Neviditelný pes

PRAHA: Pastva v Troji pošesté…

12.7.2006

Chráněná území botanické zahrady dnes obhospodařují ovce a kozy

Viola se stádemVe čtvrtek 22. června dopoledne mělo mnoho obyvatel čimického a bohnického sídliště nepochybně pocit, že má z veder halucinace - třicetihlavé stádo koz a ovcí vedené drobnou blonďatou pastevkyní klidně kráčelo z chráněného území Čimické údolí kolem paneláků čimického a bohnického sídliště, spořádaně po přechodu překročilo přechod pro chodce přes čtyřproudou komunikaci K Pazderkám a po sedmé se vydalo vypásat vřesoviště Pustá vinice v přírodním areálu botanické zahrady…

Tak přesně tak začala šestá řízená pastva v chráněných územích spravovaných botanickou zahradou. „Během své krátké historie se stala nedílnou součástí péče o tyto cenné lokality,“ přibližuje každoroční prázdninovou akci hlavní iniciátorka Věra Bidlová z botanické zahrady. S pastvou se letos začalo na vřesovišti Pustá vinice, které je součástí přírodní památky Havránka. V pondělí 3. července se stádo přesunulo na vřesoviště Salabka, které se nachází 5 minut chůze od skleníku Fata Morgana. A asi po 14 dnech, tedy kolem 17. července bude pastva pokračovat v přírodní rezervaci Podhoří.

Aby ovce a kozy nemohly utéct a nedostali se k nim psi, musejí být chráněná území Na pastvěpo dobu pastvy obehnána elektrickými ohradníky. Proto se botanická zahrada obrací s prosbou na všechny návštěvníky, kteří se budou během řízené pastvy pohybovat v blízkosti vřesovišť Pustá vinice, Salabka (jsou na trase naučné stezky, jejíž plánek si můžete zdarma vyzvednout u pokladny) nebo rezervace Podhoří, aby nevstupovali za elektrické ohradníky, měli své psi uvázané na vodítku, aby se nedostali ke stádu, a nekrmili ovce a kozy.

Chráněná území v přírodním areálu botanické zahrady jsou vypásána již od roku 2000. Po celou dobu je pracovníky Botanického ústavu AV ČR sledován vliv pastvy na změnu vegetace. „Vegetaci pobyt stáda prospěje daleko více, než třeba zásah člověka s křovinořezem. Jednak zvířata okoušou vřesy a rostliny mezi nimi, navíc svými kopýtky rozruší povrch,“ doplňuje Věra Bidlová. Pastvou se likvidují i náletové keře a stará tráva, která by se jinak musela například na velice strmém svahu v Podhoří jen obtížně kosit. Pastva umožňuje rozvoj nízkých, dříve zastíněných druhů bylin.

Vedra nepolevují, ale halucinace, když vidíte v Troji volně se pasoucí stádo koz a ovcí, nemáte. To jen zahrada dala zvířatům přednost před těžkou technikou. Akce potrvá do 20. července.

Botanická zahrada hl. města Prahy je v květnu otevřena denně od 9 o 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.

Foto: V Troji se pase už pošesté…

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz



zpět na článek