19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kvíčala 16.5.2009 8:01

Důvod je jasný

společenství fašismu, komunismu a islámu zařadila lidskou důstojnost na samé dno! Podle nich je potřeba uctívat "veličiny" a člověka mají jen za prostředek na zajištění této zvrácenosti!:-(

Josef 16.5.2009 15:32

Re: Důvod je jasný

Máte pravdu a proto se těm darebákům nesmíme dát a to i se vší pokorou. Řadím k nim ještě i ODS, Klause a jim podobné.

ahoj 16.5.2009 7:29

člověk je pánem tvorstva

A to že zvířata se řídí jen instinktem víte jak? Myslíte si že zvířata se neučí a nepřemýšlejí?

Zkuste si přežít v divočině bez inteligence vy rozumbrado!

V 16.5.2009 5:56

precetl jsem jen titulek

a muzu vam rici, ze pokora je hlavne a predevsim nerozum, tedy plyne z nedostatku rozumu.

"Je pokora slabost nebo síla?" Pokora je lidska pitomost. Opakem pokory je totiz pycha a ta je taky vysledkem pitomosti. Pycha taky neni ani slabost ani sila. Kdyz uz musite tyto terminy aplikovat, tak pak pokora a pycha jsou slabost.

J.S. 16.5.2009 6:22

Re: precetl jsem jen titulek

Já Vám mohu říci, že pokora je především umění lidského ducha, ovládnout své vnitřní já. Nevím, kdy jste Vy přišel na to , že opakem pokory je pýcha. Pokora nemá ze slabostí nic společného, tak jako pýcha. V jediném máte pravdu, že ve Vašem vyjádření jste se vystihl jako slaboch.

Karel 16.5.2009 15:09

Re: precetl jsem jen titulek

Žádné umění ducha, je to jen lidská reakce.. Pokora je doslova pokoření, podrobení se. Někdy je to slabost, někdy síla, někdy dokonce i chytrost, když víte, že váš čas ještě nepřišel. Vše záleží na okolnostech. Věřící například tvrdí,  že pokořit se Bohu je síla, pokořit se ďáblu je slabost.   Někdy je ovšem pokoření i blbost.

J.S. 17.5.2009 12:06

Re: precetl jsem jen titulek

Lidská reakce bývá dosti nevyspitatelná. Pokoře, né zbabělosti a podlézavosti, ale pokoře hrdé a čisté se člověk učit musí. Proto říkám, že pokora je umnění ducha. Ten kdo toto neumí bývá často pokořen/ neplést si to s pokorou/ a zahanben a jak se říká do země zadupán. Prostě ponížen na všech úrovní.

Josef 16.5.2009 15:26

Re: precetl jsem jen titulek

Rv Pokora je podřízení se vnějšího já (tzv. osobnosti Ega) svému duchu (vyššímu Já, Boží jiskře v nás). Pýcha je opakem pokory, V má pravdu a mě se jeví že vás stále ještě tato vlastnost osedlává. A že by byl V slaboch, tak to by mě z jeho příspěvku vůbec nenapadlo.

V 17.5.2009 22:55

Re: precetl jsem jen titulek

diky

Pokora je opacna strana mince, jejiz druha strana je arogance, napriklad arogance komunisticke moci, o ktere se rika(lo) 'poroucime vetru desti'

Tato mince jako takova je spatna, at uz ji obratime na tu, ci onu stranu

opravdovou alternativou arogance (ci pychy) a pokory je stredova pozice, kterou zaujima racionalita, rozumnost, tedy prijeti logickych argumentu jako nejvyssich pravidel.

V pokornem cloveku, ktery se upozaduje prede vsemi a vubec pred svetem jako takovym vzdy doutna ta opacna strana mince - arogance a pycha - a projevuje se to typicky kdyz krestan, pro ktereho je pokora alfou omegou morality, posle sve protivniky do pekel vecneho ohne kde se hrisinici smazi na oleji a vubec trpi vecna muka...

