23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ÚVAHA: Komenský nekorektní

Česká televize uvádí premiéru animovaného seriálu Labyrint světa a ráj srdce, který vytvořilo animační studio FILM21 pod vedením režiséra Adama Parmy. Seriál vznikl na motivy nejslavnější knihy Učitele národů Jana Amose Komenského.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 2.12.2020 21:03

V Neffově Něco je jinak (=dějiny české sci-fi, vlastně první její dějiny) má Komenského Labyrint celou kapitolu a stojí za čtení.

T. Ansh Raa 2.12.2020 13:21

Chýba mi tam nejaká postavička, ktorá uvádza veci na správnu cestu. Kriticky sa dívali pred ním mnohí, aj lepšie. Správne riešenie neponúkol takmer nik. Asi dva-traja dva dve milénia.

J. Ptáček 2.12.2020 13:12

Lidé ti pak byli tiše a nábožně sobě počínající, bíle odění a čistoty velice milovní, takže se mi milost k nim dělati počala. I vyjdeme na plac, a aj, tu bílí ti a umytí lidé, jiskříce očima, hryzouce pysky a řvouce strašlivě, běhají, koho potkají, šavlují a v krvi lidské se máchají. Čehož já, zlekaje se a zpátkem běže, řekl sem: „I což pak to oni dělají?“ Odpovědíno mi: „Disputují o náboženství a dovodí, že Alkorán pravá jest kniha.“

Jan Amos Komenský, Labyrint světa aneb Ráj srdce, 1. vydání (1631), 2. rozšířené vydání (1663)

J. Jurax 2.12.2020 13:34

No jo, ale toť politicky nekorektní, islamofobní, rasistické a přímo náckovské vidění!

V příštím vydání redigovaném s ohledem na evropské hodnoty, jež jest vyznávati v EU, bude tato pasáž vypuštěna.

J. Mičan 2.12.2020 9:07

Mě velmi zaujal postoj Komenského k islámu a muslimům v kapitole XVII. Plně se s Komenským ztotožňuji. Ale neopovažujte se toto zmínit na Novinkách.cz! Jejich "redaktoři" pravdu nesnášejí!!

F. Navrátil 2.12.2020 12:41

Mohu potvrdit. Za slušnou a věcnou kritiku jsem dostal sdělení, že mi Novinky TRVALE zrušily účet. A to jsem ještě, při předchozí třídenní nucené pauze, slušně požádal cenzora, aby mi poslal seznam témat, která se nesmí kritizovat!

J. Jurax 2.12.2020 13:28

No jo, a pak se divíte, že Vám zrušili účet, když se tak potměšile ptáte. Cenzoři postrádají smysl pro srandu ...

J. Jurax 2.12.2020 13:39

Taky možná je ten seznam moc rozsáhlý a furt v čase bobtná. Cenzorům se ho nechtělo opisovat a furt Vám posílat aktualizace.

Ostatně ten seznam je jistě taky předmětem cenzury.

M. Rozbořil 2.12.2020 23:23

Ten seznam by mohl být docela kratičký, kdyby si nynější mocní pamatovali vtip o s. Fojtíkovi, blahé paměti. Tenkrát se, prý, na ÚV diskutovalo o seznamu komodit, které by se mohly zdražit (tenkrát se to jmenovalo "úprava cen"). A dotyčný soudruh to rozsekl svým návrhem: "Soudruzi, zdražíme fšecko".

J. Mičan 2.12.2020 14:49

Mám osobní zkušenost s panem šéfredaktorem. Byl jsem banován za lehce ironickou poznámku o liberecké ODS. Mou potvrdit, že redaktor Novinek za žádnou cenu neuzná, že se uklepl. S Novinkami směřujeme ku svobodě slova jako v Sevení Koreji, v lepším případě Teheránu. Mám v úmyslu požádat o trvalé zrušení účtu u Novinek. Nyní už se ani neobtěžují sdělit důvod blokace. Považuji to za ukázku kolosální arogance a zpupnosti. V době naštvanosti celé země za gigantickou pitomost vedení redakce.

D. Polanský 2.12.2020 8:42

Je pravda, že když nemáte co ztratit, jste silný, jelikož nemáte co ztratit. Na tomto principu proběhly i třídní revoluce. Komenský napsal i Brána jazyků otevřená. Jeho metoda, se ale při výuce neosvědčila. Takže bez příkras.

P. Burda 2.12.2020 13:38

Jde o to, co chcete děti naučit

jestli odříkat (třeba i velmi dlouhý) text v cizím jazyce, máte u dětí vyhráno. Naučí se znělé i neznělé "th" v angličtině, nebudouo mít problém s měkkým, tvrdým "h" a "ch", naučí se retné, předo i zadopatrové souhlásky... A k tomu se naučí, o čem že to vlastně povídaly.

jestli domluvit se v základnch situacích, kde rodilý mluvčí pochopí "wo co gou" i při zcela nesprávné výslovnosti

nebo jestli chcete, aby v jazyce uměly i přemýšlet, domluvily se bez problémů alespoň (a není to vůbec málo - a běžné situace s tím souvisejí (strojař by se měl domluvit i o počasí, jídle, pití...)) ve svém oboru.

Na něco je dobrý Komenský, na něco nouze, co naučila Dalibora na mučíčí nástroj "housti".

P. Přibyl St. 2.12.2020 7:41

Aj aj, to jsem se unáhlil a popletl tituly ,vše zpět.

P. Přibyl St. 2.12.2020 7:40

Dobrý den.

Tato kniha se stále vydává? V Čechách? V plném znění? Opravdu? Prosím ,kde?