23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ÚVAHA: Velikonoční Gran Torino

Nedávno jsme měli v televizi možnost opět zhlédnout skvělý film Gran Torino s Clintem Eastwoodem v hlavní roli. Film je z roku 2008 a Eastwood ho i sám režíroval. Jde o hluboký snímek a stojí za to se nad ním zamyslet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Gutvirth 16.4.2017 10:22

Hřích

Je starověká mylná myšlenková konstrukce. Zkrátka nic lepšího nebylo po ruce, aby oddělilo sociálně přijatelné chování ( to má mít správně homo sapiens sapiens vrozené) od nepřijatelného (produkovaného různými psychopaty ale nejen jimi viz Galileo - například za mnohé.). Takže mluvit o hříchu je trochu mimo. Nebyla by lepší kontrukce?

V. Vaclavik 16.4.2017 23:24

Re: Hřích

Hrich je provineni, ovsem nikoli proti Bohu krestanu, ale proti prirozenosti cloveka. Ne vsechny body desatera prikazani jsou takovym hrichem, ale jine zase jsou, jako napriklad prikazani 'nezabijes blizniho sveho'.

Kdo zabije (minime vrazdu, protoze desatero je prece jen dost stare), provini se proti principu preziti cloveka na tomto svete a bude mit spatne svedomi, coz si krestanska vira mylne vyklada, jako prohreseni proti bohu, jeho prikazani. Ve skutecnosti ale jde o provineni proti skutecnosti, ze clovek si musi na zivot vydelavat ovladanim prirody, nikoli lidi, a uz vubec ne jejich zabijenim.

Zabitim jineho cloveka ztraci clovek pravo na vlastni zivot, stava se pro ostatni de-fakto lovnou zveri a to se nemuze nez negativne projevit v jeho svedomi. To vrahy trapi a proto jej utapi v alkoholu a spolecnosti a vede je k nenavisti vuci vsem, kteri nezavrazdili, tedy kteri zustali lidmi, clovekem.

J. Sova 15.4.2017 21:24

"těsně před svou smrtí zvolal „dokonáno jest“.

Jen podle Jana. Podle Marka a Matouše volal "Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?" (Mk 15,34), podle Lukáše: "Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha!" (Lk 23,46).

Podle Lukáše též "bylo už kolem poledne; tu nastala tma po celé zemi až do tří hodin, protože se zatmělo slunce. Chrámová opona se roztrhla vpůli."

Zatmění Slunce trvá maximálně okolo sedmi minut. Navíc v době úplňku, který je o Velikonocích, nemůže zatmění Slunce vůbec nastat.

J. Sova 15.4.2017 21:55

Re: "těsně před svou smrtí zvolal „dokonáno jest“.

Matouš sice o zatmění nepíše, ale vylepšil to jinak: Mt 27,51 "A hle, chrámová opona se roztrhla vpůli odshora až dolů, země se zatřásla, skály pukaly, hroby se otevřely a mnohá těla zesnulých svatých byla vzkříšena; vyšli z hrobů a po jeho vzkříšení vstoupili do svatého města a mnohým se zjevili."

Jan o tom neví nic.

R. Langer 15.4.2017 20:51

Kdyby byl Bůh takový frajer, jak se tvrdí, tak by se o mladého Hmonga postaral sám, a nemusel by to za něho dělat nějaký Walt Kowalski. A tak je to vždycky. :-P

J. Schwarz 15.4.2017 20:11

To sedí až na detail,

že Walt Kowalski, takto silný kuřák, po návštěvě lékaře zjistil že má rakovinu plic a moc času mu už nezbývá, léčbu odmítl. Zkazit si zbytek života pravděpodobně neúspěšnou chemoterapií a ozařováním nemá smysl a tak se rozhodl pomoci přátelům. Narozdíl od nejrůznějších "proroků" a kazatelů, věřícím své vyvolenosti a svým bludům, se zachoval přirozeně a rozumně.

R. Brzák 16.4.2017 17:31

Re: To sedí až na detail,

Ano, od Kowalskiho to byla racionální volba - upřednostnil rozšíření svého memu, tedy odkazu (památky) v podobě zachráněné rodiny, která bude na něj v dobrém vzpomínat před jistotou dlouhého utrpení.

J. Sova 15.4.2017 10:06

Richard Dawkins: Boží blud

"Jedním z mnoha aspektů náboženství je silná láska pociťovaná k nadpřirozené osobě, tj. k Bohu, spolu s uctíváním obrazů této osoby. Lidský život do značné míry vedou naše sobecké geny a procesy upevňování. Většina pozitivního upevňování vychází z náboženství: příjemné a utěšující pocity lásky a ochrany v nebezpečném světě...

Já jsem zamilovanost přirovnal k náboženství v roce 1993, kdy jsem si všiml, že symptomy u jedinců nakažených náboženstvím „překvapivě připomínají symptomy, které se obvykleji spojují s pohlavní láskou. V mozku jde přitom o nesmírně účinnou sílu, a tak není divu, že se vyvinuly viry, které ji zneužívají“. Orgasmické vize sv. Terezie z Ávily jsou tak neblaze proslulé, že je není třeba znovu citovat...

Obdobou reakce můry na světelný kompas je očividně iracionální, leč užitečný zvyk zamilovat se do jednoho, a pouze jednoho příslušníka opačného pohlaví. Nepovedený vedlejší produkt – cosi obdobného vlétnutí do plamene svíčky – je zamilování se do Jehovy (nebo do Panny Marie nebo do hostie nebo do Alláha) a vykonávání iracionálních činností, které tato láska podněcuje."

http://www.scienceworld.cz/clovek/Nabozenstvi-jako-vedlejsi-efekt-zamilovanosti-5002/

P. Sulc 15.4.2017 4:02

A proc Buh poslal na zem sveho syna,

tedy vlastne sam sebe, aby pykal za nas. To ten vsemocny nemohl rici : vse odpusteno? To mlady Klaus take musel pykat zA tatinkovu amnestii? A bohu nevadilo, ze Krista, ci vlastne jeho sameho, nebo oba jsou jen jeden jediny buh, ukrizovali? Krestanska dogmata jsou ze vsech tri nabozenstvi vychazejici ze Stareho zakona, ta nejnesmyslnejsi. A vznikla az v pozdejsich dobach krestansvi, nekdy ve 4 stol, zpocatku byl Kristus proste a rozumne jen prorok a zadny trojaty buh neexistoval..Vsechny ty hlouposti bylo prikazano verit az po Nikajsekm koncilu, tusim 315. Dokonce dogma o ocistci vzniklo az na II Lyonslkem koncilu, nekdy okolo 1278, tak nejak. Pred tim o ocistci ani slovo, Novy zakon jej take nezna.No, a ted se nakonec papez bude culikovat s muslimama.