19.3.2024 | Svátek má Josef


ROZBOR: Před 80 lety dostaly Rychlé šípy první „stopku“

8.7.2021

Ještě stále žijí pamětníci dne 17. května 1941, kdy přestal 38. číslem (dnes velmi ceněným) vycházet časopis Mladý hlasatel. S ním se přestal objevovat slavný seriál Rychlé šípy. Byl původně zveřejňován od 17. prosince 1938 a opět se měl objevit teprve po válce. Nejprve v Junáku (28. 2. 1946), pak hlavně ve Vpředu (9. 4. 1946), aby byl opět stopnut komunisty, kteří se jeho zastavování měli věnovat dokonce opakovaně.

Autor příběhů Jaroslav Foglar tu ve šťastné chvíli sestavil imaginární klub pěti chlapců, ale jen u tří starších známe jejich jména, zatímco Červenáček a Rychlonožka vždy vystupují pod přezdívkami. V prvním případě je přezdívka daná barvou čapky, již hrdina - s několika výjimkami - nikdy nesundá -, a v druhém případě vyjadřuje přízvisko schopnost svižně upalovat. Není tu ale problém? Možná. Ptejme se: Užíval vůbec Rychlonožka „rychloběžnou“ přezdívku oprávněně?

Otázka mě (i s problémem Jantarové komnaty a smrtelnosti chroustů) roky trápila a je úplně legitimní. Až se kapinku divím lidem, kterým hlavou nevrtá. Vážně, skutečně utíká Rychlonožka rychleji - a utíká snad i častěji - než čtverka jeho zbývajících kamarádů?

Podle většinového názoru by rychlejší být měl a ostatně již koncem raného dobrodružství Černí jezdci dychtí po vlajce výslovně ostatním Rychlým šípům slibuje: „Pomohu vám vyhrávat závody!“ V pozdější verzi té samé části dokonce říká: „Pomohu vám vyhrát všechny závody.“ Pomohl? Nebo to tak úplně nevycházelo?

Nekazil dokonce nemotorně souhru klubu? Zkusme problém řešit následujícím prohlížením legendárního komiksu: za čísly 1-62 vždy uvádím titul dílu, kde se Rychlonožka jakkoli víc zavrtí, i jeho stručnou charakteristiku.

1. Rychlé šípy nalézají Pátka. Zatímco se chrabrý Mirek Dušín rozbíhá za spolužákem Velnerem, který ve škole propadl, takže se vrhá pod lokomotivu, ostatní členové klubu na obrázku k běhu pouze nakročují. Ale Rychlonožka (dále R) ani nenakročí. 2. Rychlé šípy na prázdniny. Až koncem tohoto příběhu jej prvně vidíme utíkat. V běhu navíc srdnatě metá šišky. 3. Rychlé šípy hrají divadlo. R se dá se do běhu, to je pravda, ale zbaběle prchá z jeviště. Jeho chyba, neměl se svlékat za oponou, již jeho nejlepší kamarád Červenáček nečekaně roztáhl.

4. Rychlé šípy a Samoletka. I zde seRhrdinněrozbíhá (paraple nad hlavou), ale nevyhraje a prý: „Takhle jsem neletěl ani tenkrát, když jsem spadl ze schodů do sklepa!“ 4. Rychlé šípy shánějí desky. R. tu uniká hned trojici lotrů, která silně připomíná ještě neexistující Bratrstvo kočičí pracky. 5. Rychlé šípy proti Dlouhému Bidlu. Klub je na honu a loví Dlouhé Bidlo na trase podle ohrady. Hoši se rozdělí. Jednu z dvojic tvoří R s Jindrou a hle: R uhání první a hup na zcizené Hlasatele. Skok přepálí, z týdeníků jest drť. 6. Rychlé šípy vracejí talisman. R uniká v hrůze a odporu, byť pochopitelném, před Štětináčovým potkanem. Zachrání ho teprve jistá „A. Zavadilová“, všeobecně mezi dětmi zvaná Stará Zavadilka. 7. Rychlé šípy přijímají nováčka. Známý Rychlonožkův útěk před (zcela viditelným) psem Bublinou: „To je jistě vzteklý pes! Jejkote mankote, jejkote mankote!“ Osobně se domnívám, že tu strach předstírá, aby byla „prča“. 8. Rychlé šípy a trosečníci. R peláší, aby upozornil svět na dva kluky v loďce stržené řekou. 9. Rychlonožka vítězí nad přesilou. Ano, vítězí. Avšak s heslem moudřejší ustoupí. Uniká Bratrstvu za potok a... „Vzdej se, vzdej se!“ řvou. R se obrátí. Pak plácne prknem lávky do vody a soupeře zmáchá: „Žádosti se nevyhovuje!“ 10. Rychlé šípy v cizím táboře. Ve skutečnosti jsou jen u tábora. Za tmy. Hle, „deset let“ R nekýchl, až teď. Roha bere celý klub, ale jen „Nožku“ zříme unikat potokem: „Voda nevoda, bahno nebahno.“

Bohouš výjimečně bez kapuce

Ve dvou dalších a velmi slavných dílech vybudovaných scenáristicky ryze na rychlých nohách ovšem uhání s „koremandem“ na poštu Jindra Hojer. Rychlonožku nevybrali.

