16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

TEST: Vánoční

Několik otázek na témata spojená s Vánoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Maleček 25.12.2017 7:16

Vánoce - především oslava slunovratu.

Přes veškerou úctu k tomu pozitivnímu co na žido-křesťanství je, jsou Vánoce jen před žido-křesťanským "pohanům" ukradený svátek slunovratu. Pro ně, plně závislé na přírodních cyklech, ten nejdůležitější den v roce. A tak tam byl šoupnut příchod božího syna.

Což křesťanští papaláši,v snaze mocensky evropské "pohany" ovládnout, udělali s většinou svátků i kultuvních míst předkřesťanských "pohanů".

V. Kotas 25.12.2017 7:30

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Církev katolická/černoprdelníci, to nepřiznají i když na té jejich pohádce může být něco pravdy. A od určité doby je církev jen společnost s ručením omezeným ( s přednostní honbou za mamonem ), velmi dobře využívající zpovědní tajemství ( dnes " velký bratr " ). Ano, i v církvích není všechno jen černobílé.

J. Sova 25.12.2017 8:47

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

I tady by pak mělo platit - co bylo ukradeno, musí být vráceno.

V. Kotas 25.12.2017 8:58

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

U plno věcí, by bylo tvrzeno, že není komu. A bylo by potřeba otevřít vatikánské ( i další ) tajné archivy, knihovny, k prostudovávání.

J. Lepka 25.12.2017 10:04

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Ovšem tvrdit, že narození Ježíše, jako Božího syna, předcházelo "neposkvrněné početí", je dost chucpe. V této souvislosti by mě docela zajímalo vyjádření Panenky Marie, hlavně v anketě "meetoo"!

J. Sova 25.12.2017 10:53

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Neposkvrněné početí Panny Marie je něco jiného - početí Marie, budoucí matky Ježíše Krista, jejími rodiči, Annou a Jáchymem bez poskvrnění dědičným prvotním hříchem. Naprostý omyl je ale ta Panna.

"Ve skutečnosti tato největší chyba v Bibli vznikla překladem hebrejské verze do řečtiny. Židovští překladatelé Septuaginty (cca 3. - 1. st. př. n. l.). chybně přeložili hebrejské slovo označující mladou ženu (alma) do řečtiny jako panna. Alma bezpochyby znamená "mladá žena", ale bez jakéhokoliv náznaku panenství. Pokud by byla myšlena skutečná panna (virgo intacta), bylo by použito v hebrejském originále slovo betula. Z (chybného) řeckého překladu parthenos (tedy panna) se tento výraz dostal i do ostatních jazyků včetně českého."

http://www.e-kniha.com/proc-vzniklo-dogma-panenstvi-panny-marie.html

J. Lepka 25.12.2017 20:35

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Ono je to s těmi překlady Bible dost komplikované. Často uváděná Septuaginta nadělala dost paseku, o novějších překladech ani nemluvě. Zvláštní na tom ovšem je, že Kralická bible je velmi věrný překlad, ale v tomto případě zřejmě bylo dogma už tak zažité, že s tím nešlo hnout. Přirozeně nemá smysl nějak zpochybňovat akt plození, ve starověku v podstatě mýtický sám o sobě ve všech kulturách. I řecká mytologie, překladatelům Septuaginty nesporně známá, nezastírá, že sám Zeus byl proutník non plus ultra a kdo by se vlastně nepyšnil tím, že si jeho ženu vybral Bůh - ať už jakýkoliv- ku zplození potomka

J. Sova 25.12.2017 20:50

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Ono se na ten omyl s Pannou přišlo až po nalezení Kumránských svitků v r. 1947, kde byla nejstarší verze Izajáše.

P. Sulc 26.12.2017 3:35

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Pan Lapka a pan Sova: zajimalo by mne, kolik bylo vykladu krestanstvi pred Nikaiskym koncilem,, tusim 325. Podle nekterych tehdejsich volenych biskupu byl jEZIS buh, podle jinych se stal bohem po smrti a podle zase jinych to byl proste prorok, nikoliv buh a nevstal z mrtvych. A na koncilu se ale vse ujednotilo, zavedla se dosti nesmyslna dogmata, ze J.byl buh od zacatku, Otec jej poslal na hroznou smrt proto, aby mohl !!! on vsemocny odpustit dedicny hrich, jinak to neslo, zrejme vsemocnost nesahala tak daleko, J.K vstal z mrtvych, pred tim dvema rybkami nasytil tisicove davy atd. Nedivim se, ze pozdeji se islam siril jako lavina, nema blba, nesmyslna dodmata. A konec koncu, dalsi dogma: ocistec byl zaveden na II Lyonskem koncilu, tusim 1270, pred tim neexistoval, Bible o nem nevi. Cesky sice vysly pred lety dejiny papezstvi, dosti trudne cteni, ale myslim ze poradne dejiny krestanstvi nevysly.

P. Sulc 26.12.2017 3:37

Re: Vánoce - především oslava slunovratu.

Racte prosim cisti doleji.Odkaz na pana Sovu.