28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRAHA: Pomníky aneb Zahrajte si bojovku

Jdete-li z Dejvic k Vltavě, k hotelu, který se dříve jmenoval International, řeknete si, že architekturu masarykovské éry střídá ukázka vrcholného stalinismu. A že je dobře, že tak zachovalý unikát je památkově chráněn (od roku 2000).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 28.4.2020 20:45

A co socha maršála Radeckého, který zavinil smrt 4 000 civilistů v italských městech. Proč má sochu vrah? A ten dokonce ani na osvobození zásluhu nemá. Ono se začne teď na sochy také poukazovat z jiného úhlu.

M. Panter 28.4.2020 21:24

No tak W. Churchill má na svědomí milióny obětí hladomoru , které zavinil . A v Praze má náměstí i sochu . Holt ,k tomu ale zaujmout postoj naší bojovníci už ale koule nemaj...

M. Pivoda 28.4.2020 18:48

Zde ještě jeden pomník minulosti:

Rodina Wonky dostane odškodné 2500 korun. Známý disident zemřel v komunistickém vězení

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/rodina-wonky-dostane-odskodne-2500-korun-znamy-disident-zemrel-v-komunistickem-vezeni.A200428_180144_ln_domov_vag

M. Pivoda 28.4.2020 17:10

Zapomeňte na pomníky minulosti, hleďte do budoucnosti:

J. Šedivý (na aktualne.cz) dnes sděluje:

Bezpečnostní experti ve většině západních států, včetně bezpečnostní komunity v České republice upozorňují na to, že po krizi koronaviru, nehledě na to jak bude dlouhá, se bude měnit svět. Vlastně už teď ke změnám dochází. Ekonomické dopady budou pravděpodobně nejhorší od doby velké krize ve třicátých letech. Ty státy, které zvládnou krizi jak po zdravotní, tak ekonomické stránce, ty budou patřit mezi vítěze této doby. Z dosavadního vývoje se zdá, že z krize nejlépe vyjde Čína a další státy Indočíny. ...

R. Benýšek 28.4.2020 15:06

Mě pobavilo to umístění pamětní desky na ČVUT. O této drobné a milé kulišárně (či jak to nazvat) jsem dosud nevěděl.

R. Dubravský 28.4.2020 15:24

A to tam ještě neuvedli, že se původně měl český internet jmenovat Fernet (FEderal Research NETwork).

J. Fridrich 28.4.2020 13:54

Na starostu Koláře se vrhli hejna našich rusomilek, ale myslím, že víme - tedy někteří, že sochu neodstranil starosta Kolář, ale vedení této části Prahy po normálním projednání, realistickém zvážení pro-a proti a potom jejich Rada rozhodla. Kdo zná historii a vývoj Světa alespoň v posledních cca 100 rocích, tak o osobnostech protihitlerovské koalice za II. světové války ví to, co se u nás cca 40 roků nevyučovalo na základkách - tedy "Who is Who". Ony ty ruské ztráty v II. svět. válce mohly být podstatně menší, kdyby jejich vojskům veleli generálové západní fronty, jejich úcta k životům vojáků kterým veleli byla podstatně jiná, než u těch rudých generálů a maršálů, kteří rudoarmejce hnali za pomoci zbraní rudých komisařů do mnohdy nesmyslných útoků..

Včera byl starosta Kolář a jeho příběh, tedy jeho sprosté a nepravdivé napadání pomatenými rusofily, neznajícími historii Světa ani v posledních cca 100 létech - i jeho rodiny bylo celkem věrohodně popsáno v " Reportérech ČT ".. Že přijeli z Moskvy kati a naše policie ho musí skrývat - dokonce ani jeho rodina nesmí vědět kde byl ukryt, je jen ukázka toho, že si před ruskými zabijáky není jistý životem NIKDO a NIKDE na Světě - Trockého zabili cepínem až v Mexiku a pokračují v tom i dnes - doma i v zahraničí.. Pro odstranění sochy Koněva bylo cca 30 radních a proti jejímu odstranění byl jeden jediný. Dědečky měl starosta dva, tak jako máme každý a ani jeden nebyl ten Ota a za války si ještě stavěli na pískovišti hrady - to by gestapu moc nepomohl... Co píší rusofilní dementi tomu starostovi a podobným lidem za odporné nenávistné a sprosté výlevy, lidem, kteří ví, co ten rudý maršál dělal po válce i v " spřátelených zemích" - například druhé, ale krvavé " osvobození " Mad'arska a příprava druhého " osvobození " naší země to také víme - tedy někteří..