11. Rychlé šípy a rozjetý vůz. Ten vůz dohoní sám Mirek, ale R popadne ohroženého prcka a běží s ním stranou. Obdobné situace má klub prožíti ještě s tramvají a s železničním vagónem. 12. Rychlé šípy čtou dopis z láhve, 13. Rychlé šípy a rozpadlý klub Mladého hlasatele. Vzorný klub se žene za kýmsi, kdo trefil Jindru kamenem do hlavy, a R se je na čele: „Stůj! Stůj! Sekni sebou!“ 13. Rychlé šípy v objetí kouzel. R vyděsí „zelená světýlka, magické kouzlo“, tak zbaběle prchá se schodů činžáku. 14. Rychlé šípy se prozrazují. Klub horempádem mizí před Jeremiáškou. R „na chvostě“. Asi mu vadí přestrojení za dospěláka? 15. Rychlé šípy a strašidlo. R prchá před Bratrstvem s „knihou kouzel“ a na posledním obrázku se jeho klub rozbíhá za Dlouhým Bidlem, které trapně strašilo pod prostěradlem. 16. Rychlé šípy ničí knihu kouzel. V této pochmurné sérii o Jeremiášce si R konečně výrazně zaběhal. I se - zcela viditelným - Bublinou po mostě. Tudy prchají před Dlouhým Bidlem a Bohoušem, kteří jsou ukrutně pověrčiví a knihu by tuze rádi magicky zužitkovali proti Rychlým šípům. 17. Rychlé šípy v ohni pátrání. I tady se (konečně) utíká „fest“. Sami ale povězte: Patří ta „noha za rohem“ Rychlonožkovi? Jestliže patří, je opět poslední. 18. Rychlé šípy a první led. R a Jarka Metelka běží pro prkno, ze kterého Mirek podá topícímu se chlapci svůj zimníček. 19. Rychlé šípy a ježek v kleci. Klub se hrne vstříc tlupě Pepíka Řachtanů, aby prorazil brutální obklíčení, a na čele zříme Rychlonožku a Mirkem. 20. Rychlé šípy objevují psí hřbitov. Klub zmizí v průjezdu. Nápad dostal R, ale vbíhá do domu poslední. 21. Rychlé šípy pronásledovány pomatencem. R prchá zcela na chvostě, což dokonce na pěti obrázcích. Navíc se takřka natáhne přes bednu. 22. Rychlé šípy na stavbě silnice. Elánu plníR a Červenáček se hrnou ke staveništi, kde R odbrzdí vozík, rozbíhá se... Ševce ve snu viděti, hrozné neštěstí! 23. Rychlé šípy stěhují pohovku. R to prý se schodů činžovního domu zvládne sám. S rozběhem. Ale... 24. Rychlé šípy u výbuchu patrony. Rychlonožka se žene v čele klubu, aby zvěděl, co číhá v rokli. 

Rychlonožka běhal a zde i letí

25. Rychlé šípy zkoušejí nového člena. Podle mého názoru tu R krapet popobíhá za bicyklem s tlusťochem Bambusem. 26. Rychlé šípy prchají ze skal, ale jediný R se natáhne. Pískloun a Tlouštík jdou za příhodami. To berte jako odbočku. A ptejme se: Kým asi byla horda běžců, která zapříčinila následující magické dobrodružství ve dvorcích? 27. Rychlé šípy jdou na trilobita. R se rozbíhá a kladivem atakuje titulní předvěkou entitu. Rychlé šípy vítězí nad Bratrstvem. Známý Písklounův běh; připomeňme i ten. Hocha pronásledují Štětináč a Bohouš, Pískloun si „podvrtne nohu“ a členům Bratrstva pak skuhravě tvrdí, že „je asi zlomená“. Ti ho nechají na holičkách. 28. Rychlé šípy na pouti. Rychlonožka tu skutečně letí. Po nose. Obdobou bude díl, kde Dlouhé Bidlo jede k cíli na kolečkových bruslích a stejně katastroficky. 29. Na pomoc zajatci. Invaze v Normandii? Kdeže. Jen klub Rychlých šípů skáče z voru na pobřeží a do bitvy. Do pranice. Zda i Rychlonožka? Ale, ale! Dál sedí v neckách! 30. Na nepřátelském ostrově. R se tu při běhu prvně potí. Strachy! 31. Rychlé šípy pronásledovány vrátným. Rychlonožka vyletí jako šídlo zpod pytlů, přeběhla po něm myš. Všichni pak uhánějí chodbami chlapeckého domova. 32. Provazochodcovým dětem pomoženo. Rozbíhá se tu Rychlonožka? Kdo ví. 33. Na večerní hlídce. Klub se hrne do schodů a R sebou praští. 34. Honba za odcizenou knihou. R je v honičce nejméně dvakrát na čele: tak to by konečně odpovídalo. 35. Na Hadím vrchu. R sice letí zvěstovat, koho uštkla zmije, ale zmijí uštknutý přítel za ním očividně pádí stokrát rychleji. 36. Rychlonožka na podivné stopě. R se žene ke kolu, jež okukují tři jeho kolegové z dílny. Proč? Samozřejmě chtějí z bicyklu stvořit nové kolo „Tleskačovo“. Létající. 37. Rychlé šípy pátrají po kole. R.přibíháza mistrem Šindelčíkem a v tomtéž příběhu klub naslouchá za dveřmi. Strašoun je zničehonic otevře a zahlédne Rychlonožkova „perka“. Takže ten je opět poslední! Vyzradil tak rychlý klub! 38. Rychlonožka je prozrazen. V běhu do schodů činžáku se R propracuje na hezké druhé, konečně první místo. Proč asi? Jen Rychlonožku mohou identifikovat pronásledovatelé z dílny. 39. Rychlé šípy v bitevní vřavě. Ač vede R „Základní četu“ ve zteči na Pevnost, útočí opět jako poslední. 40. Rychlé šípy varují před tenkým ledem. V běhu na pomoc topícím se R drží (hoden své přezdívky) hned za Mirkem. Přesto dva z hokejistů utonou. 

