29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ÚVAHA: Povelikonoční myšlenky

Čtoucímu pozdrav! Tak už je to konečně za námi. Myslím tím Velikonoce. Už jsem stará paní, hodně stará paní, tak jsem ztratila schopnost být čímkoli nadšená. Škoda. Bylo to hezké, všechny ty folklorní zvyky, ale ticho, klid a zpomalení jsou stejně příjemné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Zrcek 20.4.2022 12:43

Děkuji dámě za shovívavost k barbarským slavjánským zvykům. Akorát to oblévání je podle mě naopak - ti, co sledují soutěže "Miss mokré tričko" asi vědí, co myslím.

P. Dvořák 20.4.2022 7:09

A já jsem si dosud myslel a dokonce jsem to i viděl, že oblévačka není buzení ožralého hospodáře - "milostpána", ale naopak oblévání děvčat zcela neožralých.

Genderistky a LGBT BFLMPSVZ by si k tomu jistě řekli svoje.

Jsem na rozpacích, jestli LGBT... se píše řekli nebo řekly ? 8-o

Z. Lapil 20.4.2022 22:58

Jsou tam gayové, rod mužský životný.

H. Rybnická 20.4.2022 0:43

TAk jsem včera zašla do obchůdku se zeleninou, mají vždycky čerstvou. Není divu, otec rodiny vstává denně bůhvíkdy dojíždí do městské tržnice všechny ty květáky a kedlubny, jahody, saláty přímo září. Přede mnou mladá žena, povídá s s paní šéfovou nerozumím, je to řecká rodina, ženské hovoří jako kvéry. Čekám a čekám až si to všechno poví. Mladá paní odnáší dva podnosy s čerstvými vejci. Tak jak jste prožili Velikonoce ptám se rodiny když přijdu konečně na řadu, znám je přece už léta. Velikonoce? Naše Velikonoce budou až příští týden. Proto odnáším tolik vajec usmívá se perfektní němčinou mladá kupující. Takže tak.

A. Pakosta 20.4.2022 7:29

Ano, je to tak, Řekové jsou pravoslavní, a jejich církev se drží juliánského kalendáře jak klíště. Autorka článku se zapomněla zmínit o tom, že církev při svém usilovném nanášení křesťanského pozlátka na prastaré svátky jara způsobila jejich rozdvojení. Nejlépe to pak mají zařízeno na Balkáně - tam se většinou slaví jak katolické, tak pravoslavné Velikonoce, a lidé mají dva prodloužené víkendy, bez ohledu na vyznání. Krásné jaro všem!

H. Rybnická 20.4.2022 11:14

Tak aby člověk trochu záviděl ty dva víkendy :-):-) - Děkuji za doplnění.

Z. Lapil 20.4.2022 23:06

Dokážete mi nějak stručně vysvětlit, proč jsou velikonoce "dvojí"? Respektive to jako vyznavačům juliánského kalendáře začíná jaro o těch deset nebo kolik dní později?

Ale i kdyby - první jarní úplněk je pro oba ve stejný den, ať se v kalendáři píše cokoliv. A pokud se trefí do těch několika dnů rozdílu, tak by byl zase o měsíc (tři týdny? Netřeba počítat přesně) jindy, ne o jeden týden.

A. Pakosta 21.4.2022 22:38

Náš kalendářní rok má 365 a něco dní. Kolem čtvrtky, ale ne přesně. Juliánský kalendář přidává každý čtvrtý rok jeden den (29. únor), aby ten rozdíl vyrovnal - ale to nestačí. Gregoriánský kalendář přidává další dvě korekce: jednou za sto let se přestupný rok vynechá, ale jednou za 400 let se stoletá korekce neprovede. Rozdíl mezi oběma kalendáři teď činí 13 dnů - dnes je podle jul. kal. teprve 8. dubna 2022. Proto vychází datum pravoslavných velikonoc jiné.

Podrobněji viz zde: https://kalendar.beda.cz/jaky-je-dnes-den-dle-julianskeho-kalendare