18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

PRAHA: Připomínání spisovatele v Libni

V českých hostincích trávili čas nad půllitry mnohé osobnosti, samozřejmě i spisovatelé a básníci. Majitelé hostinců si jejich přítomnosti vážili. Cedulka uvnitř restaurace hotelu Sýkora v Křivoklátě označuje místo, kde sedával u stolu Svatopluk Čech, jehož matka je pohřbena na místním hřbitově v Amalíně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 26.6.2020 8:42

Malá glosa k plynojemu:

Tomu kulatému tlakovému plynojemu nad Palmovkou svého času prostí lidé žertem říkali "pomník N.S.Chruščova". I Chruščov měl krásně kulatou hlavu. :-)

M. Krátký 26.6.2020 9:44

technická - to není a nikdy nebyl plynojem - byla tam ( je dosud ??? ) nějaká zkušebna pro letectví a pod věci - hezký den R^R^R^

F. Houžňák 26.6.2020 12:23

Strýček Google nám ovšem praví, že to původně plynojem byl, až do války.

V. Kolman 26.6.2020 16:21

Pane Krátký, byl to nejdříve tlakový plynojem pro potřeby hlavního města Prahy. Po zavedení zemního plynu pak pro plynojem nebylo dlouho žádné využití.

Později ta "koule" sloužila jako "zásobník" vakua výzkumného a zkušebního ústavu leteckého (VZLU). Měli u "koule" pracoviště s aerodynamickým tunelem, ve kterém zkoušeli modely letadel. Tunelem proudil atmosferický vzduch do vakua v "kouli". Vzduch přitom dosahoval nadzvukové rychlosti. Jestli je "plynojem" k něčemu používán v současné době, to už nevím.

J. Plzák 26.6.2020 23:10

To ještě Chruščov nebyl óberkápo a plynojemu už se říkalo pomník Marty Gottwaldové.