29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

PRAHA: Tady nejde o Marii

Opět je to tady. Sochař Váňa slavně přivezl své sochařské dílo po Vltavě do Prahy a chystá se na Staroměstském náměstí postavit Mariánský sloup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 16.6.2019 22:16

Re: Škoda,...

Myslíte že se někdo ptal Pražanů třeba na instalaci toho ohavného Husova pomníku? Podobné sloupy jako ten, o kterém se vede spor, stojí na náměstích mnoha měst v naší republice a nikdy žádné vášně nebudily. Obnova toho pražského by proběhla taky bez problému, kdyby se nějací bolševičtí ko&koti nepotřebovali zviditelnit a nevymysleli si tu povídačku, ze to je symbol habsburské nadvlády. A jiní ko&koti se toho chytili a teď se vede ta nesmyslná žabomyší válka o kus kamene.

J. Kanioková 16.6.2019 13:04

No, nejčistší řešení....

referendum v celém státě... když většině NEpražáků je to šumafuk, a pokud jen v Praze... to nevím, ale předpokládám, že v Praze je většina kulturně vyspělých lidí, takže doufám, že ti by nebyli proti znovuobnovení té památky.

J. Jurax 16.6.2019 15:39

Nemyslím. I kulturně vyspělí lidé mohou mít na obnovu sloupu různé názory. Ono v Praze je jistě dost věcí, jež by si zasloužily obnovu - mosty třeba - tak proč investovat právě do zbudování tohohle sloupu?

J. Vlček 16.6.2019 16:49

Re: No, nejčistší řešení....

Paní Kanioková, nevím jak vy, ale já bych řekl, že pro takovouto záležitost by se hodilo spíše místní referendum. Proč by o podobné záležitosti třeba mého, či vašeho města, měl rozhodovat někdo z druhého konce republiky, který to, které město navštíví jednou, dvakrát za život, nebo vůbec, a já, nebo vy, to budete mít na očích třeba denně?

Jinak jako milovník historických památek a umění vůbec, bych uvítal raději třeba dostavbu nálety zničenou část historické radnice na tomto náměstí, kterážto budova v sobě neskrývá to sporné politické pozadí, jako právě tento sloup.

Ale jak říkám, rozhodnutí o této záležitosti bych ponechal na pražácích, a ač o nich nemám zvláště dobré mínění, považuji to za jejich věc.

V. Kotas 16.6.2019 19:47

Re: Škoda,...

Ironicky. Jsem pro referendum, v tomto případě celostátním.

J. Jurax 16.6.2019 15:35

No na co ... na dvě věci. Jako nezřídka už dlouho.

F. Dido 16.6.2019 7:27

Už kvůli takovým moulům by měl každý z nás postavit aspoň jeden sloup.

M. Jelínek 16.6.2019 0:24

jsem pro stavbu

jsem pro stavbu a plně ji podporuji !! piráti jsou komouši

S. Kubů 15.6.2019 20:13

Rozumný kompromis

V Sušici přežila na veřejném prostranství socha TGM celou totalitu tak, že byla vydávána za sochu Karla Klostermanna.

Doporučil bych tedy prozatím vydávat sochu SPM za zpodobnění jurodivé Gréty Thrumberové.

I. Procházková 15.6.2019 22:36

Re: Rozumný kompromis

Prima nápad! :-))

J. Kanioková 16.6.2019 13:08

Chichichi :)

J. Jurax 16.6.2019 15:41

To by šlo. Na tohle by se dala získat i dotace!

Ś. Svobodová 15.6.2019 17:42

Ano, postavíme tam něco hezkého.

Už to úplně vidím. Dílo z dílny některého světového velikána, ze kterého budou všichni uměníznalci paf. Něco křivého, skleněného, omotaného neóny, co bude po vhození pětieurovky hrát Evropskou hymnu.

