29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jdou zpěváci do nebe?

V minulých dnech dozpívali svou poslední píseň Věra Bílá a Mirek Hoffmann z Greenhorns. Máme být smutní? Jistě ano, ale...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Milota 16.3.2019 15:33

O V.Bílé

tady čtu poprvé. Neznám.

J. Jurax 16.3.2019 21:50

To nevadí.

P. Princ 16.3.2019 15:14

Jen pro pořádek :

Darwinova teorie není tzv.

I. Novák 16.3.2019 14:43

Je mi líto...

"Každý z nás zažil jednou či vícekrát nějaký koncert, který jej zasáhl, protože byl odehrán správnou osobou ve správném místě a ve správné době. Zůstal navždy, neopakovatelný, možná časem trochu zastřený a přesto stále přítomný."

Proto je mi líto, když se tyto naše někdejší idoly a oblíbenci "na stará kolena" pokoušejí o jakýsi návrat či retro. Nelze. Oni se změnili, chybí ta mladá i vyzrálá erudice, změnilo se prostředí. Zároveň nám jejich vystoupení připomene, že takto jsme se změnili i my a už nejsme, co jsme bývali. Celá produkce pak působí spíš trapně.

O co je milejší shlédnout či si poslechnout dobový záznam jejich vystoupení, při němž i my se cítíme jako v té době před třiceti lety. Lidová moudrost praví: V nejlepším přestaň!

K. Salajka 16.3.2019 13:01

David

stojí venku v Galerii dell academia, do Uffizi by se nevešel

I. Fencl 16.3.2019 10:19

Mirek skvěle vystřihl i

... i českou verzi Šesti dní na silnici

https://www.youtube.com/watch?v=wHbGhEfnh2E

I. Fencl 16.3.2019 10:04

jeho píseň Historie téhle káry

Mám rád od dětství třeba jeho Šest dní na silnici (napsal si i text) nebo Historii téhle káry (s jeho "jó-dli-dli-dou"). Miloval jsem to na deskách, ale co teprve živě, když druhou z těch písní rozjel koncert. Na to nezapomenu do smrti. Je ale pravda, že nedávno jsem v rádiu naladil náhodou originál "Káry", respektive verzi z níž Hoffman vyšel, no, a bylo to asi lepší. Zkusil jsem potom najít Freight Train Blues i na YouTube a něco tam je, ale zní to skoro jako jiná píseň. Verzi z rádia jsem nenašel.

I. Fencl 16.3.2019 10:05

Re: jeho píseň Historie téhle káry

český text Freight Train Blues napsal Petr Novotný

D. Stirský 16.3.2019 9:53

Každý z nás určitě zažil...

Každý určitě ne.

Z. Lapil 16.3.2019 9:26

Tak trochu technická

Na kontakt mezi muzikantem a publikem není profesionalita nutná. Takovou věc dokážete i u ohně, já jednou dokonce bez kytary (zabředl jsem do "ježkovin", a ty na kytaru fakt neumím).

Jako amatérský sborista jsem to zažil několikrát. Jednou Puccini (mše; jinou nenapsal, dal se pak na pokleslé umění zvané opera). Jednou Ebenovo Pražské Te deum. A kupodivu skoro vždycky při Rybovce, opakovaně i v Německu.

A v tom Německu se povedla vysloveně nečekaná věc amatérskému orchestru. Dávali tam Šostakoviče, což samo o sobě není posluchačsky jednoduché, možná i trochu za hranicíc jejich technického umu (doufám, že neexistuje nahrávka, to by vypadalo jako ostuda), a přesto se NĚJAK podařilo propojit autora, muzikanty a publikum a výsledkem bylo hluboké ticho při muzice a bouřlivý kravál po ní.

Možná něco takového nastalo i na Missa creola (Kreolská mše), s originál argentinskými sólisty včetně jednoho etra špičkového. Absolutně narvaný kostel, ale nejvíc ze všeho si pamatuju strašlivou zimu.

Doporučuju si poslechnout: https://www.youtube.com/watch?v=HzoZNgXmMSU. Nebo aspoň otevřít, je tam nádherná paní dirigentka :-).

A. Hrbek 16.3.2019 7:04

Já jsem viděl

že socha Davida je v Galleria dell' Accademia