20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

PRAHA: Smím s nimi souhlasit?

Některým postojům nerozumím. V poslední době jsem zaznamenal dva takové. Oba se týkají něčeho, co mě trápí. Ano, je to obnova mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 11.2.2020 22:47

Řešení nějakého sloupu? Dokolečka omílané téma náboženských válek mezi katolíky a protestanty.

J. Anděl 11.2.2020 21:50

Když 1+1 říká komunista, tak to samozřejmě platí, matematika je na rozdíl od politiky a názorů na správu věci veřejných exaktní záležitost.

Říká-li to ovšem politik či komunistický aktivista v politické debatě, stejně bych se vyhnul nutnosti vyjadřovat s jeho tvrzením souhlas či nesouhlas, nebo bych preventivně nesouhlasil.

U nich nejde o to, jestli říkají pravdu, nýbrž jaké mají cíle. A kam vás, třeba metodou tří souhlasů, chtějí dostat.

V. Čermák 11.2.2020 23:53

To dělají všichni. Proto je rozhodující, kdo má pravdu, nebo spíš zdravý rozum. Když se někdo kroutí uznat, že pravdu má Komouš, pak je za pitomce. U mě tedy určitě.

P. Adámek 11.2.2020 21:02

Ten článek sestává bohužel ze dvou zcela nesourodých částí. První vystihuje jeho titulek a já s ní plně souzním. Druhá část je šťouchnutí do vosího hnízda zvaného Mariánský sloup.

Bez ohledu na náboženské konotace: normálně si nějaká organizace spravující nějakou plochu něco objedná, vyhlásí se soutěž, někdo to vyhraje a případně i postaví. Tady se jakýsi sochař, o jehož kvalifikaci asi nikdo nic moc neví, rozhodne postavit na jednom z nejdůležitějších míst v republice repliku něčeho, co tu kdysi stálo. Nikdo oprávněný si tu repliku neobjednal, nikdo ji neviděl, nikdo neví, jestli je to opravdu věrná kopie nebo paskvil, a dokonce ani jestli to celé při příštím Kirillovi nespadne. Kde to jsme!!

V. Čermák 11.2.2020 19:51

Když "Komunisté" říkají, že 1+1=2, Nevadí. Horší je, když to říkají Jenom "Komunisté". A takových případů bylo v poslední době více. Když se jich pak Normální člověk zastane, že jako mají pravdu, je okamžitě napaden antiKomunisty a onálepkován jako Komouš, Bolševik a občas i SZBák. Toš tak...

P. Hatina 11.2.2020 15:33

No ano, už v podtitulku "..Platí, že 1 +1 = 2, i když to říkají také komunisté?" je vidět určitá netrivialita této otázky.

Ono zkrátka to že 1+1 nás naučili kdysi ve škole, opakuji "naučili", nikoliv že dokázali že to tak je (četl jsem kdysi vysokoškolsky pojatý důkaz a nikomu ho nepřeju:) A kdož se věnuje dejme tomu programování, tak ví že v oboru reálných čísel už to ani tak platit nemusí).

Nicméně-v rámci prakticky používané matematiky existuje společenská shoda na tom, že 1+1=2, a neměl by být o tom spor..Dalo by se říct kéž by, kéž by existovala podobná společenská shoda i v jiných oborech, i třeba v názoru na církev, historii, spravedlnost, ochranu prostředí i řadu dalších důležitých otázek.. Ale i dejme tomu naopak, právo pochybovat - v nějakých legitimních mezích.Tedy, pochybovat a diskutovat, nikoliv hádat se, nadávat, a podávat žaloby.

Btw, nádhernou definici o hledání pravdy napsal už Platón, vždycky když si na ní vzpomenu a srovnám jí s dnešní veřejnou diskuzí, tak si popláču jako při vzpomínce na první romantickou lásku...

H. Lukešová 11.2.2020 15:13

Řešeno ajťáky, snad se diskuse obnoví.

R. Gramblička 11.2.2020 13:46

xxx

F. Kokoška 11.2.2020 13:44

Pane Stejskal - já vás na Psu vyhledávám, čtu i libuji - ale v tomhle punktu mám pocit, že jste maličko mimo - nekažte si to, popusťe - ať je zas dobře - Franta

I. Polák 11.2.2020 13:39

V diskusi je prý 19 příspěvků, ale když ji rozkliknu není tam ani jeden. Technická závada?

Také 2 tlačítka "odeslat příspěvek" a "odeslat"

?????

Š. Šafránek 11.2.2020 11:56

Znovuinstalace Mariánského sloupu a jeho interpretace je vnímána jako boj katolíků s protestanty a občany z principu protikatolicky zaměřenými. Mlčící většina se k tomu prakticky nevyjadřuje. Já k ní ale patřím. Mám rád baroko jak v architektuře, tak v umění. Barokní přístup je celistvý, barokní stavby i sochy pracují s prostorem a velebí jej. Mariánský sloup, resp. jeho repliku, považuji za umělecké dílo, vertikálu, která dokonale doplňovala a zdobila Staroměstské náměstí, a věřím, že znovu bude. Na rozdíl od ošklivé masy Husova pomníku, který je těžkopádný a nevkusný, a který bohužel hyzdí Staromák, s čímž ale už asi nic neuděláme. Náboženské spory ohledně sloupu mi přijdou anachronické a nezlobte se, až směšné.

J. Kanioková 11.2.2020 19:18

1*****

J. Anděl 11.2.2020 11:16

Na rozdíl od některých fanatiků jsem ctitel Panny Marie a (vlažný) katolík. Přesto znovuinstalaci sloupu považuji za provokaci, která je jen pokračováním pokoutní likvidace pomníku Želivského na Karlově náměstí.