Je typicke, ze napriklad mnoho reformovanych komunistu se obratilo na viru a zivot v hluboke pokore, to je ale falesna alternativa, omyl, ktery je pouhym protipolem spatne morality. Clovek zijici podle diktatu rozumu, tedy logiky, ma zdravou sebeuctu, ktera neni ani arogance, ani se nemusi pokorne upozadovat pred cimkoliv. Pokora vuci svetu a bliznim tvorum se typicky zobrazuje sklonenou hlavou a pycha a arogance zase prehlizivym pohledem, nebo sklebem, kdezto rozum nejlepe vyjadruje primy, patrajici pohled, ktery nesmeruje ani zdola (pokora) ani shora (pycha/arogance), ale na urovni rovneho s rovnymi. Male deti do par let veku, ktere jeste nejsou zkazene moralkou dospelych nikdy nevykazuji pychu ani pokoru, nybrz prave pohled rozumoveho tvora na sve okoli. Jestlize chceme vyzvedet spravny pristup cloveka k zivotu, je treba se pozorovat a ucit predevsim od pristupu ke svetu a k lidem od techto malych deti (zhruba mezi jednim az tremi, nebo ctyrmi lety veku) Ten rozsireny nesvar zmineny autorem, kdy obe strany v argumentu chteji zvitezit za kazdou cenu, tedy za cenu poslapani logiky, je vyjadrenim arogance, pychy. Ale pokorne uznani pozice protivnika neni spravne reseni, jak takovy spor ukoncit. Resenim pro rozumneho cloveka (ktery se nalezne v argumentu

V 17.5.2009 22:57

... Resenim pro rozumneho cloveka (pokracovani)

Resenim pro rozumneho cloveka (ktery se nalezne v argumentu s nekym, kdo neni veden logikou, ale citenou nutnosti zvitezit za kazdou cenu) je vyslovit v takovem pripade svuj nesouhlas a ukoncit argumentaci odmitnutim se v ni dale ucastnit. Pokora by v takovem pripade znamenala uznani nepravdy a to je nemoralni.

Tam kde je protistrane logika sumafuk neni zadna argumentace mozna, ani patricna a rozumny clovek muze (a ma) jen vyjadrit svuj nesouhlas.

Rozum ovsem neni vsemocny (to je jen arogantni Buh), a jiste bariery ktere ho ohranicuji vubec nejsou zadnym pokynem k pokore pred svetem, nybr k rozpoznani tech barier jako prirodnich zakonu ktere jsou vychozi pozici pro vsechna dalsi uvazovani - ze svet ja takovy jaky je a zkoumat proc je prave takovy a ne onaci vede cloveka do paradoxu, tedy iracionalniho uvazovani. A rozpoznani, ze rozum ma tato jista omezeni neznamena pokoru cloveka tvari v tvar byti jako takovemu, ale naopak nejvyssi stupen racionality.

Nejvetsi chybou intelektualu bylo, ze nechali komunistum usurpovat privlastek 'vedecky' co se tohoto systemu tyka. Komunisticka ideologie byla naopak nevedecka az na pudu, pokud vedu spojujeme s racionalitou. Jaky statni ideologicky system je pak spojovan s pokorou jako hlavnim vladnoucim faktorem kdyz pycha a arogance moci je prislovecna pro komunisticky system? Je to samozrejme cirkevni stat, kdy papez je nejmocnejsim vladcem lidu... a byla to asi historicka nutnost, ze tento system vladnuti zalozeny na pokore byl vystridan systemem zalozenym na opaku pokory, na aroganci a pyse, na komunisticke ideologii, tedy jen dalsim 'nerozumnym' systemem. Komunismus a fasismus a dalsi jine odrudy statniho usporadani, ktere jsou vsechny zalozene na kolektivisticke doktrine nejsou nicim jinym, nezli opacnou stranou mince toho sameho statniho usporadani, tedy cirkevniho, ktere bylo pravidlem po desitky stoletich v historii lidstva. Jak se ukazuje, prevazujici osobni moralka lidi se odrazi ve statnim usporadani, ktere si ustavi. V

V 17.5.2009 22:58

Re: ... Resenim pro rozumneho cloveka (dokonceni)

Ve stredoveku to byla pokora, ktera byla v minulem stoleti vystridana aroganci a pychou v reakci na predchozi staleti zivota v pokore. Proto jsem vyse napsal, ze obavat bychom se meli prave tech pokornych jedincu, kteri se muzou lehce obratit a stat se zitrejsimi diktatory. Pokora arognace a pycha jdou vzdy pospolu, jako dva odveci nepratele, v nekonecnem svaru. Nebylo vubec zadnou nahodou, proc komunisti nemohli vystat viru a naopak.

