24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

PRAHA: Tady nejde o Marii

Opět je to tady. Sochař Váňa slavně přivezl své sochařské dílo po Vltavě do Prahy a chystá se na Staroměstském náměstí postavit Mariánský sloup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kotas 15.6.2019 5:59

Re: To maj na tý pražský radnici teda pěknej pořádek,

Všechno jde, když se chce.

J. Cyrany 15.6.2019 6:01

Re: To maj na tý pražský radnici teda pěknej pořádek,

Určitě ,ale tohle je docela obtížný proces , když jde o voleného zástupce.

P. Dvořák 15.6.2019 6:53

Re: To maj na tý pražský radnici teda pěknej pořádek,

Radní nebo písař, může letět.

P. Harabaska 15.6.2019 22:14

Re: To maj na tý pražský radnici teda pěknej pořádek,

Vždyť i na té nové radnici mají okna (fenestra).

M. Mařák 15.6.2019 5:52

Dvanáct zlatých hvězdiček jako na vlajce

matičky národů EU dobrotivé má na sebou ta Marie jakási. Osobně jsem pro každou propagaci EU.

Ať žije Mariánský sloup!

M. Mařák 15.6.2019 5:53

...nad sebou...

...

J. Vlček 15.6.2019 9:01

Re: ...nad sebou...

Vy si vaši EU prapagujte u vás, kde žijete. I ten sloup si tam můžete nechat postavit. Co vám brání?

M. Mařák 15.6.2019 9:39

Panenku Marii s dvanácti hvězdičkami,

symbol matičky národů EU dobrotivé již tady máme v katedrále.

S. Netzer 15.6.2019 12:32

Ignorante

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Statue_of_Virgin_Mary_in_the_Cathedral_of_Strasbourg.jpg

M. Mařák 15.6.2019 12:54

Re: Ignorante

I tady nahoře:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:StrasbourgCath_Choeur_03.JPG

J. Babička 15.6.2019 5:18

poznámka

Tak autor prohlašuje , že sloup která tam stál pár set let, na památku neuvěřitelné statečnosti studentl, tovaryčů a prostě obyčejných pražanů, kteří bez vojenskího výcliku dokázali uhájit Prahu, proti profesionálním žoldnéřům, uráží protestanty.

Ale že první republika, rozplácla, v záchvau velikánšství, na historickém náměstí, pomník Jana Husa, jtež se tam nehodí , nevadí

Hus by si zasluhoval vkusný a střízlivý pomník, než toto monstrum.

Ale pane autore, vždyt to zase uráží katolíly. Nedokážete přemoci svoje zaujetí

J. Sova 15.6.2019 6:36

Re: poznámka

První republika?

Pomník byl odhalen roku 1915 k pětistému výročí Husova upálení.

P. Remeš 15.6.2019 1:00

Většina ji tam chce ...

Četl jsem diskusi pod článkem na toto téma na včerejší Idnes a byl jsem velmi překvapen, že jednoznačně (zhruba v poměru 5 : 1) se diskutující vyjadřovali PRO obnovení Mariánského sloupu. A pokud se nějak naznačovaly historické reminiscence, bylo patrné, že v dnešní době - kdy na místě dávné popravy sedmadvaceti českých pánů se prodávají párky a kočí zametají z chodníku koňské koblihy, aniž proti tomu kdokoliv pobouřeně protestoval (ani pan Loula) - to na většinu lidí působí jako argumentace z jiné planety.

A mimochodem: o bitvě na Bílé hoře by se mělo mluvit jako o porážce, nebo jako o vítězství?? Vždyť tam proti sobě stáli dva čeští králové a ani jeden nebyl Čech ... těžko rozhodnout

J. Babička 15.6.2019 5:33

Re: Většina ji tam chce ...

ono je té oslavě podpory 27 českých pánů, něco trochu symbolického. Nebudem hledět na to že nejméně 5 z nich byli němci jak polena a vůdce vzpoury hrabě Thurn česky neuměl.