M. Panter 28.4.2020 14:18

Toliko zbytečných písmenek . Stačilo napsat " jsem vygumovaný hlupák" a vyšlo by to nastejno...

J. Fridrich 28.4.2020 14:53

Vidíte - a vy jste to napsal - jste vygumovaný hlupák.. Ve vašem případě bez uvozovek..

M. Panter 28.4.2020 16:13

" Kdyby jejich vojskům veleli generálové západní fronty " - sorry jako , ale takou stupiditu může napsat jen hlupák . Kdyby opravdu veleli generálové západní fronty , tak s jistotou by menší část české kolonie žila na Sibiři a ta větší by vyletěla komínem...to jen k jednomu bodu vaši fantasmagorie.

PS - a komu že to vůbec tedy veleli generálové západní fronty ? Hasičům či včelařům ? Asi ano , když do určitého data prohráli co mohli , že...

J. Fridrich 28.4.2020 16:26

Jste dost zanedbaný člověk, co se týká vědomostí například o průběhu II. svět. války.. Západní spojenci a jejich generálové dobyli a osvobodili země celé západní, jižní a severní Evropy, severní Afriky a také porazili Japonsko a jím zabrané země v Tichomoří..

M. Panter 28.4.2020 16:47

No zanedbaný možná jsem , ale na rozdíl od vás vím , že 80% německého válečného potenciálu bylo na východní frontě.To se jim to pak hrdinně bojovalo s tím zbytkem německé armády , že .A taky vím , že nebýt Žukova, Koněva a podobných týpku , tak my dva si tu dnes nepíšem. Nějakým západním generálům a jejich politikům jsme byli u zadku...a o tom to vše je.

J. Fridrich 28.4.2020 20:07

Americe ještě rusáci za tu jejich gigantickou pomoc za války hodně dluží, vlastně asi i za svou existenci.. Jak " zlí " Američané pomáhali Rusku během II. svět. války je v linku níže - skvělý a přesný přehled :

http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-venona-manhattan-dco-/p_zahranici.aspx?c=A150504_104603_p_zahranici_wag

Ta americká pomoc Rusku byla mnohem, mnohem rozsáhlejší a její význam daleko překročil období druhé světové války. Pokud má někdo zájem, zde je velmi podrobný rozbor:

https://www.valka.cz/13329-Ekonomicka-situace-SSSR-v-prubehu-1941-42-a-spojenecka-pomoc-Lend-Lease-dil-1

Je to delší čtení, ale stojí to za to. To, jaké byli Rusáci svině dokládá, že kromě toho, že za tuto pomoc nejen nezaplatili, ale ještě se Američanům odvděčili nepřátelstvím a nenávistí.

M. Panter 28.4.2020 21:31

Když nevíte co , tak rychle měníte téma, že . Opět trochu reality - americká pomoc byla důležitá , ale určitě ne zásadní . Historikové ji odhaduji kolem 2% sovětského potenciálu . A určitě nebyla zdarma ,ale placena - vesměs prý zlatem . Na dně severního moře leží dvě lodě naložené zlatem za americkou pomoc....

