19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

RECENZE: Verneffka Ocelové město

Verneffka je osvědčená zkratka pro jakoukoli verneovku adaptovanou Ondřejem Neffem. Ty adaptace se dělí na dramata a knižní přepracování, jichž je dosud devět, chystá se desáté. S výjimkou chystaného Vynálezu zkázy ilustroval romány fascinujícím způsobem klasik Zdeněk Burian a někdo si je koupí právě proto. Ale jsou čtivé, nápadité.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Rozbořil 26.5.2022 23:17

Jestli na werneffku narazím, rád si ji přečtu a porovnám s koncem padesátých let, kdy Vánoce bez Verneovky nebyly Vánocemi. A to mám po rodičích i 20000 mil, kde Nautilus je ještě poháněn mlnem.

R. Polášek 26.5.2022 12:23

Tak bude zajímavé se do toho podívat, až to někde uvidím.

J. Jurax 26.5.2022 8:52

No jo, před více než šedesáti lety jsem hltal verneovky se zatajeným dechem. Dokonce jsem si sehnal - no, tata mi sehnal - prastarou příručku o plachetních lodích, abych zvěděl, co je to košová plachta, škunerové oplachtění a barková goeletta. A jak se křižuje ne v kostele (to jsem taky nevěděl, ale to mi nechybělo), ale proti větru ...

Dnes nevím, jestli mám verneffky risknout, nechci si kazit vzpomínku na dávné čtenářské okouzlení.

H. Rybnická 26.5.2022 0:33

No jo. Já si ponechám vzpomínky na bezdechové lapání po vzduchu a zapomenutí světa kolem při četbě Verneovek - před více než půl stoletím-.