23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRAHA: Rocková pípa

22.7.2006

Honza Hamerník - moderátorPřed časem přišel Honza Hamerník, jeden z moderátorů pražského a středočeského Radia Beat, se zajímavou myšlenkou. Bylo mu jasné, že většina posluchačů má stanici naladěnou doma, v práci nebo v autě, ale chtěl vědět, jaká je poslechovost i jinde, hlavně v prostředí pro "bíťáky" tak typickém - v hospodách a restauracích všeho druhu. A zejména, kolik lidí má stanici naladěnou v době, kdy většina národa sedí doma na zadku a napjatě čučí na televizní obrazovku, kde dávají ten "zaručeně nejlepší film týdne", tedy v sobotu večer.

Honza tedy přišel s nápadem vysílat písničky na přání. Samozřejmě nic světoborného, skladby hrané na objednávku má snad každá rozhlasová stanice a ta Honzova v tom není výjimkou, pouští takovou písničku na přání minimálně jednou za hodinu. Jenže Honza potřeboval specifickou skupinu, návštěvníky hospod, a tak vymyslel projekt Rocková pípa. Během sobotního večera může kdokoliv do rádia zavolat a požádat o "svou" písničku (výběr musí samozřejmě odpovídat žánru, na který je stanice zaměřena, o takovou Hanu Zagorovou nebo Michala Davida marno žebrat). Honza posluchači písničku načepuje přímo od své pípy, ovšem pod jednou podmínkou - volající musí být v hospodě. Jak se to pozná? Identifikace místa je poměrně jednoduchá - podle hluku, hlasů a zejména cinkotu sklenic či půllitrů. Kdo byl jednou jedinkrát večer v české hospodě, jistě si dokáže představit, jaká kakofonie se v takové "normální" krčmě ozývá.

Jenže Honzovi to bylo málo. Seděl každý sobotní večer sám ve studiu, pouštěl lidem písničky a jak tak pořád slyšel ty do sebe narážející půllitry, dostával čím dál větší chuť na pivo. Nakonec to vyřešil originálně - když on nemůže do hospody, hospoda musí přijít k němu. Rocková pípa 2

Dohodl se se šéfem, nechal v sobotu přivézt sudy s pivem a začal své posluchače hostit na zahradě přímo pod okny studia. Každá geniální myšlenka je v podstatě jednoduchá. Od minulé soboty tedy existuje druhá verze pořadu, Rocková pípa 2.0. Lidé, kteří mají Radio Beat rádi, jdou večer na pivo, ale místo do hospody zaběhnou na Vinohrady do Říčanské ulice a svůj oblíbený mok konzumují na zahradě. Honza Hamerník jim k tomu pouští jejich oblíbené písničky a všem je skvěle.

Dneska večer se koná už druhé pokračování Rockové pípy pod širým nebem a podle předpovědi počasí určitě nehrozí, že by posluchači na zahradě Radia Beat zmokli, nedejbože zmrzli. Jen těch sudů s pivem bude tentokrát asi potřeba víc než minule...
(A příště taky a přespříště, zkrátka až do konce srpna se bude každý sobotní večer na zahradě Radia Beat čepovat pivo a pouštět muzika.)

(další obrázky z minulého týdne jsou zde)