28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PSYCHOTERAPIE: Ošidná perspektiva dítěte

Perspektiva dítěte je perspektivou tak trochu žabí. A rozhodně nebývá obdivuhodně „boží“. I když často posílí. Příkladem takové perspektivy nechť je román Jacka Schaefera (1907-1991) Shane (1949).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 7.9.2022 9:44

Doplněk 2. Ještě podstatnější je, že se Kazatel zjeví za oknem, když děvče čte v Bibli pasáž o Čtyřech příšerných jezdcích z Apokalypsy. Kazatel je tedy patrně jedním z nich. Smrtí. Viz ne můj komentář zde. Ale film na mystiku netlačí a celý lze vysvětlit přirozeně, řekl bych.

I. Fencl 7.9.2022 9:40

Doplňuji. O Bledém jezdci jsem se rozepsal víc, ač souvisí s hlavním tématem článku jen volně. Když už jsem se rozkecal, měl bych doplnit, že Shane i Pale Rider volně vycházejí ze skutečné události zvané "válka v okrese Johnson". Lze to říct i o westernu Nebeská drána. Za druhé: mladá hrdinka, co vzhlíží ke Kazateli (který se "smí ženit"), není vlastní dcerou jeho starší obdivovatelky, ale jejího přítele, který s nimi žije. Je to možná méně postřehnutelné, upozornil mě na to Jan Rejžek (přeložil Eastwoodovu biografii).

M. Pivoda 6.9.2022 18:34

Cituji: ... Ani jednou není jednoznačně ukázáno, že je Clint Eastwood v tomto filmu „z onoho světa“, ale podle prachmizerného šerifa, proti němuž bojuje a který ho zná z dřívějška, musí přece už být dávno mrtvý. Což je teorie. Mrtvý není. Přijel. Ale když se při mytí obnaží, na zádech má sadu až překvapivě umístěných, byť už zhojených průstřelů. ...

Komentář

Pokračujte ve střelbě. Já to stejně přežiji!

I. Fencl 6.9.2022 18:52

Nejsem lékař, takže nevím, zda lze podle umístění průstřelů odhadnout, zda nějaký prošel srdcem a "jestli šlo přežít". Teprve nedávno mi nicméně došlo, že když JEZDEC NA BÍLÉM KONI (=smrt, viz komentář pana Dubravského) ve finále prostřílí zpředu šerifa, kamera to ukazuje zezadu a kulky jdou tělem - zřejmě - přesně v obrazci, který má na zádech střelec. Popravdě, přijde mi to jako vtip. Nic víc, nic méně.

R. Dubravský 6.9.2022 15:24

Pro neznalé anglofonních reálií si dovolím doplnit: "Bledý jezdec" nebo "jezdec na bledém koni" = Smrt. "Odjel na bledém koni" nebo "odnesl ho bledý jezdec" = zemřel.

B. Bublina2 6.9.2022 5:03

no a,co? ;-D

I. Fencl 6.9.2022 2:54

https://www.youtube.com/watch?v=cyX0luiFlTc