19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Kšefty okolo Jestřába

Jestřáb je skautská přezdívka Jaroslava Foglara a mělo by zde být od počátku jasno (nalijme si čistého vína), že mně kšeftování nevadí. Beru je za přirozenou věc a mám za to, že je-li někdo tak bohatý či hloupý, že si v šedesáti letech objedná repliku vlajky Rychlých šípů za tři tácy a vyvěsí si ji na knihovnu, je to jen jeho věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. I. 16.4.2022 8:28

Ivo, pokud byl tento článek napsán jako propagace, pak se obávám, že trochu nešťastně. Cílí spíš na nízké pudy a to bývá zrádné... Chápu, že zní bombasticky že něčeho vyšlo třeba jen 200 ks, ale takový je prostě o dané věci zájem (on ten sběratelský rybníček kolem JF není zas tak velký). Mají toho udělat tisíc kusů a pak je prodávat 10 let? Stačí se podívat na nabídku Nadace a je patrné, že se i takto malý náklad rozprodává minimálně rok. Navíc pokud zájem je (jako třeba u Deníku JT, ale i řady jiných), Nadace přidělává další a další dotisky (už jich bylo vydáno v součtu více než 1000 ks) a vzácný artefakt se tak z nich nestává. Ano, občas vznikne opravdu něco malonákladového (u Nadace třeba 30 ks), ale to jsou výjimky a má to taky své důvody (na to tady není moc místo). Co se týče malonákladovek vzniklých kolem Mildy, tak mám radost, že jsem je ANI JEDNOU nikde v nabídce neviděl. Jde o ryzí radost, která se na peníze nemění. Jistě, časem na to asi dojde, ten čas ale bude dlouhý a pravděpodobně nebudou prodávat obdarovaní. To jsou totiž srdcaři a kluci moc dobře věděli, komu to dávají. P.S. Milda je Miloš, ne Milan...

I. Fencl 17.4.2022 13:21

Tleskačův deník mám, mohu jen doporučit, nápad + skvělé provedení. Nešťastně jsem volil už název svého článku, slovo "kšefty" k němu možná přilákalo pozornost (netuším), ale na místě toto slovo kšefty není. Právě já přitom CHÁPU, že to je "ryzí radost". Sám ji cítím. Skutečný nadšenec do Foglara - samozřejmě - nekšeftuje: kochá se, což neberme pejorativně. --- Současně není od věci na fenomén občas někde upozornit, těch mladých nadšenců do Foglara možná ubylo.

M. Rozbořil 15.4.2022 23:42

Asi začínám dementnět, uniká mi smysl článku.

R. Langer 15.4.2022 6:34

No, myslím, že by z toho Foglar moc radost neměl. Ale tak peníze přece nesmrdí, že? :-(

I. Fencl 15.4.2022 8:09

Ne. Ale líčím korektní případy, mimo ty by Nadace nešla. Nekorektně a mimo ni se toho děje... Opakuji, že v rámci zákonů, takže to zase tak nekorektní není. Každý má svobodu koupit za "milion" už 60. druh ježka v kleci nebo model Tleskače na kole. (Jinak: Jako kniha vyšlo i zcela první vydání Hochů od Bobří řeky, což byla verze ještě neukončená a tištěná v časopise. Náklad je nízký, ilustroval Foglar osobně.)

R. Šach 15.4.2022 18:45

Dobrý den. Knížku Život v poklusu 3 jsme vyrobili s Mildou Čeperou opravdu pouze v počtu 13ks, byl to od nás osobní dárek pro kamarády foglarovce a nikdy by nás nenapadlo na tom jakkoliv profitovat. Jeden výtisk jsme dokonce darovali i Romanovi Šantorovi do Skautské nadace J.F. Ke každé knize byl přiložen i certifikát s číslem výtisku. Obdarovali jsme foglarovce, kterým věříme, že si naší knížku nechají na památku a že se žádný výtisk neobjeví na aukru ;-)

R. Šach 15.4.2022 18:49

A zapomněl jsem zmínit, že na knížce s námi spolupracoval i Jirka Filípek. Bez jeho úžasných ilustrací, by to nebylo ono ;-) Ani Jirka si neřekl o žádný honorář.

I. Fencl 15.4.2022 19:21

Ale jo, right: popravdě, já to psal jako takové "píárko". Chtěl jsem na pár těch artefaktů a knížek upozornit. Já to miluju a nejde mi nikdy do hlavy: "JEN 260 kusů??? Tak málo?" Sorry, nechtěl jsem se Vás dotknout, což se ani tak moc nestalo, a podle mě je nejlepší reklama ta, která zdánlivě kritizuje. Což jsem tímhle komentářem zabil. Ale já vždy vše vykecám. IF (No, už si dávám větší pouor.)