19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRAHA: Troja plná magie

21.6.2006

V botanické zahradě provázení po léčivkách

Kaštan zabalený v bankovce a nošený v sáčku nosí prý peníze a přináší úspěch. Pojídání mandlí zase léčí horečku a napomáhá moudrosti. Zatímco ořešák pobídne ty, kdo již znají svou pravou životní dráhu, ale stále se nemohou odhodlat učinit zásadní krok…

Ještě mnohem více se dozví návštěvníci Botanické zahrady hl. města Prahy, když se 22. června 2006 od 16 hodin zúčastní pátého pokračování z cyklu Seznamte se s botanickou zahradou - tentokrát na téma Léčivé a magické rostliny. Sraz u pokladny venkovní expozice.

Ve čtvrtek jsou v trojské zahradě vedle těch seriózních návštěvníků vítáni i neméně seriózní novodobí čarodějové (čarodějnice) a mágové. Iveta Bulánková, kurátorka hlíznatých a léčivých rostlin všechny "jedumilovné" provede a seznámí se všemi taji botanické sbírky.

léčivky v BZSbírku léčivých rostlin umístěnou na ploše několika desítek metrů čtverečních naleznete v těsném sousedství vchodu do Japonské zahrady za centrálním trvalkovým a letničkovým záhonem. Léčivé rostliny jsou velice rozmanitou skupinou a mohly bychom do ní zařadit i mnoho farmakologicky významných druhů pěstovaných v ostatních částech botanické zahrady. "Vlastní sbírka léčivých, kořeninových a jedovatých rostlina je rozdělena do pomyslných oddílů, to podle původního areálu rozšířeni rostlin nebo podle uplatnění v tradičních medicínských systémech," upřesňuje Iveta Bulánková, kurátorka sbírky. Nalezneme zde léčivky používané ve střední Evropě, léčivky tradiční čínské medicíny, rostliny Dálného východu, severoamerických Indiánů, léčivé rostliny ajurvédské, nebo léčivky původem z jižní Afriky. Samostatné oddíly představují jedovaté rostliny a dále pravidelná úprava ve středu celé sbírky, která je reminiscencí na středověké klášterní zahrady. Sbírka celkem zahrnuje asi 350 druhů léčivek.

Víte, že:
- Kopřivou naplněný sáček dokáže odrazit prokletí?
- Jasanové dřevo odpuzuje hady?
- Jablko je symbolem nesmrtelnosti?
- Blín tupí bolest a vymazává vzpomínky a droga připravená z rostliny způsobuje šílenství nebo i smrt?
- Netřesk střešní je v magii považován za jednu z nejsilnějších obranných rostlin?
- Pampeliška lékařská je rostlina Slunce a života a čaj z jejich listů podporuje věštecké schopnosti?
- Okvětní lístky růže se dají použít do nápoje určeného k připoutání váhajícího nápadníka?
- Šeřík odhání zlo?
- Z květů a listů třezalky tečkované se vyrábí červený olej vhodný na pohmožděniny, křečové žíly, rány, vředy a sluncem popálenou kůži?
- Plody durmanu obsahují halucinogenní toxin a několik kapek šťávy z plodů přidaných do "létací masti" navodí několikahodinové vidiny?
- Kaštan (jírovec) zabalený v bankovce a nošený v sáčku nosí peníze a přináší úspěch? Neplodným ženám pomáhá počít dítě? levandule lékařská

Pokud se domníváte, že nejlepší afrodiziakum je pěkná porce šťavnatého bifteku, do Botanické zahrady hl. města Prahy ve čtvrtek 22. června 2006 rozhodně nechoďte.

Foto:
1. Magické rostliny mají v trojské botanické zahradě své, i když nenápadné, místo.
2. Pokud trpíte nespavostí, můžete si vetřít do spánků kapku oleje z levandule.

Botanická zahrada hl. města Prahy je v květnu otevřena denně od 9 o 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz