18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ÚVAHA: Chtěl bych být ředitelem

Neklid, který se rozpoutal kolem obsazení místa ředitelky musea Karla Čapka, může být, jak naznačím dále, svým způsobem inspirativní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 18.5.2019 20:46

Výběrové řízení na schopného ředitele Muzea Karla Čapka

Ten schopný budoucí ředitel by se měl poznat dle toho, zda dokáže převést Čapkovy pamětihodnosti do podoby internetového muzea Karla Čapka.

Věztem že Karel Čapek po dobu svého života nevyráběl roboty, ale napsal sci-fi o vzpouře robotů. Tzn. on pracoval s informacemi, nikoliv s hmotou. A ty informace jsou na internet snadno převoditelné.

A pokud má už někdo silnou potřebu si čichnout k ponožkám Karla Čapka, lze tuto potřebu uspokojit poštovní zásilkou na dobírku.

J. Jurax 19.5.2019 11:09

No jo, když on každý spisovatel pracuje s informacemi. S hmotou leda když si maže chleba sádlem se škvarkama.

A. Hrbek 18.5.2019 14:57

Nepamatuji si poválečné období

kdy byl Karel Čapek úplně zakázán. Sám jsme z něho maturoval, podle jeho děl (např. Krakatit, Povídky) se točily filmy. Jeho divadelní hry (např. Bílá nemoc, Matka) byly součástí repertoáru. Spisy Karla Čapka byly v Československém spisovateli běžně vydávány. Nebylo dítěte, patrně až na pana Karpenka, který by neznal Dášenku a Pohádky.

M. Prokop 18.5.2019 21:30

Re: Nepamatuji si poválečné období

Nebyl zakázán, nýbrž ignorován, nevydáván, nevyučován.

A. Hrbek 18.5.2019 23:30

Re: Nepamatuji si poválečné období

Patrně jste v té době nežil, nebo pořádně nečetl můj příspěvek. I v letech 1945 - 1989 byla díla Karla Čapka v desetitisícových nákladech vydávána, jeho hry byly na divadlech hrány a podle jeho knih se točily filmy. O Karlu Čapkovi bylo vyučováno a byl nedílnou součástí maturitních otázek. Jenom Dášenka neboli život štěněte byla po roce 1945 průběžně vydána šestnáctkrát, jak se můžete v databázích snadno přesvědčit. Devatero pohádek bylo průběžně vydáno devětkrát, Válka s mloky průběžně sedmnáctkrát. Atd., atd.

J. Jurax 19.5.2019 11:04

No, nevzpomínám si, zda byl v osnovách a vzpomenut na základní škole, ale na střední v letech 1964 až 1967 byl probírán důkladně. A pokud mne paměť nešálí, byl v divadlech hrán a knihy vydávány i za bolševika. I TV inscenace se podle jeho povídek točily.

Teď jsem si vyndal z knihovny Povídky a drobné prózy vydané 1955 v Našem vojsku, Pohádky (1954 SNDK), Hry - Lásky hra osudná, Ze života hmyzu, Adam stvořitel (1959 ČS). V osmdesátých letech vycházely v Československém spisovateli Čapkovy sebrané spisy.

Z. Lapil 19.5.2019 22:52

Re:

Nevím, co přesně znamenalo slovo zakázán, ale určitě byl nějaký čas v nemilosti coby buržoazní autor. Relativně nedávno to jakýsi Brit oprášil: https://www.lidovky.cz/kultura/na-capkovi-je-vsechno-spatne.A180824_144057_ln_kultura_krku

Pro českou literaturu ho objevila jakási ruská kunsthostorička. Vždycky jsem měl za to, že to bylo několik málo let po 48. roce.

Zdroj: máma byla češtinářka. Bohužel už se nezeptám. Chvilku jsem teď kecal s Googlem, ale víc než pár narážek na zákaz za války jsem z něj nedostal.

J. Jurax 20.5.2019 13:40

No, byla-li v nemilosti, pak holt byly různé stupně nemilosti a u Čapka byl aplikován ten velice mírný. Každopádně já jsem si na střední škole žádné nemilosti nevšiml; možná to bylo dáno osobou našeho pana profesora (záměrně píšu pana, nikoliv, jak by se dobově slušelo, soudruha).

Nakonec měli jsme doma Čapka skoro kompletního, i Hovory s TGM, a já to vesměs četl ještě ve věku základoškolním.

A ten Brit z Vašeho odkazu v tom interview utrousil o Čapkovi jednu větu, s níž bych si dovolil spíš nesouhlasit. A navíc mi onen bohemista přijde jako takový ten literárněvědný typ, jenž aby se na tomto poli stokrát do detailu promrskaném nějak zviditelnil a někdo si ho všiml a za dílo peníz utratil, musí přijít s něčím senzačně kontroverzním, což se diplomatický zove neotřelým pohledem.

J. Schwarz 18.5.2019 9:57

Tak tak, zastupitelstvo

středočeského kraje jsme si zvolili my sami. Stejně jako prezidenta. A problém s muzeem Karla Čapka s tím mají titíž lidé jako s prezidentem nebo předsedou vlády. Nelíbí se jim výsledek voleb. Co s tím má EU?

M. Rozbořil 18.5.2019 16:14

Re: Tak tak, zastupitelstvo

Pletete dohromady jablka a brambory. Jmenování paní ředitelky, jak je popisováno v souvislostech, by se asi nemělo líbit nikomu, kdo není zvyklý dosahovat svých cílů per rectum. Souvislost s výsledky voleb je až druhotná a nepodstatná, všechny politické strany se v podobných případech chovají stejně (opravte mne, pokud se mýlím). Ostatně všechny jsou plné lidí, kteří by před 30+ lety patřili k dobrým soudruhům.

A na výsledky paní ředitelky si počkáme.

Š. Hašek 18.5.2019 9:48

Četl jsem (vícekrát) Krakatit.

Kolem Strže to znám, trefím. Teď jen ten "konkurs" ........ .

P. Lenc 18.5.2019 10:41

Re: Četl jsem (vícekrát) Krakatit.

Já dokonce Hovory s T.G.M...No nemám na to?

Š. Hašek 18.5.2019 11:04

Re: Četl jsem (vícekrát) Krakatit.

Já zapomněl! Já je taky četl!!! To bude ve druhém odstavci mého životopisu.

P. Lenc 18.5.2019 13:14

Re: Četl jsem (vícekrát) Krakatit.

Jen aby jste mě nepředběhl, takovej flek...