J. Kanioková 16.6.2019 13:12

1*

E. Derat 15.6.2019 16:37

Bohužel i v dnešní době se řeší u uměleckých

děl politická či náboženská korektnost, nikoliv jejich umělecká kvalita. Cca před dvěma roky, jsem dělal předběžný cenový propočet na revitalizaci celého Malostranského náměstí pro hl.m. Praha. Součástí podrobné projektové dokumentace, bylo i navrácení pomníku maršála Radeckého na původní místo včetně řešení tramvajové trasy okolo něj. Ten pomník byl také odstraněn po roce 1918, ale naštěstí nebyl zníčen lůzou jako M.S. Je uložen v Lapidariu ve Fučíkárně. Všichni odborníci se shodují, že je to velmi kvalitní umělecké dílo. Leč nová pirátská radnice rozhodla, i v tomto případě, že nebude znovu instalován. Opačným protipólem je pomník letcům RAF na Klárově, zde se všichni odborníci shodují, že je to zoufalé dílo, ale bylo Praze věnováno britskými občany žijícími v Praze, kteří uspořádali sbírku. Autor je také Brit. A tak není možné ho prakticky odstranit, a nahradit důstojným pomníkem těmto hrdinům. A vzhledem k jeho pojetí, tedy nízko položený pomník se stal bufetovým stolem pro turisty.

V. Heidlerová 15.6.2019 15:42

Vycházím z Desatera,

v němž se praví "neučiníš sobě žádného podobenství, aby ses tomu klaněl" - a jsem husita. Katolíci by měli respektovat, že doba se změnila, ne vše je možno napravit a vrátit do původního stavu. To ví katolická církev dobře ze své praxe i z praxe, která na ní byla vykonána. Památník Matky Marie, v panenství nevěřím, může být usazen na některém poetickém historickém místě - a ne zrovna na Staroměst. náměstí. Určitě by se takové nekonfliktní místo našlo, by noha zbožného mariánského fandy mohla v svatém zanícení stanout při procesí či o pouti u svého idolu. A byl by to pěkný počin tolerance k nám, kteří o instalaci sloupu nestojíme ať už z historických či náboženských důvodů. A většině je to stejně fuk.

V. Kotas 15.6.2019 16:34

Re: Vycházím z Desatera,

Tak jest.

V. Student 16.6.2019 8:55

Re: Vycházím z Desatera,

Doba se změnila? Jestli si instalaci nepřejete z historických důvodů, tak se nezměnila, i kdybyste to skloňovala ve všech pádech. A zákaz zobrazování se týkal Boha, nikoho dalšího.

J. Tachovsky 16.6.2019 12:05

Re: Vycházím z Desatera,

Marie mohla byt klidne panna az do porodu. Spermie si muze najit cestu i bez poruseni panenske blany. Tu pak muze definitivne zrusit az porod.

J. Sova 16.6.2019 12:38

Re: Vycházím z Desatera,

"...tato největší chyba v Bibli vznikla překladem hebrejské verze do řečtiny. Židovští překladatelé Septuaginty (cca 3. - 1. st. př. n. l.). chybně přeložili hebrejské slovo označující mladou ženu (alma) do řečtiny jako panna. Alma bezpochyby znamená "mladá žena", ale bez jakéhokoliv náznaku panenství. Pokud by byla myšlena skutečná panna (virgo intacta), bylo by použito v hebrejském originále slovo betula. Z (chybného) řeckého překladu parthenos (tedy panna) se tento výraz dostal i do ostatních jazyků včetně českého."

http://www.e-kniha.com/proc-vzniklo-dogma-panenstvi-panny-marie.html

V. Heidlerová 16.6.2019 17:22

Re: Vycházím z Desatera,

No jo, ale tam o nic takového nešlo, tam byl jen anděl a zvěstování. Nevím, zda to stačilo.

Č. Berka 15.6.2019 15:27

Mně, militantnímu ateistovi

by ten sloup katolických modlářů, kteří dětinsky věří, že Panna Maria občas zasáhne do medicíny ( Lourdy, mory) a občas do dějin, nějak zásadně nevadil. A to nemám baroko vůbec rád! Mnoho nevěřících spoluobčanů obnovu schvaluje jen z toho důvodu, že mají prostě baroko rádi. Baroko je pro mnoho lidí v ČR synonymem umění. :-( Každopádně to vyjde levněji a zabere méně místa, než když v USA za miliardu postavili kopii ( přesnou) Archy Noemovy. Nebo ten Betonovej Ježíš v Polsku, co má na hlavě blikačku, aby ho nesejmulo v noci letadlo - ale ten má na sobě i WiFi anteny, aby mělo signál široké okolí. Mariánský sloup by mohl být také doplněn o WiFi- snáze by se s ním mnozí smířili ;-)

