19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Máme se přidat k bourání pomníků?

Ano, Marie Terezie je přesně osoba, která si pomník zaslouží. Je dobře, že dnes stavíme pomníky, které připomínají pozitivní hodnoty naší civilizace, a nebouráme je, ani si je nenecháme nikým bourat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 19.6.2020 18:48

Přesvědčená, ale zřejmě normálně uvažující, Leninova žena Naděžda Krupská, řekla ihned po manželově smrti:

"Nestavějte Leninovi památníky, nejmenujte po něm paláce, nepořádejte slavnosti na jeho památku."

Naprosto výjimečným lidem určitě stavět, ale těmi pro nás, Čechy, nejsou ani Lenin, ani Stalin, ani Marx, tím méně nějaký Koněv. A jestli měl někdo z ruských velitelů zásluhy na vítězství, tak kde je třeba takový Žukov, Šapošnikov nebo Vasilevskij? Jejich pomník jsem dosud neviděl. Maršála G. Kulika nechal Stalin po válce v roce 1950 raději rovnou popravit.

M. Koutný 19.6.2020 14:42

Jediná drobná připomínka k jinak výbornému článku.

Marie Terezie nezavedla povinnou školní docházku, ale povinné vzdělávání, které mohlo probíhat i formou domácího vyučování (např, ve šlechtických či bohatých měšťanských rodinách). Šlo o to dostat do školních lavic ty děti, jimž byla jiná forma vzdělávání nedostupná.

K. Salajka 19.6.2020 7:39

Se vztyčením sochy Marii Terezii nebo vojevůdci českého původu bych počkal, až Rakušané vztyčí sochu Karla IV. a opraví nápis na Moravském poli. Nešlo tam totiž, jak si oni myslí, o slavné vítězství, ale o neblahou porážku. Když už se dočkali pomníků ti, kteří plnili rozkaz vyhladit slovanské plémě, nezasloužili by si pomníky rumunští vojáci, kteří nás osvobozovali, nebo české oběti řádění německých armád na ústupu a s nimi spolupracujících německých civilistů? Kdysi jsem se pochlubil jednomu Rusovi, že u nás v Dejvicích máme ulici V.V. Kujbyševa, Ždanova , Majakovského a jiných. Na to se mně zeptal: "Vy nemáte dost vlastních lidí?"

Naši předci nebourali pomníky mocnářství proto, že jim to někdo uložil a zaplatil, ani proto, že to dělali "opilci" na Staromáku. Bořili je jako symboly Rakouska, Habsburků a s jejich zájmy spjaté církve. Rakouská šlechta za pomoci vyššího kléru české země soustavně vykořisťovala a germanizovala. Naši předci bojovali ve světové válce za cizí soustátí, které bylo ve vleku pruského militarismu.

Postoj Rakušanů a Habsburků, který nevraživost Čechů vyvolal, měl kořeny v dřívějším ignorování historických práv Českých zemí, počínaje vládou Ferdinanda I. , M.T. nebyla výjimkou.

J. Pokoutný 19.6.2020 16:48

On byl Karel IV rakouským vévodou? Jako císaři Svaté říše římské mu asi nebyl důvod pomník stavět. A památník na Moravském poli? Přemysl II Otakar sice jako manžel vévodkyně větší části Rakous vládl, ale zvlášť oblíbený nebyl. Autorovu argumentaci tedy nechápu. Zato Marie Terezie... Po smrti svého otce dne 20. října 1740 se Marie Terezie stala panovnicí nad habsburskými zeměmi, rakouskou arcivévodkyní, vévodkyní lotrinskou a velkovévodkyní toskánskou. Ostatní tituly (včetně královny české a markraběnky moravské) si musela postupem času nechat nejprve potvrdit, takových titulů bylo celkem 20 včetně císařovny-manželky, který také neskýtal mnoho panovnických jistot.Byla tedy právoplatnou panovnicí Zemí Koruny české.

K. Salajka 19.6.2020 17:55

M.T. neuměla česky - ani za to jsme jí nestáli, germanizovala úřady, armádu - postavte si jí mezi trpaslíky na zahradě. Její manžel dodával rakouskému arcinepříteli zbraně. Chápu, že z ní jsou nadšení Prešpuráci, protože Uhrům se opravdu odměnila, Čechy spravedlivě (z habsburského pohledu) potrestala. Pražský hrad přestavovala pro svoji - cizí dynastii. Triviálky byly spíš práce jejího syna, přičetl bych jí k dobru jedině očkování.

