25.4.2024 | Svátek má Marek


PRAHA: Ve Fata Morganě bude (zase) hořet!

7.9.2007

V neděli dojde v botanické zahradě na dalšího černého chlapce, asistence: Iva Hüttnerová

Xanthorrhoea johnsonii kvetoucíVíte, že existují požárumilovné rostliny, které nerozkvetou, pokud jim pořádně "nezatopíte"? Jednou takovou, ovšem ve skutečnosti již třetím kusem, se od neděle 9. září bude moci pochlubitisukulentní část skleníku Fata Morgana, tropická expozice Botanické zahrady hl. města Prahy.

* Jmenuje se Xanthorrhoea glauca, žlutokap, Grasstree či black boy...

Patří mezi jednoděložné rostliny a ve volné přírodě jsou doma pouze v australských státech Quennsland a Nový Jižní Wales. Navíc rostou mimořádně pomalu - za rok o 1 až 2 cm. Takže dospělé, až 4 m vysoké a často rozvětvené rostliny, jsou staré několik set let.

V Austrálii jim kromě názvu Grasstree - "trávový strom" říkají také black boy - černý chlapec. Toto jméno se váže na černý kmínek, jehož barva není přirozená, ale je způsobená ohněm. Žlutokapy totiž rostou v oblastech, kde po tisíciletí dochází k přirozeným, pravidelným požárům. Xanthorrhoea se jim dokonale přizpůsobily, stejně jako další druhy rostlin, které se zde vyskytují. Dokonce mnohem lépe kvetou v letech po požárech. Ohořelé keře a stromy pak začnou obrůstat čerstvými listy pálení black boye 3přímo z kmene a s červenými listy, jejichž barva se později změní na zelenou.

Všechny druhy žlutokapů obsahují pryskyřici. Působením ohně a žhavých slunečních paprsků se pryskyřice shlukuje do malých kuliček na kmenech a mezi bázemi starých odumřelých listů. Aboriginci, původní obyvatelé Austrálie, využívají pryskyřici k upevnění hrotu oštěpu. Evropští přistěhovalci ji začali používat zprvu jako lak a později k barvení dřeva a kůže. V současnosti občas slouží ke klížení papíru a nebo taky jako přísada do tiskařského inkoustu. Relativně vzácná žlutá pryskyřice druhu Xanthorrhoea resinifera nachází uplatnění v medicíně - domorodci prý užívají pryskyřice hlavně proti úplavici, průjmu, kolice, dávení ....

Už dnes rostou ve skleníku Fata Morgana dva kusy žlutokapu, druh Xanthorrhoea johnsonii, v neděli k nim přibude nový - Xanthorrhoea glauca, kterou zahrada nedávno nakoupila v anglickém Wallesu a kterou slavnostně vysadí malířka a herečka Iva Hüttnerová.

A budeme mít tři!

Na slavnostní vysazování žlutokapu naváže opalování "jeho kolegy", který se ve Fata Morganě již před pár lety zabydlel. Dnem generální zkoušky na nedělní "žeh" byl pátek 31. srpna, kdy krátce po poledni hořel kmen žlutokapu Xanthorrhoea johnsonii... (a black boy si "medil"...)

Foto:
1. Takhle kvetu, když kvetu...
2. Zkušební pálení black boye - autoři Jan Ponert a Klára Kalfiřtová

tisková mluvčí BZ