28.3.2024 | Svátek má Soňa


PRAHA: Seifert opět na Žižkově

20.9.2016

Před několika léty, někdy v roce 2012 či 2013, kdy jsem byla členkou pracovní skupiny pro regeneraci městské památkové zóny v Praze 3, nominovanou již nikoli za samosprávu, ale za občanskou veřejnost, přednesl na jednání této skupiny její předseda ne úplně běžný bod: návrh na postavení pomníku. Protože pomníky se nestavějí každý den, vzbudil tento návrh rozruch. Někdejší místostarosta měl velké výhrady, odborníci z řad architektů se pozastavovali nad neobvyklostí postupu, ale bylo nás několik, koho návrh okouzlil na první pohled. V již velmi konkrétní podobě představil nákresy k pomníku žižkovskému rodákovi Jaroslavu Seifertovi.

pomník Seifertovi, Žižkov 1

Snaha postavit pomník tomuto jedinému nositeli Nobelovy ceny za literaturu z naší země rezonovala v samosprávě „pražské trojky“ již hodně dlouho. Byla navrhována různá místa, naposled na konci Olšanské ulice, v malém parčíku mezi Ondříčkovou a Táboritskou ulicí. Mezitím byl postaven pomník Winstonu Churchilovi, Jaroslavu Haškovi, ale Seifert pořád vycházel zkrátka. Byla pouze odhalena pamětní deska na jeho rodném domě v ulici Bořivojově.

Tento úplně poslední návrh jakoby „spadl z nebe“, proto byli členové pracovní skupiny trochu zaskočeni. Jeho iniciátorem byl občan Prahy 3, soukromník, majitel domu a malého pozemečku na začátku ulice Seifertovy, nad typickými žižkovskými schody do Lipanské. Jméno místa velmi příhodné, pozemeček opravdu maličký. Pro takový prostor navrhnout pomník vyžadovalo velkou odvahu, erudici a veliký smysl pro prostor.

Iniciativu majitele pozemku – a tady už čerpám pouze z proslovů při odhalení pomníku - podpořila radnice Prahy 3 i magistrát, vznikla Nadace pro postavení pomníku, zaštítil PEN klub. Základní kámen byl položen v roce 2015 a včera, 19. září 2016, byl pomník odhalen.

Není to klasická socha stojícího básníka. Je to pomník křehkého, velmi elegantního tvaru, na němž je vytesáno: „to slovo letělo jako pták do sítě hvězd“. Citát z autorovy básně z roku 1920. Při čtení tohoto citátu můžete mít pocit, že to vlastně není pomník přímo Jaroslavu Seifertovi, ale že je to pomník Seifertově poezii. Ale protože básník a jeho dílo jedno jsou, můžeme říci, že Seifert se včera vrátil. Vrátil se domů, vrátil se na Žižkov.

pomník Seifertovi, Žižkov 2

Foto: Jiří Wagner