Neviditelný pes

PRAHA: Trojská vína v muzeu

19.7.2006

Svatá Klára se na chvíli přestěhovala do zemědělského muzea

Národní zemědělské muzeumVe dnech od 16. června 2006 do 1. ledna 2007 představuje Národní zemědělské muzeum Praha (Kostelní 44, Praha 7 - Letná) odborné i laické veřejnosti velký výstavní projekt pod názvem O vínu.

Na ploše téměř šesti set čtverečních metrů v hlavním výstavním sále v přízemí budovy NZM Praha nabízí výstava široký pohled na vývoj českého a moravského vinařství.

Jedním z vystavovatelů je i Botanická zahrada hl. města Prahy, která zde prezentuje své vlastní vinné produkty: Ryzlink rýnský, Sauvignon, Müller Thurgau, Modrý Portugal, Bílé z botanické, vše ze sklizně v roce 2004. Návštěvníci projektu mohou zdarma ochutnat a z úst odborného průvodce se dozvědět vše o historii a současnosti pěstování vína na svazích trojské botanické zahrady, ve Vinici sv. Kláry. Ta je nejznámější v Praze, svou rozlohou 3,5 hektaru je ze všech pražských vinic vůbec největší. a dokonce je díky své historii památkově chráněnou. Její počátky se datují snad od roku 1228 sepsáním majetkové listiny Václava II....

Obecně autorský výstavní projekt poskytuje řadu zastavení u exponátů, textů, Produkty Vinice sv. Kláry 1obrazů a fotografií, s finální prohlídkou stylizovaného vinného sklípku. Výstava dává mj. možnost shlédnout projekce tématických filmových a televizních dokumentů, prohlédnout si vinařský tisk a literaturu, případně ochutnat vína předních českých a moravských vinařů v rámci jejich prezentací spojených s degustací a prodejem (jejich program bude postupně zveřejňován).

Záštitu nad touto výstavní akcí převzal hejtman Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek, hlavním partnerem projektu je Vinařský fond České republiky. Výstava O VÍNU je otevřena každý den, s výjimkou pondělí, vždy od 9:00 do 17:00. Pro větší skupiny doporučujeme prohlídku předem domluvit na tel. čísle 220 308 276 nebo 220 308 382.

Botanická zahrada hl. města Prahy je v květnu otevřena denně od 9 o 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz



zpět na článek