Po Bílé Hoře nekteří čeští páni přešli do švédské armády a pokračovali v boji, po těch v české historii neštěkne ani pes.

A pak byli druzí, ktež poslali císaři omluvu, litovali svého činu, přísahalí mu věrnost a prosili o prominutí. Některým to vyšlo, ale na radu svých poradců, cisař bohužel nechal 27 z nich popravit a odpuštění neudělil. Ty oslavujeme

A tak dnes je zajímavé, že oslavujeme jako mučedníky,ty co prý proti komunistům nic nedělali a byli nevinně popraveni ale ty co se postavili proti tyranii se zbraní v ruce, zavrhujeme.

P. Harabaska 15.6.2019 22:16

Re: Většina ji tam chce ...

Vy si oslavujte vrahy Mašíny podle libosti.

J. Cyrany 15.6.2019 5:55

Re: Většina ji tam chce ...

Pokud by jste byl pozornější jistě by vám neunikla i další anomálie. Přestože je idnes v rukou AB resp. jeho svěřenských fondů z diskuzí rychle nabudete dojmu, že jste v táboře jeho největších nepřátel(tedy podle počtu lajků u jednotlivých příspěvků proti AB , Zemanovi , Rusku atd.). Je to dáno historicky , kdy idnes byla "oběžníkem" ODS a díky nastaveným pravidlům diskuzí(složitý a časově náročný a vůbec obtěžující způsob registrace). Z diskuzí byli postupně vytlačeni všichni kritici pravice, politiky tzv. demokratického bloku, německého militarismu, vč. Habsburské nadvlády atd.AB systém registrace ponechal a tím zakonzervoval stav na konci předešlého vlastníka. I to by se tak dalo brát důkaz toho, že AB do chodu min. idnes nezasahuje.

J. Vintr 15.6.2019 0:48

Hodně hloupé povídání

plné nesmyslů. Ale odpovídá to většinovému pohledu na křesťanství. Plivat na své předky a kořeny své civilizace je dnes v módě.

P. Dvořák 15.6.2019 0:55

Re: Hodně hloupé povídání

Nějak mi uniklo, že by plival třeba na Komenského, o kterém v článku píše. Nebo to nebyl náš předek?

P. Remeš 15.6.2019 1:05

Re: Hodně hloupé povídání

Pan Loula předvádí zaujatou a zahořklou argumentaci. Vítězství domácí (habsburskému domu oddané) armády nad Švédy ze sklonku třicetileté války se v Brně slaví jako významný svátek tohoto města a nikdo proti tomu neprotestuje. I když dávné politické konotace byly na Moravě naprosto stejné jako v Čechách ...

P. Dvořák 15.6.2019 1:35

Re: Hodně hloupé povídání.

Jenže Brňáci nezrušili "polední" zvonění na Petrově v 11 hodin, což byla meta (poledne), kterou si švédský velitel Torstenson určil jako nejzazší čas pro dobytí města. A protože v 11 hodin již byly hradby provaleny a hrozilo dobytí města, umírající zvoník (evidentně prohabsburský :-)) odzvonil v 11 hodin poledne a Švédové odtáhli. Tolik pověst.

Kdežto Pražáci (že by už tehdy Kavárna?) hned vyvrátili sloup. Aby jako dokázali, že s Habsburky (kteří už nikde nebyli) důrazně, tak revolučně, že soudruzi, zatočí.

Což ve mně vyvolává paralelu. Jak vlastně o principu téhož píše v jiném článku Jan Payne, dnešní boj proti předlistopadovým komunistům máváním jakých seznamů, je jen parodie na boj Pražáků proti Habsburkům prostřednictvím vyvracení sloupů. I když, pravda, i v polistopadové éře se mění nebo tvoří ten správný názor dějiny vyvracením soch, barvením tanků a pod.