J. Fridrich 29.4.2020 6:54

Asi neumíte číst, soudruhu Pantere. Ty 2 % si vycucali z prstu rusáci a vy.. Tak jen pro vás výňatek z toho linku :

Jak Stalin tehdy prohlásil, bez této pomoci by Sovětský svaz nepřežil. Ale poválečná sovětská propaganda zdůrazňovala, že vojenská výzbroj tvořila celkem jen asi 10 % celkové sovětské výzbroje. To byla pravda, ale ne celá. Jak již uvedeno, v některých komoditách to bylo více než 50 %, v některých potravinách a zbraních, jak uvedeno, plných 100 %. Bez čokolády a sušených vajec by SSSR válku jistě vyhrál také, ale v průběhu prvního sovětského vítězství v bitvě před Moskvou americká pomoc tvořila téměř 90 % sovětského materiálu, protože v této době továrny přestěhované za Ural teprve zahajovaly svoji výrobu.

T. Kočí 28.4.2020 20:31

Není třeba příště zaneřádovat internet!Postavte se před zrcadlo a řekněte si to nahlas!Jsem.....

Š. Hašek 28.4.2020 14:19

Je mi dost žinantní Vám připomínat, že to začalo stavbou pevností proti Hitlerovi, pokračovalo Norimberskými zákony, lidskoprávníky typu Henlein, kteří tvrdili do světa francouzského, že po nich šlape Masaryk jak diktátor ......

Pak drobné "epizodky", 15. březen 1945, Lidice, vypálené vesnice od Polska, CCCP až po Krétu, miliony zavražděných Židů ........... vraždili SS ještě sedmého na Pankráci, Schörner ještě osmého čekal na rozkazy u Lysé ......a najednou je Koněv v Praze!!! Najednou, kdo by to ře ́k???

Jste stejně trapný jako Bartoš a Šabatová, když nevíte kudy kam ...... tak skončíte u rusomilek.

Jo, Šolochova čtu rád, slyšel jsem hukot Bajkalu celou noc, Rusko nebylo a nebude záhumenkem Německé Říše ...... fakt Vám závidím Vaše ideologické zapálení, něco jak zapálení Pekar Adam. A Mináře.

J. Fridrich 28.4.2020 14:51

Mně není žinantní vám poslat svůj příspěvek 5 roků starý :

Jaromír Fridrich, Adamov

Úterý, 3. února 2015, 06:12:00 |

Soudruzi bolševici - přátelé těch kremelských asiatů, mám otázku :

Bandera byl zlý a Stalin byl hodný ? Bandera kdyby žil 10 000 roků, tak by nepovraždil ani desetinu nevinných lidí, které povraždil soudruh Stalin v gulazích, při uměle vyvolaném hladomoru právě na Ukrajině ( ta má paradoxně nejúrodnější půdu na naší planetě ), v Katyni a při dalších " peklíčkách ", které vyvolávali jeho pochopové ve všech lido-demo zemích kolem té jeho Říše zla. Dle otce jejich vodíkové pumy Andreje Sacharova má Stalin na svědomí 20 000 000 lidí - Áda byl břídil. Podobně se o těchto zrůdnostech páchaných v Rusku vyjadřoval i Alexandr Solženicyn ve svém díle - " Jeden den Ivana Děnisoviče " - a další.. Jak to tam vypadalo popsal krásně i Boris Pasternak v Doktoru Živagovi ( ani pro Nobelovu cenu nesměl ). A dnes to není lepší..

M. Panter 28.4.2020 16:52

Kašlete na Asii , co nám bylo po nich . Důležité snad je , co bylo u nás . Proč myslíte , že třeba Osvětim byl vybudován prakticky na pomezí Česko- Polských hranic ? Co myslíte , co v jejich pecích chtěli pálit ? Dřevěné uhlí...?

J. Fridrich 28.4.2020 20:02

A co pálili ruští komunisti vedení masovým vrahem Stalinem v jejich gulazích ? Dřevěné uhlí...?

M. Panter 28.4.2020 21:34

Kašlete na Asii . Naši předci by nejspíš vyletěli německým komínem , že...

