28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 22.4.2011 20:20

Jediný český Žid, co svědčil v Eichamannově procesu...

http://olser.blog.idnes.cz/c/185682/Pul-stoleti-od-svedectvi-jedineho-Cecha-v-procesu-s-Eichmannem.html

V. Běhal 22.4.2011 10:30

Hus nevěřil jako katolík

Hus učil, že Bůh některé lidi předurčil do nebe, jiné do pekla. Stejně učil i Kalvín. To je v rozpor s

 učením katolické církve, která učí, že Bůh chce, aby byli všchni lidé spaseni. Protože Hus toto učení neodvolal byl prohlášen za kacíře. Bůh Husův neni Bůh Ježíše Krista. Učení o předurčení (predestinaci) je stejně zrůdné jako učení nasistů, že příroda předurčila některé lidi, aby se narodili ve špatné rase a učení komunistů, že historie ukázala, že některé třídy jsou špatné a v nich narození byli likvidováni, stejně jako předurčení přírodou nebo Bohem. Komické je, že se dnes ani Husovi stoupenci se k předurčení nehlásí. Je to jako bych říkal, že jsem vegetarián, chodil do vegetariánské restaurace, obědval svíčkovou a večeřel guláš. Jenže za co byl Hus odsouzen se od našich historiků nedovíte. To je nábožensky nekourektní. Kdyby to národu řekli, tak by celý Husovský mýtus praskl jako bublina.

V. Vlk 22.4.2011 13:21

Re: Hus nevěřil jako katolík

Vážený pane, tohle by mne velice zajímalo. Znám evangelické faráře ale od nich jsem o tom neslyšel ani slovo. A nastudované to taky nemám, to není v lidských silách vědět všechno. Můžete se se mnou, máte li zájem, spojit přes redakci?

V. Běhal 22.4.2011 15:27

Re: Hus nevěřil jako katolík

Pane Vlku,

pan Wagner má můj E-mail, napíši mu, ať Vám ho dá. Jinak moje stránky jsou www.vlbehal.wz.cz.

Mohu Vám dát 30 článků, za které byl Hus v Kostnici odsouzen.

J. Vanko 22.4.2011 10:00

odkaz

Zabudnutý odkaz :

http://www.physlink.com/Education/essay_weinberg.cfm

J. Vanko 22.4.2011 9:56

BigBang

S tými fyzikmi je to značne prehnané (viď odkaz). Väčšina z nich sú buď ateisti, alebo agnostici. Je to aj otázka prítomnosti analytického a kritického myslenia (nie vedomostí, tie môžu byť nadpriemerné). Z teórie Big Bangu si cirkev vybrala, to čo sa jej hodí. Je to oveľa komplikovanejšie a o úplnom začiatku fyzika zatiaľ nevie nič, takže netreba špekulovať o prvotnej myšlienke. Momochodom, keď už citujete Bibliu, je veselé, že vševedúci Boh nevedel vopred, že to, čo stvorí, bude dobré, zistil to až potom.

F. Svoboda 22.4.2011 10:25

Re: BigBang

Bohužel i o Velikonocích se najdou lidé, kteří chtějí deklasovat víru v Boha - myslím tím i Vás pane Vanko. O podílu fysiků mezi opravdově věřícími lidmi bychom mohli diskutovat, nicméně mnoho význačných fysiků opravdu věřícími jsou, jalož i mnoho význačných lékařů i ostatních vzdělanců.

Přeji Vám požehnané svátky velikonoční.

J. Vanko 22.4.2011 12:07

Re: BigBang

Važený pán Svoboda,

v žiadnom prípade nebolo mojim cieľom deklasovať vieru v Boha. Ona to robí sama, okrem iného, vďaka rozporom a nepresnostiam v cirkevnej agende. Vždy som obdivoval a vážim si český národ práve pre jeho triezvy postoj k náboženstvám a nízku religiozitu.

Srdečne Vás zdravím a želám všetko dobré.

J. Bakala 22.4.2011 7:31

Velikonoce a svátky svatodusni

Dovoluji si pridat jednou asi 3 roky starou úvahu - je o Velikonocích a svátcích svatodušdnich

http://bakala.bigbloger.lidovky.cz/c/35167/pentekoste-hemera.html