16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Moriarty, Tarzan a jiný „brak“

Vždycky jsem tíhl k populární literatuře. A nejen tíhl. Co mě nejvíc deptá? Když někdo řekne: „Já znám hranice mezi pouhou četbou a literaturou vysokou.“ A že jsou definovány. Nevěřím. Nejsou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Toman 18.3.2023 21:30

Tarzana jsem si koupil od vydavatelství Paseka, 15 dílů, poslední nedokončený, nalezený někde zapadlý v trezoru. Velmi pěkné vydání, vázané. Pak začala vydávat i tu sérii z Marsu, ta už nevyšla celá. Kromě řady jiných oblíbených knih, "braků" mám i šestnáct dílů Nobodyho od Roberta Krafta, také porevoluční vydání. První díl vyšel kdysi v sešitovém vydání v edici Karavana, okolo roku 68. Díky za hezký článek. Potěšil.:-)

I. Fencl 19.3.2023 10:08

Podle mě je série z Marsu česky celá, pane Tomane: má to 11 svazků a v posledním jsou 4 příběhy. Taky Tarzan má těch dílů víc, to si doplňte. O to stejně nejde. Základ je hlavní.

I. Fencl 19.3.2023 10:09

Pošlu Vám seznam svazků s Tarzanem, jak je mám, když uvedete e-mail.

R. Toman 19.3.2023 10:36

Díky za reakci pane Fencle, v tom případě máte s tím Marsem pravdu, svazků mám jedenáct, akorát už jsem ty poslední nečetl, už mi to moc nebavilo. A tak mi to uteklo. S Tarzanem, Paseka tenkrát uváděla, že jsou to ty samé, které za první republiky vydal T&M. Tedy těch čtrnáct. U toho posledního patnáctého bylo v předmluvě o tom nálezu nedokončeného dílu v trezoru atd. Samozřejmě budu rád za další informace, miranda13@email.cz. Díky předem, hezkou neděli.

I. Fencl 19.3.2023 17:39

Pak jsem na to koukal ve Wikipedii, v české to někdo solidně zpracoval. Vlastně nejde říct, kolik má Tarzan dílů, protože některé svazky obsahují dva nebo i čtyři, je tam sbírka povídek... Řada autorů v psaní knih s Tarzanem pokračovala. Přiznávám, že jsem to podrobněji zkoumal teď prvně. Souhlasím i s tím, že zvlášť od určitého věku nebo zkušenosti už to někdy jde číst ztuha:-).

R. Toman 19.3.2023 18:35

Díky, mrknu se na tu Wiki. Jo, vše chce svůj věk. Jako kluk jsem přečetl i pokračování Tří mušketýrů, po dvaceti letech a ještě po deseti letech-vikomt de Bragellone (deset dílů :-)). Dnes bych to nedal. Bohužel o velkou část zážitků z knih ve správném věku mi připravili komunisté. Něco jsem chytl (tedy táta, který mi knihy svého mládí kupoval) okolo roku 68, a pak z rodinné knihovny. Po roce 89 jsem si z nostalgie většinu z těch "neznámých" pořídil, děti už o ně neměly většinou zájem, a vnoučata už vůbec. Budu se těšit na váš další článek.

I. Fencl 19.3.2023 19:45

Po dvaceti letech bavilo, ty další díly už méně. Taky jsem po převratu hodně knih koupil a už se do toho "nevžil".

C. Berka 18.3.2023 11:23

Ty knihy si pamatuji. Tichá hrůza byl dobrý výběr horrorových příběhů.

Co se týká té těch západoněmeckých televizí, Ochsenkopf měl velmi silný signál a tak se západoněmecká televize dala sledovat dost daleko do Čech ( na Moravě zase rakouská ORF). Televize rušeny nebyly, jen bylo potřeba upravit zvuk na "západní normu". Otec byl televizní opravář, tak jsme měli tv upravenu. V pozdější době to dělal jeden televizák přímo na společných antenách. Ve městě byly téměř na všech domech na společných antenách VKV anteny svisle, aby se dala německá televize přijímat ( my jsme nepřijímali východoněmeckou televizi, protože nám bránily Krušné hory, ale západoněmeckou ano). Pamatuji si, že jsem sledoval Tatort ( Místo činu) se Schimanskim, nějaké díly Bonanzy, A-team...časem jsem se z televize naučil německy a začal sledovat i německou politiku - Monitor, Bericht aus Bonn, nedělní diskusní pořady...a samozřejmě muziku- Beat Club a jednou za půl roku Rockpalast, vysílaný do celé západní Evropy Eurovizí. Pamatuji, jak Ivan Král, který tam byl s Patti Smith z podia zdravil "kluky v Praze" :-) .

I. Fencl 18.3.2023 17:10

mně jako dítěti utkvěly z počátku 70. let z německého vysílání (ARD, ZDF) reklamy s trpaslíky, animované filmy (víc než u nás), americké westerny (daleko víc než u nás), filmy, kde hrál Lex Barker ještě Tarzana, cyklus nočních filmů s hrabětem Draculou, no, ledacos

I. Fencl 18.3.2023 17:23

Šestnáct hororů Tiché hrůzy vybral a pro 45. svazek edice Smaragd (70 tisíc výtisků) přeložil Tomáš Korbař. Svazek rámují povídky Ptáci a Letní hosté od Daphne du Maurier a Shirley Jacksonové. Po dvou textech tam "uskladnili" Ray Bradbury (Zástup, Malý vrah), u nás dodnes neznámý Robert Aickman (Čekárna, Vyzvánění) a Stanley Ellin (Specialita šéfkuchaře, Smrt na Štědrý večer). Aickman věru uměl psát strašidelně, to mi došlo, ale nejvíc mě vyděsila Kuttnerova povídka Byl to démon. Taky tam jsou prózy Johna Dicksona Carra (Muž s kožešinovým límcem) a Roberta Blocha (Plášť), který je omylem prezentován jako Richard.

I. Fencl 19.3.2023 10:10

díky za info..

M. Bouček 18.3.2023 8:50

Umíte to napsat a souhlasím se vším:-)

H. Rybnická 18.3.2023 0:25

Pane autore Vy musíte mít hlavu jako onen legendární obří sud který je vystaven v Heidelbergu. Jen žasnu, jaké máte znalosti o literatuře - jedno jakého žánru.

Předpokládám že máte i dnes přístup k německé televizi. Osobně ráda sleduji pořady Denise Schecka, "lesenswert" nebo "druckfrisch" Jedná se ovšem o současnou literaturu.

I. Fencl 18.3.2023 11:08

Díky za tip. I za chválu.