Foglarův hrob s několika ctiteli

41. Rychlé šípy na sáňkařské závody. Dětina R letí jako první po schodech. Aby taky ne: pro sáňky. 42. Rychlé šípy svědky zlého činu. Klasicky „běžecký“ díl, kde klub stíhá zloděje. R se propracuje ze čtvrté pozice až do čela. Zloději skáče za krk jako pravá opice či malý Tarzan. 43. Rychlé šípy sbírají poštovní razítka. R radostně přibíhá s razítkem Lomnice nad Popelkou. 44. Rychlé šípy na kolečkových bruslích. R jako jediný „kopíruje“ start i rozběh Dlouhého Bidla, jenž na konci dráhy dopadá věru zle. Nabije si kokos. 45. Rychlé šípy objevují totem, 46. Rychlé šípy vítězí ve hře o totem. Otloukánek R hned na třech obrázcích marně prchá před šiškami Potápníků. Ale ve finále je to on kdo šišce unikne a totem povalí. 47. Rychlonožka ve snu vynálezcem. Přímo před maminkou a s rozběhem skočí R z okna činžáku. Inu, díl hodný zákazu. 48. Rychlé šípy radí: nepijte na ovoce! R přibíhá s tím, že se Jindra svíjí bolestí. 49. Rychlé šípy staví obojživelný vůz. R. přibíhá s tím, že i Bratrstvo staví obojživelný vůz. 50. Rychlé šípy na sjezdu klubů. Je ráno a R dobíhá k nádraží. Vracel se „do šestého pokoje na piáno pro karbanátky“. 51. Rychlé šípy sestupují do dolních ulic. V běhu do schodů je R z pětice prostřední. 52. Rychlé šípy bojují o 46 lahví. Klub je jat. R prchá pro pomoc. 53. Rychlé šípy opět pod vlastní střechou. R a Červenáček šťastní přibíhají na schůzku. 54. Rychlé šípy zápolí s Jedovatým dědkem. Když je dotyčný dědek žene z domu, uhání za R už jen Jindra. 55. Rychlé šípy končí honbu za Fan-tanem. R se mezi soudruhy propracuje z posledního na pěkné třetí místo. 56. Rychlé šípy unikají potupě. Noc. Únik Zeleným vestám. Daří se a na čele společně běží R a Jindra. 57. Rychlé šípy dávají nocleh Potápníkům. R běží zamknout klubovnu. 58. Rychlé šípy bojují o svou vlajku. Běhemútoku na Zelené vesty se R překvapivě leda plouží: „A tak krůček za krůčkem, už jsme tady za můstkem!“ 59. Rychlé šípy se skrývají hlídačům. R s Jindrou utíkají křovinatým parkem. 60. Rychlé šípy běží za zloději kufrů. R si opakuje skok na zlodějovu šíji, ale tentokrát je odmrštěn: „Júú – to se řekne, tohleto!! Takhle se, prosím, zachází s dítětem jedva odrostlým!“ Pronásledování pokračuje a R. zůstává předposlední. 61. Rychlé šípy jezdí na pětikole. R kolo dobíhá. Vzalo mu „draka“. 62. Rychlé šípy zachraňují Dlouhé Bidlo. R. se rozbíhá: „Zachraňte Dlouhé Bidlo! Já letím pro jeho tátu.“ Ujímá se - u kašny – organizování záchrany a předčí tu nakonec rozhodností dokonce i samotného Mirka. Mirka Dušína. 

Nu, a jak tedy všechny tyto Rychlonožkovy spurty, běhy, lety, klusy, sprinty, pády a úniky vyhodnotit? Rozhodněte sami. To bude nejlepší. Ale utíká-li také někdo ze slavného klubu sám, tak si všimněme, že jde takřka pokaždé o Rychlonožku. To tedy Foglar dodržel, byť jim ten kluk ani zdaleka všechny závody nevyhrál. Natož pak legendární Mirkův běh o Vlastinu vlajku. Ale to ani nemohl, ještě v klubu ani nebyl.