J. Pokoutný 21.6.2020 9:05

Marii Terezii se nedivím. Láskyplné tanečky zrádné české šlechty s bavorským kurfiřtem Karlem Albrechtem (korunován 7. prosince 1741 jako Karel VII) by hnuly žlučí leckomu, zejména když jí předtím odpřisáhly stavy věrnost. Hovořila několika jazyky: německy, latinsky, španělsky, francouzsky a italsky. Česky a maďarsky se nikdy nenaučila. Kolika jazyky hovoříte vy? Nota bene, ty dva poslední jsou považované za dost obtížné.

V. Kučer 19.6.2020 19:42

Co je to germanizace? Marie Terezie uměla lépe francouzsky než německy. Šlechta byla nadnárodní a mluvila též francouzsky. Vzdělanci v té době mluvili latinsky, lid česky nebo německy.

K. Salajka 19.6.2020 21:02

Germanizace je, když tě trestají rákoskou ve škole za to, že používáš svůj rodný jazyk. Když ti nedovolí postavit školu, abys mohl studovat v rodném jazyce , když ve městě, kde je třetina Němců nesmíš používat češtinu aj. Když nerozumíš úředníkovi, který se nenamáhá naučit tvůj jazyk ve tvé zemi.

V. Kučer 19.6.2020 22:18

Kolik umíš jazyků tolikrát jsi člověkem.

J. Orel 19.6.2020 6:13

Je zajímavé,že z článku zaujal komentátory okrajový linguistický problém, ale nikdo nezaujal stanovisko k podstatným otázkám , jako je problematická socha Marie Terezie i spíše skandální fakt, že min. kultury podporuje anarchistickou tiskovinu. Podporuji stanovisko autora v obou otázkách.!!

J. Krásenský 19.6.2020 1:01

"bildersturm" znamená obrazoborec, což je něco jiného než barbar. Obrazoborec je bytost ideologicky extrémní, například náboženský fanatik - husita, kalvinista nebo muslim,nebo politický - francouzský revoluční osvícenec, marxista, nacista či dnes liberální demokraté.

P. Dvořák 19.6.2020 4:13

Vám nepřipadá

"bytost ideologicky extrémní, například náboženský fanatik - husita, kalvinista nebo muslim,nebo politický - francouzský revoluční osvícenec, marxista, nacista či dnes liberální demokraté."

dostatečně barbarská? 8-o

J. Krásenský 19.6.2020 5:23

To je otázka... Pojem barbar označuje přeci jen jiné, než mnou vyjmenované, vždyť i neberbar se může dopouštět barbarských činů.

I. Polák 19.6.2020 8:31

Nu ale potom se s barbarem jaksi ztotožní,není-liž pravda ? Tyhle slovní hrátky pouze rozmělňují negativní význam označení.

Pokud se někdo vypadá jako kachna, kváká jako kachna a chodí jako kachna ,tak to patrně bude kachna. :-)

J. Krásenský 19.6.2020 9:34

Nesouhlasím. Posunutí významu slov vede k ničení srozumitelnosti. Husiti se pyšnili vzdělaností prostého lidu, osvícenectví revolucionáři rozumem, marxisti vědeckým světovým názorem, nacisti záchranou evropské kultury, liberální demokraté emoční spravedlností a všichni ničili a ničí kulturu a památky předků. Opravdove barbary připomínají pravověrní muslimové.

P. Lenc 19.6.2020 10:17

Jde vidět, že jakékoliv barbarství se dá okecat...

J. Pokoutný 19.6.2020 16:50

Barbar evokuje někoho zvně, nevzdělance. To se obrazoborců netýká, ti přicházejí zevnitř systému, a mohou být vzdělaní až příliš.

J. Jurax 19.6.2020 17:50

No, snad by se dalo říct, že obrazoborectví je prvkem v mnohoprvkové množině barbarství.

Ovšem ani ne vždy - kupříkladu odstranění sochy našeho prvního dělnického prezidenta z rynku našeho městečka druhdy okresního hned po sametu jest definičně obrazoborectvím, nikoliv však barbarstvím.