24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ÚVAHA: Tušení boha

Jeden žák se zeptal zenového mistra Philipa Kapleaua: „Co mi zenový mistr může dát?“ Kapleau odpověděl: „Nemůže ti dát nic, co už nemáš, ale může ti vzít mnohé, co je cizí tvé pravé přirozenosti.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klíma 3.8.2017 18:48

K církvím

Tato část působí jako výplod naprosto neinformovaného, o to více však zapáleného člověka:

"Církve nám celá staletí lžou a manipulují s námi: pokud pominu, kolik se toho nutně ztratilo v překladu původních textů, a to i nechtěně, jednotlivé církve Bibli mnohokrát upravovaly, vnášely do ní, co tam nebylo, a vynechávaly z ní věci, které tam být měly. Církve se nijak neliší od politiků a dalších mocných tohoto světa: chtějí nás stejně vysávat, ovládat a udržovat v poslušnosti, jen k manipulaci používají jiné prostředky"

Každá z těchto vět je plná s arogantní bohorovností pronášených historických nesmyslů. Autorka by se měla vzdělávat i od někoho jiného, než madam Blavatské, která zejména ke konci života proslula jako továrna na peníze a manipulaci.

J. Jurax 28.7.2017 0:26

Ehm

nějak mi to přijde jako hlubokomyslné kecy ... asi jsem nedostatečně vrstvu po vrstvě sundal nánosy zanechané na mně výchovou, školou, kamarády, kolegy a čertvíkým ještě ... prostě všechny nánosy, které zakrývají moje já, mou vnitřní přirozenost. Prostě dosud jsem ještě zcela nezhloupl.

A bohové jsou jen virtuální konstrukty nevzdělaných lidských myslí, jež jim skýtají berličku k překonání strázní života poskytujíce autoritativní odpovědi sice neověřené, pošetilé, ba vyloženě nepravdivé, ale aspoň nějaké.

J. Mrázek 27.7.2017 20:13

Jedině sarkastický Bůh mohl stvořit SVĚTY ..

... a ponechat je svému osudu, bez své ruky, zlo nedopouštějící ..

P. Selinger 27.7.2017 16:25

Není žádného boha

je jen smečka bůžků v myslích lidí, žijících z počtu svých vyznavačů. Bojují mezi sebou o každou dušičku vyznavače, někdy i velmi tvrdými metodami. Každý chce přesvědčit na svou víru toho nevěřícího psa, který nevěří v něj.

R. Langer 27.7.2017 10:26

Boha hlavně nehledejte

v žádné organizaci. Tam se o něm většinou jenom mluví... ;-)

P. Remeš 27.7.2017 13:32

Nemáte pravdu. Hledat Boha sám je daleko rizikovější. Viz současní hledači Boha v islámu ... :-(

P. Remeš 27.7.2017 9:20

Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Nechci shazovat upřímnost slečny Bártové (podle stylu psaní předpokládám, že jde ještě o dosti mladou ženu). Ve svých úvahách to určitě myslí dobře, o tom jistě žádná. Ale ... je patrné, že mnohé její "teologické" teze, které pronáší jaksi naprosto samozřejmě jako zcela jasné axiomy, jsou spíše laickými klišé, než fakty či hlubším přemýšlením podložené teze. Samozřejmě, i laik může filozofovat. Přesto pokud mu chybí filozofické vzdělání, jde o filozofování naivní, i když on si třeba myslí, že všichni filozofové před ním byli hlupáci. Analogicky i laik může "teologizovat". Pokud mu ale chybí hlubší teologické vzdělání (nebo aspoň trochu hlubší vzdělání religionistické, byť to už je trochu mimo rámec této úvahy), jde o teologizování objektivně naivní. I když on si třeba myslí, že hlupáci byli všichni dosavadní teologové ... :o)

R. Langer 27.7.2017 10:34

Re: Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Každá nová víra vychází hlavně z toho, že všichni dosavadní "teologové" byli hlupáci. Naplivete na aktuální stav a nabídnete novou variantu. Křesťanství, stejně jako nacismus či komunismus na tom na začátku nebylo jinak. A "hlubší teologické vzdělání" na to také není třeba, důležité je, kolik zblbnete "věřících", abyste měl nějakou váhu. Toho "filozofa" z vás potom udělají dodatečně. Takže s tou "hloupostí" to není tak jednoznačné... ;-)

P. Remeš 27.7.2017 13:29

Nemáte pravdu. Co píšete, by mohl někdo klidně vztáhnout na filozofii, a přesto platí, že hloubka nějaké filozofie je dána i úrovní vzdělání daného člověka, který filozofuje. Jasně, že i naivní filozof může zblbnout davy lidí. Přesto hloubka či plytkost dané filozofie se časem ozřejmí a vzdělanějšími člověku je zřejmá od samého začátku.

P. Vaňura 27.7.2017 16:37

Maxim Gorkij svého času napsal, že ve svém mládí se

u dumajících podnapilých mužiků v ruských krčmách seznámil snad se všemi filosofickými směry, které během pozdějších let poznal pod jmény předních filosofů, kteří je ve své genialitě vymysleli.

J. Jurax 28.7.2017 0:46

Re:

No jo, i ta nejhlubší pfilozófie je tak leda zajímavé povídání bez důkazu platnosti a ověření experimentem. Proto je pfilozófií mnoho a pfilozófů tolik, kolik je jich společnost je schopna uživit. V bohatých je pfilozófů hodně.

