Neviditelný pes

PRAHA: Zahrada dýňová, medová a masožravá...

1.9.2006

Září s sebou přináší celou řadu důvodů, proč zavítat do Troje

Botanická zahrada hl. města Prahy rozjíždí nový měsíc v ostrém tempu: Akcí, na které chce nalákat své návštěvníky, je celá řada....

1. Již od pátku 1. září můžeme být svědky instalace Výstavy okrasných a dýněužitkových dýní. Každoročně "dýňovka" přiláká desítky zájemců, kteří se i letos, a to během víkendu 2. a 3. září během Pracovních dílen (13 - 17 hodin), pod vedením výtvarnice botanické zahrady Lucie Martiškové zaměří na výrobu zvířátek a jiných příšerek z dýní, naučí se na dýně malovat a jinak výtvarně zpracovat. Proto je dobré do zahrady dorazit v pracovním oděvu a s patřičným náčiním (nůž, škrabka), případně si vzít s sebou různé suché přírodniny (semínka, větve). Výstava dýní, kterouspolupořádá BZ s p. Petrem Herynkem, potrvá do 24. září (denně 9 - 19 hodin).

2. O víkendu 2. a 3. září (9 - 19 hodin) naváže na loňskou premiéru akce Medové dny. Ve výstavním sále se představíStřední odborné učiliště včelařské z Nasavrk u Chrudimi výstavou o současnosti včelařství, ekologii krajiny a pěstování včel. V 11.00, 13.00 a v 15.00 hodin (po oba dny) v party stanu na venkovní expozici o včelách zasvěceně prohovoří pan Jiří Provazník, mistr včelař z rodinné farmy Veletov u Kolína. Medové dny by nestály za nic, kdyby na nich chyběl prodej medoviny, medu, kosmetiky, čajů, svíček ze včelího vosku, perníčků a dalších včelařských, příp. medových výrobků. Toho se v trojské zahradě bát nemusíme! Navíc různé druhy medu a medoviny ochutnáme při každé přednášce!

masožravka3. Druhý ročník má před sebou i Výstava masožravých rostlin. Masožravky mohou návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana přijít obdivovat od 5. do 10. září (denně od 9 - 19 hodin). V expozicích skleníku masožravky díky označení určitě nepřehlédneme, na terase v chlazené části si na nás "počkají" další "zelení dravci v rostlinné říši". Ve stanu před skleníkem se dozvíme, že je známo celkem asi 600 druhů (výčet se stále rozšiřuje) masožravých rostlin - pro člověka nikterak nebezpečných, nahlédneme do problematiky jejich pěstování, můžeme si zde zakoupit nějakou tu svoji "Adélu", příp. knihu Masožravé rostliny a setkat se s jejím autorem.

4. Výstavní sál BZ se 5. září od 11.00 hodin stane místem Podzimního aranžování, kdy studentky Vyšší odborné školy zahradnické a Střední zahradnické školy v Mělníce předvedou Letničkové čarování a Dům plný květin. Od 16 hodin budou hotové výrobky v prodeji.

Foto: S novým měsícem nové akce v botanické zahradě:
1. Pozor, koušu!
2. Dýně se rozkutálí zahradou...
3. Přiletěla včelka, asi takhle velká...

Botanická zahrada hl. města Prahy je v září otevřena denně od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz



zpět na článek