24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

RABŠTEJN: Faráři

Oblíbenec krále Jana Lucemburského Oldřich Pluh koupil kolem roku 1330 rabštejnské panství a postavil si na skalnatém ostrohu hrad. Náležela k němu kaple sv. Matouše, kterou měl na starosti plebán Johann. Pod hradem pak Oldřich Pluh založil i město a osídlil je lidmi s okolních vesnic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Hendrych 14.12.2018 17:06

No comment ...

Poválečná doba znamenala kulturní a ekonomický rozvrat vysídleného území.

K. Janyška 14.12.2018 9:11

Fraráři jsou ideologové iracionalistických hnutí, tedy

náboženství, a je dobré je neposlouchat... Dzp.

V. Student 14.12.2018 8:52

To je fajn,

že existuje někdo, kdo nám katolíkům tu a tam otevře oči a ukáže nám tu naší bídu, abychom snad nezpychli. Jen je vás poslední dobou jak nastláno. Těch, co rádi vzpomínají, co to tady ta církev po staletí, byť před staletími, vyváděla. Dá to hodně práce, vyhnout se všemu dobrému, co Evropě křesťanská víra přinesla? Ani ateisté nepopírají, že vedle římského práva a řecké vzdělanosti je křesťanská kultura třetím pilířem, na kterém současná Evropa stojí.

A když už není zbytí a musíte existenci nějakého toho křesťanského zařízení pro nemohoucí přiznat, tak neopomenete zmínit, že se "museli" chodit dvakrát denně modlit.

Mě by docela zajímalo, co vy jste zač. Vědomosti máte, náboženské také, ale jak si můžete do katolíků kopnout, tak to uděláte. Budu hádat: církev husitská?

Z. Lapil 14.12.2018 9:10

Re: To je fajn,

Musím říct, že jsem žádné kopnutí nezaznamenal. A že by se pan Regner pokoušel vyhnout "tomu dobrému v křesťanství"? Četli jsme stejný článek?

I. Širůček 14.12.2018 14:23

Re: To je fajn,

Študente, byl by z vás výborný komunista, jen trochu jinou výchovu by to chtělo, ostatní už byste dodal sám...

V. Student 14.12.2018 16:22

Re: To je fajn,

Víte,pánové Lapile a Vermisi, za prvé: tohle není první článek, který jsem od tohoto autora četl. Za druhé: fakt, že někde byla fara, která později sloužila jako škola, lze opravdu podat objektivněji. Jakož i jiné informace, třeba o špitálech pro nemocné, staré atd., kterých byla v Evropě církev průkopníkem. Já vím že to bolševické myšlení se tím "článkem" vine jako červená nit, takže když z "komunismu" nařknete mě, třeba se pár čtenářů najde, kteří vám to uvěří.