29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ÚVAHA: Perennial Philosophy

Perennial znamená trvalý nebo snad věčný, ale i neustavičný a ve čtyřicátých letech minulého století s teorií o této filosofii přišel Aldous Huxley. Já však její vysvětlení mám od Josepha Campbella, kdyby snad laskavý čtenář se pídil po zdroji mého uvažování (The Hero´s Journey).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 3.5.2020 15:06

Moje představa Boha???

Fyzikální a chemické zákony, "fungování" vesmírné "mechaniky" i celého vesmíru........

P. Princ 2.5.2020 16:32

"...božstva jsou jen zosobněním energie." :-))

Pan filosof umí pobavit.

M. Pivoda 2.5.2020 13:18

Perennial Philosophy

To recap, Trump said:

"I see the disinfectant, where it knocks it out in a minute. One minute. Is there a way we can do something like that, by injection inside, or almost a cleaning? Because you see it gets on the lungs and does a tremendous number on the lungs."

The problem is that a disinfectant would do “a tremendous number” on your cells, too—killing them.

There’s a reason why cleaners for external surfaces are not meant for your innards. They’re indiscriminate killers, not medicine.

P. Hatina 2.5.2020 3:26

To je bohužel až příliš "svobodomyslně filozofické", že to popřel už Čapek ve svém románu Továrna na absolutno . Lidé zkrátka nemůžou mít "každý svého boha", protože potom se porvou a pomlátí mezi sebou o to, který je ten pravý.

Jak to ostatně vyplývá ze samotné historie, kde mocenské boje mezi národy obsahovaly i tuto antagonistickou vložku o "správného" boha.

Ovšem, jaká je "pravda", tedy zda je "více bohů", nebo jeden (ten jediný pravý), nebo žádný (jak tvrdí ateisté), vlastně ani žádná filozofie, ani žádná přírodní věda prokázat nemůže. Protože stejně jako je bůh věčný, je i všemocný. tedy i nad všemi přírodními zákony, kterými by ho šlo prokázat - a nebo popřít..

P. Victorin 2.5.2020 4:15

Pane Hatino, vaše připomínka se mi jeví jako mimořádně chytrá, až moudrá...

PS Bez ironie

R. Langer 2.5.2020 6:15

Lidé samozřejmě mohou, a samozřejmě MAJÍ každý SVÉHO vlastního boha, ať už mu říkají jakkoliv (patří tam většinou hlavně jinak pojmenované peníze a moc, nebo naopak strach z vlastní bezvýznamnosti), a samozřejmě se kvůli němu mezi sebou rvou a mlátí, ale určitě ani zdaleka ne všichni, což je velmi dobrý důvod k tomu dávat si pozor na ty, kteří svou víru považují za tu jedinou pravou a ostatním ji vnucují násilím. A tím násilím nemyslím jenom to, že mlátí druhé klackem po hlavě. Takže - nesouhlasím. ;-)

P. Victorin 2.5.2020 7:38

Langře, důvodně předpokládám, že co jste zde vyplodil, jako obvykle pokládáte za ohromně chytré, ale musím vás zklamat. Ani po opakovaném přečtení, ve vaší úvaze, bohužel, nelze nalézti racionální smysl... Sorry.

R. Langer 2.5.2020 9:41

Od tebe ovšem žádné pochopení nečekám, na to stejně nemáš, takže nic se neděje a všechno je v normě. :-D

P. Victorin 3.5.2020 5:28

Langře, NETYKAT!, agresivní primitive... Pochopeno?

P. Hatina 2.5.2020 17:37

Berte to tak, že je velký rozdíl mezi tím "každý má svého boha" a proto se rve a mlátí se všemi ostatními (což je nekonečný proces, s tragickými účinky pro většinu z nich). A tím "každá skupina, společnost má svého boha" a v tomto konkurenčně bojuje s jinými, protože pak se obvykle stane že jedna skupina (v nějaké lokalitě) zvítězí a její pojetí boha pak působí (v té lokalitě) dlouhodobě stabilizačně.

Za druhé, je asi nesprávné spojovat ideu boha s ryze osobními negativními pohnutkami jedince, protože ty naopak většina náboženství odmítá.

No a k tomu závěru, jistě v tom je chyba současné západní civilizace, že se v rámci doktríny multikulturismu snaží promíchat současné západní tolerantní náboženství s jihovýchodním fundamentalismem...To je ale taková výbušná směs, že proti tomu je nějaký koronavirus brnkačka..