18.4.2024 | Svátek má Valérie


ROZHOVOR: Jsme romští hip-hopeři, rapujeme pro Ježíše

26.12.2008

Taneční kreace, gestikulace a oblečení ve stylu rebelantského hip-hopu, obsah písní formovaný emotivně prožívaným křesťanstvím. Tak vypadá tvář „hip-hop evangelistů“ z rapové skupiny G.O.D. Tvoří ji Moldavan Viktor Berdan a Romové Petr Mati a Vojtěch Cihlář-Omary. Na listopadovém Django Festu v Brně si Romano hangos odchytilo k rozhovoru Petra Matiho.

Hiphopeři ze skupiny G.O.D. se na Djangofestu až nekřesťansky rozpálili

Můžete přiblížit svoji životní cestu?

Vyučil jsem se instalatérem na střední škole v Meziboří v severních Čechách, pak jsem byl tři roky na střední stavební škole, ale odešel jsem. Hned jsem v Praze nastoupil na Evangelickou akademii sociálně-právní, obor sociální činnost pro etnické minority. Vystudoval jsem ji dálkově, teď už třetím rokem pracuju ve společnosti Člověk v tísni jako terénní sociální pracovník a ještě jako sociální pracovník v nízkoprahovém klubu. Před rokem jsem začal studovat sociální pedagogiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Namixovat dohromady hip hop s křesťanstvím – jak vznikl tenhle záměr?

Patříme do mezinárodní misionářské služby Oáza, k letničnímu sboru, který v Česku vede misionář z Nigérie. V něm vznikla roku 2007 skupina mládeže. Tehdy jsem tam poprvé přivedl Omaryho a vedoucí mládeže se ho zeptal, co rád dělá. Omary řekl: „Dělám hip hop, skládám texty, tancuju, rapuju.“ A vedoucí na to: „Cože? Tohle všechno umíš? A zkoušels to někdy dělat pro Ježíše? Ne? Tak ti dávám úkol.“ Omary mě pak požádal, jestli bych mu nepomohl napsat rapový text s křesťanskou tematikou. Za půl hodiny jsme tak měli první píseň. Pak vznikly další skladby, ty jsme prezentovali na křesťanském rodinném kempu. Teď už jako skupina máme za sebou asi 22 až 27 vystoupení.

Django Festem letos provázela moderátorka Šarlota Filová

Nezůstáváte v Česku se stylem křesťanský hip hop ojedinělí?

Existuje ještě druhá skupina, začala dřív než my, ale dělají to jinak. Ve světě fungují podobné kapely, ale svoje poselství a víru do písní vkládají skrytě. Prostě zpívají o životě, o pocitech, pak někde řeknou, že Ježíš je vysvobodil a že věří v Boha. My jsme se rozhodli jinak, prostřednictvím hip hopu přímo reprezentujeme a předáváme poselství Bible.

Přijímá vás publikum v pohodě?

No, obával jsem se, že s tím budou problémy, takže jsme se předem připravili. Ale z těch vystoupení, co máme, můžeme říct, že lidi jsou rozradostnění. Myslím, že publikum už má dost toho, jak rapeři zpívají pořád dokola o válce, bolestech, vraždách a střílení. Teď mají lidi možnost slyšet čistý rap o životě, o pocitech, prostě rap, ve kterém nenajdou žádné sprosté slovo.

Publikum při vystoupení skupiny GOD 

Text vyšel v listu Romano hangos / Romský hlas č. 6-2008 na www.srnm.cz
Foto: Pavel Pečínka