25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

RUSHDIE: Na mušce teroristů

Návštěvníci veletrhu Svět knihy (8.-12.6.2022) si mohli zdarma odnést mimo jiné českou verzi memoárové knihy Salmana Rushdieho Joseph Anton. Autor líčí léta, která strávil pod policejní ochranou (převážně v Británii, s občasnými výlety jinam) a krycím jménem Joseph Anton po vynesení tzv. fatvy, tj. muslimské klatby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Křivan 22.6.2022 16:44

Když tedy máme takové "závažné" problémy s českým výrazem, používejme tedy slovo sniper. To zná každý po celém světě. Někoho "ostřelovat" mi připadá jako plýtvání municí. Jedna rána , ta první a zároveň poslední musí sedět. V nejhorším případě podle klasika "Jedna kulka do žaludku, druhá do prostřed čela". ;-D A za chvíli je tuhej jako nikdo druhej, ... za chvíli je červů potrava. (hymna sniperů)

P. Dvořák 22.6.2022 6:50

Jen ke slovům odstřelovač a ostřelovač resp. odstřelit a ostřelovat.

Tato záměna je v dnešním mediálním prostoru zcela běžná, protože kdo z žumpařů, kteří opisují jeden od druhého, kdy držel nějakou zbraň v ruce nebo prodělal ať už jenom teoretický nebo i praktický vojenský výcvik?

Je tedy docela pravděpodobně jen otázkou času, kdy některý z nich v téže souvislosti vypustí slovo "vystřelit" nebo "nastřelovat" a Ctl-C se postará o další.

Nepochybně některý z nich dříve či později narazí i na slovo "dostřel", což by si ve své vzdělanosti mohl dát do souvislosti např. s "dostřelením", tedy usmrcením zraněných ale dosud živých vojáků nepřítele.

I. Polák 22.6.2022 7:43

řešíte jen slovníkový problém. Za mého mládí slovo odstřelovač prostě neexistovalo, objevilo se až v poslední době.

https://www.nechybujte.cz/slovnik-soucasne-cestiny/odst%C5%99elova%C4%8D?

>>>

ostřelovač ~e m (1. mn. ~i)

střelec, který se specializuje na přesnou opakovanou střelbu na střední a dlouhou vzdálenost

odstřelovač ~e m (1. mn. ~i) (voj.)

střelec (z pušky) určený k odstřelování nepřátelských cílů, zprav. jedním, přesně mířeným výstřelem

Zlatý "snajpr" :-)

P. Dvořák 22.6.2022 8:21

Neřeším slovníkový problém, ale přesně naopak. Žumpaři to tak domotali, že když se napíše "odstřelovač - odstřelovat oproti ostřelovač - ostřelovat", tak teď vlastně nikdo neví, o jakou činnost jde.

Nehledě na to že nevím, co je pro vás "za mého mládí" a odkaz tento problém vůbec neřeší. Jen to vysvětluje opět zmateně, když pro obě činnosti má téměř stejné vysvětlení.

R. Langer 22.6.2022 9:33

Kolik že je vám let? ;-)

I. Polák 22.6.2022 10:46

75

Myslím, že slovo ostřelovač vymyslel nějaký národní obrozenec toužící po kráse jazyka. Něco jako "oslyšet" - to slovo fakt existuje.