Já, jako mladík chodil u nás na Hvězdu- říkalo se tak vrchu Popov u silnice do Jáchymova. Pod vrcholem se válely tenkrát, za socialismu, trosky konstrukce rudé hvězdy, která se za Jáchymovských dolů rozsvěcela, když se vytěžilo dost uranu ( to jsem byl dítě, takže to nepamatuju). Před lety, po revoluci se na vršku objevila dvě mnohametrová překřížená břevna - jak jsem se dočetl, byl obnoven kříž, který tam stával na památku vítězství katolíků nad evangelíky. Docela mne štve ta katolická zpupnost, s jakou si samozřejmě obsazují všechny dostupné vršky - ČR PATŘÍ KATOLÍKŮM a basta. A kdo je proti, je komouš. Ještě, že mezi Piráty je pár evangelíků a předseda husita ... i když, oni budou asi smířliví...

M. Mařák 15.6.2019 15:54

Mně také nevadí, naopak si přeji,

aby tento symbol EU a důkaz o sbratření národů německého a českých, moravských a slezských stál v Praze co nejdříve.

P. Harabaska 15.6.2019 21:30

Re: Mně také nevadí, naopak si přeji,

Ty národy se bratřily cca 700 až 800 roků, ale nějak se jim to nepovedlo. Asi to bylo proto, že jeden byl spíše Abel a ten druhý Kain. Ten říkal tomu Abelovi doslova: Ich bin kein Bruder.

J. Vintr 15.6.2019 16:04

Re: Mně, militantnímu ateistovi

Copak kříže na vršcích, ale katolické kostely, které stojí na nejvýznamnějším místě i té poslední vesnice. Historické centrum našeho hlavního města je jimi doslova prošpikováno. To je teprve ten pravý projev katolické zpupnosti!

V. Student 16.6.2019 8:50

Re: Mně, militantnímu ateistovi

Tak tak. Pryč s katolickou zpupností - každý rok odstranit jeden kostel. Nebo předělat na mešitu, to je takové tolerantní, klidné náboženství, ze kterého by si katolíci měli vzít příklad.

P. Harabaska 15.6.2019 21:27

Re: Mně, militantnímu ateistovi

Ano, ČR patří katolíkům. Spíše ale katolickému kléru. Jen tak si lze vysvětlit, že kdejaké příležitosti, oslavy státního svátku nebo i při obyčejném uvedení nového kousku silnice do provozu či při otevření nové školy v městečku v Pošumaví, se účastní pokud možno vypasený katolicko-církevní hodnostář, aby např. zkropil již dávno zaschlý beton vozovky svěcenou vodou. Největší legrace ovšem nastane, když při tom přednese procítěný projev jistý vysoký církevní představitel s ptačím jménem, který podle mínění řady televizních diváků při vystoupení v televizním pořadu Máte slovo tak moc připomínal filmového Josefa Švejka ztvárněného kdysi Rudolfem Hrušínským. Stále při vší té rovnoprávnosti všech vyznání čekám, že někdy při svěcení nové školy spatřím třeba pravoslavného popa nebo dokonce rabína s pejzy.

J. Chaloupka 15.6.2019 15:13

Asi pan Vaněk chce zaplatit a ne sochat jen tak.

A má smlouvu na stavbu se sochařskou prací.

P. Remeš 15.6.2019 15:18

Re: Asi pan Vaněk chce zaplatit a ne sochat jen tak.

Jak to sleduji, mám pocit, že to dělá ze zapálení pro věc. Kdyby mu měla být zaplacena dvacetiletá práce, tak by se u nás asi nedočkal ...

E. Derat 15.6.2019 15:50

Re: Asi pan Vaněk chce zaplatit a ne sochat jen tak.

Pan Vaněk a jeho spolek darují tuto sochu hl.m. Praha zcela zdarma. Tak to bylo několikrát z jeho strany řečeno.