P. Victorin 28.4.2020 15:04

Vážený pane Fridrichu, za mne vašemu příspěvku BRAVO! Snad Vás to aspoň částečně potěší, až se zde projeví diskutéři, příslušní smyslu známého českého přísloví o "házení perel"....

F. Houžňák 28.4.2020 16:12

Samozřejmě. Všechno Rusové. Ještě že jsme tady měli ty Němce, co nás před ruskými bolševiky zachránili.

L. Písařík 28.4.2020 19:26

Někteří tvrdí, že pomník je neodmyslitelný bez sochy. Byli praktickým provedení oddělení sochy od podstavce přesvědčeni, že je oddělitelný. Pokud je - pro ně - skutečně nedmyslitelný, asi nebou mít problém koukat na podstavec a myslet si, že na něm ta socha je.

T. Kočí 28.4.2020 20:28

Dalo by se mnoho doplnit, ale stačí jen toto:naprosto přesné!

P. Victorin 28.4.2020 10:30

Jako Pražák "křtěný Vltavou" a dokonce "Žižkovák!!!", s odstraněním sochy Koněva z pražských Dejvic plně souhlasím. Nechci zpochybňovat maršálovy celkové zásluhy v boji s nacisty a na osvobození zrůdného vyhlazovacího tábora Osvětim v Polsku, ale do Prahy, prakticky od nacistů zcela osvobozené Vlasovci ve dnech předcházejících oficiálnímu ukončení WWII. v Berlíně a bezpodmínečné kapitulaci III. Říše ke dni 8.5.1945, Koněv dorazil v čele svých tanků ráno 9.5.1945, kdy bylo v podstatě dobojováno a jeho rozkaz rudoarmějcům, vyhledávat v pražských nemocnicích zraněné Vlasovce a ty bez soudů zatýkat a popravovat, nepovažuji za důvod k maršálově uctívání právě Pražany...

PS Proti maršálově soše v polské Osvětimi, bych naopak nic nenamítal

M. Pivoda 28.4.2020 10:44

P. Victorin nám zde sděluje, že Maršál Koněv nebyl ani tak Maršál osvoboditel, jako spíše Maršál dorazitel.

Dnešní problém spočívá především v tom, jak toto historicky objevné Victorinovo sdělení dopravit do bývalého Sovětského svazu místním občanům. A sděli to tak, aby to tam občané nepovažovali za české fake-news.

P. Victorin 28.4.2020 10:52

Pivodo, pletete si pojmy. Pro nás v ČR jsou důležitá fakta o Koněvovi a zda je pochopí v Rusku pravověrní Putinovci, vzhledem k tomu, že jsme v NATO, principiálně důležité naštěstí není...

M. Pivoda 28.4.2020 12:01

Victorin píše: "... vzhledem k tomu, že jsme v NATO ..."

Je si zde diskutující Victorin jistý, že i prezident této země se také cítí být v NATO?

Manželka Kubery nám sděluje: "Dozvěděla jsem se z televize, že ho pan prezident vzal holí po hlavě. Připadalo mi nedůstojné pana prezidenta, aby druhého ústavního činitele mlátil holí. Nevím, v jakém stylu to bylo, ale byla jsem z toho rozladěná. Manžel ze schůzky přišel, ale nijak to nerozebíral. Jenom říkal: Víš, Miloš je takovej, vždyť ho znáš."

seznamzpravy.cz/clanek/kuberova-z-dopisu-cinske-ambasady-jsem-mela-hruzu-bala-jsem-se-o-rodinu-102803?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source

P. Victorin 28.4.2020 12:40

Pane Pivodo, budete mi to mít patrně za zlé, ale o vašich, zde předložených duševních pochodech, či produktech, chcete-li, lze objektivně konstatovat jediné a to, že jimi opakovaně vykazujete chabý úsudek. Promiňte, ale, jestli stařecky dementní "Hradní opilec" vzal ve svém sídle Kuberu holí po hlavě či nikoliv, skutečně nesouvisí s naším členstvím v NATO, tzv. ani náhodou...