V 18.5.2009 2:27

Re: ... Resenim pro rozumneho cloveka (dokonceni)

snad abych dodal pro uplnost, historicky pokora (diktatorska vlada papeze a cirkevnich hodnostaru) a arogance (diktatorska vlada spolecnosti, lidu, nad jednotlivci, tedy komunismus) ma alternativu v rozumu, tedy v systemu kapitalismu, kde vlada jen zajistuje svobodu svym obcanum a necha tyto se o sebe postarat, jak kazdy umi. Nejake starani se o obcana je uplne falesne jak v drivejsich cirkevnich rezimech, tak v komunismu. Bohuzel lidi na ten blud porad veri a jako papouskove opakuji porad dokola co je nasi ideologove naucili od malicka, ze lidi se maji starat jeden o druheho a kdyz to nedelaji dobrovolne, tak se k tomu prinuti nedobrovolne, na tom se nic nezmenilo jak za komunismu, tak dneska. Proto byla ta revoluce sametova a nikoli krvava, protoze v ni o nic zas tak zasadniho vubec neslo. Preslo se jen od vychodni primitivni levicovosti k vychcanejsi zapadni, kdy se neznarodnuji podniky, ale kazdy jednotlivec je de fakto znarodneny, tedy prinuceny k tahani kary spolecenskeho, tedy kolektivniho dobra. Odtud pochazi nazev kolektivisticka ideologie, tou jsme jako lide skrz naskrz prosakli.

Josef 19.5.2009 0:11

Re: ... Resenim pro rozumneho cloveka (dokonceni)

Čirou náhodou (píši náhodou i když vím, že náhody neexistují) jsem šel po stopách minulých diskusí a narazil jsem na toto vaše rozsáhlé pokračování. Nyní jsem již ospalý a půjdu spát, ale patrně zítra na vás ještě zareaguji. Přeji dobrou noc.

Josef 19.5.2009 14:01

Tak co? Jak jste na tom dnes?

No, neozval jste se, tak nevim zda se sem ještě někdy vrátíte a tak jen krátce takovýto vzkaz. Jevíte se mi jako typický zástupce té skupiny lidí, co mají silný potenciál myšlení (prvek vzduch), ale slabý prvek voda (cítění). Ani prvek oheň (intuice) na tom není u nich o moc lépe než voda. Vsadím se, že bych podobné rozložení prvků ve vašem kosmogramu zrození našel. Logiku máte bravůrní, ale je to méně platné pokud nění dostatečně korigována těmi méně zastoupenými potenciály. Kdybych měl konkrétně odpovědět na ty vaše úvahy o pokoře, tak by to muselo být rosáhlejší, ale to se mi nechce plácat časem, když nevim, že se sem vrátíte. Matlas.J@email.cz

mol 16.5.2009 3:19

opravdu?

"v jednání mezi lidmi přibývá v poslední době násilí a také hrubosti" -- to se opíráte o co? pocity?

kolemjdoucí 16.5.2009 9:47

Re: opravdu?

Ten pocit asi nabyl při řízení.

mamina 16.5.2009 2:37

Slovník říká o pokoře: „Pokora je skromné chování, nesobeckost a projevuje se u člověka, který respektuje druhé.“

Já bych jen k té definici, s dovolením, připodotkla, že velice záleží na tom, KDO ji vyslovuje. )

Hadí oči 16.5.2009 1:02

Obrácení Ferdyše Pištory.

"Později jsem se z jistých vážných důvodů zcela změnil a začal uplatňovat jiné hodnoty."

Běžně však platí, že heslo "moudřejší ustoupí" je počátkem vlánutí blbců.

Kvíčala 16.5.2009 8:06

Re: Obrácení Ferdyše Pištory.

Už se na "chytrost" těch individuí, která se sápou u nás po moci, těším. Pak se ukáže, kdo je větší blbec, zdy ty a oni, nebo ti ostatní:-P

Hadí oči 16.5.2009 10:16

Re: Obrácení Ferdyše Pištory.

Bohužel. Blbec je ten, komu ještě nedošlo, že nám již dnes většinou vládnou blbci. Na barvě dresu nezáleží.

Dva přiklady doslova z posledních dnů: schválení dvou rozdílných zákonů k regulačním poplatkům nebo přiznání státního příspěvku majiteli půlmilionového konta na zakoupení např. japonského vozidla, čímž se pravděpodobně rozhýbe naše ekonomika.

Hadí oči 16.5.2009 10:18

Re: Obrácení Ferdyše Pištory.

Proč nefungují  "odskočená vlákna" ? Takhle to vypadalo, že reagují na příspěvek sám sobě. Další příklad blbosti. 

Pavel 18.5.2009 0:26

Re: Obrácení Ferdyše Pištory.

Vždyť to funguje.