A experiment - mám dojem, že pokud došlo kdy k praktické realizaci myšlenek pfilozófů, skončilo to vždy menším (např. utopičtí socialisté) nebo větším (VŘSR) průserem.

Vy ovšem nesporně podotknete, že nejsem dostatečně vzdělán. A budete mít pravdu, na tohle nejsem ...

A teologie - toť podle Wiki nauka o Bohu, o bozích a souvisejících tématech (zázraky, duše, posmrtný život apod.). V českém kulturním kontextu se teologií obvykle rozumí teologie křesťanská. No, názor radši nevyslovím - jsem bezvěrec, ateista a neznaboh a nechci zabřednout do neplodných diskuzí s nějakým věřícím.

To už je zajímavější religionistika - bádání o virtuálních konstruktech nedokonalých lidských myslí, v podstatě bádání o existenci a specifických projevech lidské pošetilosti.

J. Jurax 28.7.2017 0:27

Re: Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Výstižně řečeno.

J. Vintr 27.7.2017 20:44

Re: Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Filozofické a teologické "vzdělání" člověka nikam neposune, často je to spíš naopak, protože mu to zatemňuje jeho vlastní úsudek. Nikdo z lidí nemá blíž k poznání nehmotných věci skrze to, že se seznámí s množinou názorů jiných lidí. Čili když někdo o sobě tvrdí, že jako "vzdělaný" filosof nebo teolog ví víc než ostatní lidé, projevuje se jen jako nadutý snob.

J. Jurax 28.7.2017 1:01

Re: Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Ano, až na tu poslední větu souhlas.

Když někdo o sobě tvrdí, že jako "vzdělaný" filosof nebo teolog ví víc než ostatní lidé, nemýlí se stejně jako odborník v jakémkoli jiném oboru. Zda je snob, záleží na formě, jakou to tvrdí.

Pfilozóf totiž zpravidla netuší nic o principu stejnosměrného cize buzeného trakčního motoru, ba obvykle ani neví, že něco takového vůbec existuje; totéž platí o obrovské spoustě dalších věcí. Ovšem mívá tendenci do všeho kecat a fšeckému rozumět. Což se lidem z technických a přírodovědných oborů nestává.

P. Juránek 27.7.2017 21:06

Re: Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Debata vždycky nabude na dynamice, když alespoň jeden zúčastněný o věci vůbec nic neví.

Bernard Shaw

M. Pressl 27.7.2017 23:18

Re: Chtělo by to ... trochu hlubší vzdělání

Skvělé!

J. Karlík 27.7.2017 9:11

Dobrá rada,

zbavte se domestikace, vraťte se na stromy.

J. Jurax 28.7.2017 1:06

Re: Dobrá rada,

Ale nesmí toho na tom stromě rozbolet zub, to jdou veškeré pfilozófické kecy do kamsi. Rychle a rád sleze do domestikace a uhání k zubaři, v primitivnějších společnostech ke kováři.

Č. Berka 27.7.2017 8:57

není to bůh, ale bohyně!

:-)

J. Vintr 27.7.2017 21:36

Re: není to bůh, ale bohyně!

Z komedie Smlouva s ďáblem odpovídá Ďábel (v podání krásné Liz Hurleyové) na otázku smrtelníka, jestli existuje Bůh: Jasně že existuje. Proč se mně lidé ptají pořád jen na něj, jako by na něm bylo bůhví co. Takže Bůh je chlap? Jo, je to chlap. Všichni chlapi si myslí že jsou bozi, ale tenhle má náhodou pravdu.

Z. Rychlý 27.7.2017 7:30

Chudák bůh.

Podle toho, co vidím ve světě a u nás, má v tom pěkný čurbes.

I. Fencl 27.7.2017 3:41

námitka

Církev je nutná tam, kde lidi nemyslí. Otázka: Myslí lidstvo ve své většině? Já odpověď neznám. IF

M. Jandáková 27.7.2017 1:43

Píšete o sebepoznávání se.

Komu a proč?, zamyslete se.

ANEBO

Píšete o poznávání boha. O intimním způsobu - "bez prostředníka". Zkoušíte se jím hned stát a zprostředkovat "nové" poznáni dalším!-)

.

Nové pokrytectví - kouzlem nechtěného.-) Všimla jste si, kdy mluví "realizovaný"?, třeba když jste psala první větu své úvahy? Dokud je člověk pohlcen úvahami o sobě, nezaobírá se vlnami, které ze sebe šíří. A to Bůh dělá vždy.

M. Jandáková 27.7.2017 0:45

Není nad dlouholeté nucené pobývání se spratkem, který na každou výtku, že ruší a obtěžuje své sousedy, ničí jejich životy, odpovídá "Já se ale nemohu omezovat", jeho alternativní maminka, která mu v 17 letech přenechala byt, říká "My ho ale nemůžeme omezovat!" a jeho alternativní tatínek říká "Je to jeho život".

Životy všech jsou pak v moci "boha". Zjevně je jím Pan. Na!

J. Jurax 28.7.2017 1:08

Re:

Soustavně mu vyhazovat pojistky a nepomůže-li, dát po čuni z každé strany. Funkčnost experimentálně ověřena.