Neviditelný pes

UMĚNÍ: Premiéra jedinečného multimediálního díla

22.5.2010

Po velkolepých hudebních, světelných a vodních show pro Křižíkovu fontánu na pražském Výstavišti, po uměleckém programu pro fontánu v Mariánských Lázních, po světové výstavě EXPO v Hannoveru v roce 2000, po světové premiéře Missa Ecumenica, věnované vzpomínce 5. výročí teroristického útoku na USA, která se konala 11. září 2006 v Obecním domě v Praze, po studijních cestách v Japonsku, dalších koncertech a zemích, kde získala četná umělecká ocenění, poctila svým uměním PhDr. Mgr. Zdeňka Čechová (* 1944) také mělnické milovníky poezie, hudby a umění vůbec.

Došlo k tomu při premiéře jejího dalšího multimediálního projektu ve velkém sálu Masarykova kulturního domu ve čtvrtek 20. května, kterou uspořádal Literární klub Pegas Mělník, jehož členkou se tato umělkyně, režisérka, choreografka, všestranná a mimořádně nadaná a skromná umělkyně stala před několika měsíci, a současně už tehdy slíbila připravit speciální program pro letošní květnové setkání. Navíc je dávno mělnickou spoluobčankou, jak se o ní lze dočíst v encyklopedii Kdo byl a je kdo na Mělnicku… (Libri, Praha 2007). Má za sebou studium výtvarného umění, matematiky, filozofie a estetiky na Univerzitě Karlově, dále studium hudby včetně její intepretace a posléze studium komponování hudby v Japonsku. Mělník a Mělnicko nazývá „sluníčkovým krajem“, od roku 1983 pracuje také ve svém ateliéru v Mělníku – Mlazicích.

Její program, v němž je nejen autorkou náročného scénáře, ale také choreografkou a režisérkou, je nazvaný Na křídlech fantazie a zahrnuje několikJeden z nádherných obrazů Zdeňky Čechové - Ikarus částí: Květinová louka, Snění a múzy, Svět fantazie, Ve víru života a Cesta za sluncem - tento koncert spojený s mluveným slovem, verši, tancem, s použitím špičkových technologií pomocí laserů a výpočetní techniky, je grafickým a designérským uměním s podmanivou hudbou Miroslava Vobořila - trvá necelé tři čtvrtě hodiny. Doslova vnímavého diváka dokáže vtáhnout, získat a povzbudit v něm fantazii, emoce, city, nejrůznější asociace, touhy a přání, protože v projekci se střídají s neuvěřitelně fantaskními obrazy doslova stovky fotografií a videonahrávek včetně dějů uprostřed přírody, anebo nasnímaných v prostředích někdy až cizokrajných a neobvyklých. Přitom divák ani nestačí vnímat, jak jsou zde ztvárněny hudba s obrazem, tancem a poezií, které chtějí jakoby vzkázat své poselství: Nezapomínejte ve své každodennosti podívat se kolem sebe na krásu přírody, uvolněte se a relaxujte při hudbě, tanci a poslechu veršů, rozvíjejte se v podobné harmonii a symbióze, plňte si své sny, ať se vám nerozplynou, jděte za sluncem svého života…

Ve svém úvodním slově poděkovala umělkyně vedení Masarykova kulturního domu za pochopení jejího náročného projektu a členům literárního klubu Pegas Mělník, že ji mezi sebe přijali. Bez účasti a spolupráce svých studentů z Fakulty elektrotechniky na Českém vysokém učení technickém v Praze by se její projekty nesnadno realizovaly. Jde zejména o animaci, střih a počítačové efekty, v nichž její žáci vynikají. Nejúspěšnější z těch nadaných Petr Dostálek byl mělnické premiéře také přítomen. Autorem fantazijních obrazů je malíř Reon Argondian (má vlastní galerii v Praze na Petříně), tanečniceAutoportrét Zdeňky Čechové jsou absolventky pražské konzervatoře.

Uveďme ještě, že díla umělkyně Zdeňky Čechové jsou součástí sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Národní galerie v Praze, dále v galeriích Itálie, USA a Švýcarsku.

Bylo to poprvé, kdy Mělničtí mohli spatřit dílo všestranně talentované umělkyně, s jejímž jménem odborný svět již dávno spojuje první realizace počítačových vzorů a avantgardní grafiku. Právem získala za svůj video-art Cenu Evropského trienale avantgardní grafiky v roce 2004. Její několikaletá usilovná práce, dlouhodobý pobyt na japonské Univerzitě umění a designu a její umělecké projekty přispívají k jejímu jménu ve světě a posouvají mínění o uměnímilovných Češích na přední místa hodnocení. Věřme a přejme si, že s jejím uměním se budeme setkávat častěji a že mohutný potlesk bude ještě nejednou znít na našich scénách kdekoliv v republice.

Galerii obrazů Zdeňky Čechové si můžete prohlédnout na jejích stránkách.



zpět na článek