J. Jirka 11.2.2020 11:04

Nemyslící (a v současné době taky přežraný) dav si do svého čela zvolil neschopné loutky, které jsou ze stínů ovládány všehoschopnými.

Takhle vypadá soumrak demokracie.

P. Lenc 11.2.2020 10:15

Vy jste "bytostně přesvědčen" a buď jste historicky nevzdělaný analfabet, nebo ideologicky lžete.A když k tomu přidám vaši neskrývanou nenávist ke katolické cíkvi, tak se domnívám, že obojí je správné.A pozor, jsem ateista. Mimochodem, i Gottwald občas pronesl něco, co někteří považovali za pravdu a pomáhali k jeho instalaci.A vy jste také takový instalatér...RvRvRv

M. Pivoda 11.2.2020 9:46

Dvě národní neštěstí.

Platí, že 1 +1 = 2, i když to říkají také komunisté?

Komunisté jsou v tom v tomto případě celkem nevinně.

Když se ale sejde jeden hlupák a jeden darebák, vzniknou z toho hned dvě národní neštěstí.

Nebo ještě jinak: Bez přítomnosti hlupáků by si darebáci ani neškrtli.

R. Langer 12.2.2020 10:57

No tak hlavně že na to poukazuje naše malá hloupoučká UI, to je poměrně vševypovídající... :-D

P. Remeš 11.2.2020 9:33

Nechci dávat diagnozy, ale je to až prapodivná umanost, s jakým emočním nasazením se pan Steskal ulpívavě vrací k věci, která je 98% národa zcela lhostejná. V našich dějinách byly jaksi jiráskovsky (a nejedlovsky) vždy vnímáni evangelíci za pokorné a tolerantní ostrůvky náboženského života ježíšovského typu u nás. Samozřejmě, v této tradici to měl být kontrapunkt ke katolické církvi, ale realita je zřejmě o něčem jiném: Bez ohledu na to, co by "mohlo" urážet nějakou část českých katolíků, je na Týnský chrám umístěn kalich. Čistě jako vstřícný krok, jako projev tolerance a touhy po usmíření s evangelickými bratry. A z druhé strany? Tunelové myšlení, malost ducha a zahořklá nenávistná urputnost ... :o((

J. Pospíšil 11.2.2020 9:12

Vážený pane Stejskale, Vaše články týkající se problematiky Izraele mi absolutně konvenují. To na úvod. Ovšem Vaše články týkající se Mariánského sloupu mě urážejí. Vy totiž, s argumentem, že obnovení sloupu uráží protestanty, obhajujete stav, který vznikl nezákonným obrazoboreckým zásahem lůzy. Že by měli protestanti obrazoborectví v genech? Replika toho sloupu je krásná a doufám, že stát bude. A nijak ve mně nebude evokovat protiprotestantské názory a nálady. Vy ovšem bojujete bitvu se 400 let starými argumenty. Kdybyste se náhodou ocitl u nás na Slovácku, mohli bychom si o tom něco říct u vína nebo slivovice. Jsme oba Češi, to, myslím, je hodnota sama o sobě.

R. Langer 11.2.2020 8:45

Šmarjá, napřed se tady dva měsíce řešil Koněv, teď se zase tři měsíce řeší jakýsi sloup, který ve skutečnosti dávno neexistuje. Koho to vlastně doopravdy zajímá? To v té Praze fakt nemáte nic jiného, důležitějšího na práci? Pak se divte tomu, co si asi zbytek republiky o těch Pražácích myslí, přičemž jsem si jistý, že to nakonec nezajímá ani naprostou většinu těch Pražáků. :-P

R. Gramblička 11.2.2020 7:15

Mně je to bytostně u (_!_) a divím se, že je kolem toho tolik zlé krve. Někteří jedinci asi mají málo vlastních problémů

J. Krásenský 11.2.2020 4:00

Pan Lubomír Stejskal cílevědomě pracuje na ztrátě své důstojnosti.

V. Zadák 11.2.2020 8:54

Má pravdu, přecedo.

J. Novak 11.2.2020 1:08

Postavte si tam třeba to, co mají postaveno v Brně .. ale proboha, přestaňte kašpárky z ODS nazývat pravicovými politiky. Nejsou pravicoví .. a nejsou to ani politici. Jsou , byli a budou to vždy jen loupežníci.

M. Čechová 11.2.2020 6:11

Proč nazýváte politiky za ODS loupežníky? Jste z Burešovy stáje? Nebo zloděj, který řve chyťte zloděje? Kdo je dle vás pravicí? Tzv. piráti z Antify a porna? KDU spolupracující s Burešem 4 roky? SPD ochotná za místa ve vládě Bureše udělat pro něj cokoli? Proč považuje ODS za levici (střed neexistuje).

R. Gramblička 11.2.2020 7:17

nějaký pádný důvod, proč by politický střed neměl existovat?

P. Staronový 11.2.2020 10:31

Souhlas že nejsou pravicoví. Loupežníci jsou asi tak stejně, jako politici jiných stran, které se dostaly k moci.

S. Kalužík 11.2.2020 0:30

Ale přestaňme si konečně lhát:"pomník Mistra Jana Husa, který zosobňuje tu husitskou tradici této země." Byl to katolický kněz, který chtěl reformu katolické církve, milovním Panny Marie! A tradice husitských loupežníků a lapků - dejte už s tím pokoj!

L. Písařík 11.2.2020 7:14

Jsem pro, aby byly tradice husitů zapomenuty. A nastolen realistický pohled = sebranka, co ničila na co přišla.

V. Zadák 11.2.2020 8:53

Nových jezuitů Koniášů nám třeba!