25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pražák 28.10.2009 6:17

Pěkné hlouposti.

Workshopy, edukační aktivity - to jsou hlouposti. TGM jistě věděl, proč tam pochován být nechce. Budova je chladná, odosobněná, nejbližší okolí /Karlín, Poříč, Žižkov/ žádnou kladnou vizitku Praze nedělá. Dnešní generace ke vzniku ČSR nemá vztah žádný /stát jako takový ani neexistuje/, ani netuší kdo byli legionáři. A pokud se podíváte na staré historické záběry z různých oslav, jak je nabízí Hledání ztraceného času, ty parády tam byly komické vždycky. A budou. Workshopy a edukační aktivity budou maximálně spočívat v povinných školních výletech a exkurzích. Procitněte, naivkové! 

aurora 22.11.2009 14:12

Re: Pěkné hlouposti.

jsem holka, ale způsob, jakým uvažuješ ty, je značně ubohý! s takovými jako ty, by tahle zem nikdy nevznikla ani nic nedokázala, co nosíš v srdci?

Informace 25.10.2009 8:36

Proč bourat památník?

Mýtus Stalina je pomalu obnovován v Rusku již několik let. Gorbačov v interview z r. 2005 řekl už tehdy o revivalu mýtu Stalina: „Mnoho lidí žije v Rusku ve velmi obtížních životních podmínkách. Vláda je neschopná čelit primárním potřebám milionů občanů. Sliby, které dal Putin Rusku, nebyly splněny a obávám se , že nebudou ani v budoucnu, protože byrokracie potápí stát v bažině neschopnosti, korupce a nepořádku.“

Na stránkách ruských novin se objevila zpráva, že při restaurování stanice moskevského metra Kurskaja se v srpnu objevily na stropě haly verše sovětské hymny, opěvující Stalina Nas vyrastil Stalin na vernost narodu, Na trud i na podvigi nas vdochnovil. 23. října pak byly přidány i verše o Leninovi. Proti obnovení nadpisů protestovala demokratická opozice a církev, vedení moskevského metra to zdůvodnilo tém, že tak vypadala hala zastávky v r. 1950. Tehdy tam byla také socha Stalina a o její navrácené na původné místo se uvažuje.

Můžeme se ptát, proč Rusové znova vyzvihují pomníky diktátorovi, který zavinil utrpení a smrt milionů občanů vlastního státu. Je to jenom politická manipulace, která využívá neznalosti občanů nedávné minulosti nebo ta manipulace odpovídá hlubším vnitřním potřebám národa mít slavnou minulost a své hrdiny? Proto vyzdvihování slavné minulosti, kdy se z Ruska stala světová velmoc, uspokojuje nacionální patriotické cítění Rusů, i když jim břicha nenaplní.

 

Informace 25.10.2009 8:40

Re: Proč bourat památník?

 Pokračování:Podívejte se na památník maďarského povstání v r. 1956 proti sovětskému útlaku, který má úplně opačný smysl. http://www.cafebabel.co.uk/article/2309/stalins-jackboots.html

Proč tedy bourat Žižkovský památník? Munie Gottwalda tam už není. Husité sice vraždili, ale jsou významnou kapitolou českých dějin, ať už interpretujeme tu dobu, jak chceme.

 

Kobylka Lajda 25.10.2009 22:57

Re: Proč bourat památník?

Skromně připomínám, že vraždila i katolická církev, žel též protestanté, a přesto se pomníky vysokých představitelů církve neodstraňují, naopak, někteří jsou adorování a církví uctíváni. Ten hňup, co brojí proti husitství, ať háže raděj korunky farářovi do zvonečku a modlí se za své hříchy, hlavně za fanatismus. Nazdar.

Informace 26.10.2009 0:01

Re: Proč bourat památník?

Chtěl jsem říct tím odkazem na maďarský pomník a na ten text pod ním, že se mění interpretace dějin, jednotlivých období a postav, v souvislosti s proměnou politického trendu, ale dějiny zůstávají. Nemůžeme proto tedy bourat památníky podle změn politického období a nálady. Pozoruju tady v diskuzích, že se pomalu vyškrtávají kriticky a nekriticky postavy Masaryka a Beneše, husitské období a místo nich zůstávají prázdná bílá místa. Co zbývá z českých dějin? Jen zrada, vraždění, závist, opuštěnost, vydání na pospas všem nepřátelům. Národ musí mít svou hrdost, vědomí svých cenností, má mít své mýty a hrdiny. Jinak je to komunita lidí, která se potácí beze smyslu v čase, bez nějakého ideálního stmelení, nějaké společné myšlenky. 

Kobylka Lajda 26.10.2009 8:13

Re: Proč bourat památník?

To je naprosto přesně a výstižně řečeno. Jenže v nás je bolševická úchylka po těch 40 letech. Konečně by měl nastat čas, kdy se na historii budeme dívat objektivněji, dobírat se pravdy, kritisovat špatné, ale nezatracovat to dobré - a jednou už zapomenout na heslo, že dějiny píše vítěz. V tom, že si nejsme vědomi nebo neznáme skutečné své velké dějiny, spatřuji, že jsme jako národ úplně nepevní a rozháraní, odvrhujeme tradice, jsme takoví ti křiklouni na  nepevném podloží. Bezvýhradně s Vámi souhlasím.R^R^

R.J. 24.10.2009 22:35

Jako rozený Žizkovák,

mám k tomu kopci s památníkem trochu vztah, i když ne tak důvěrný, jako ke kopci " U Křížku" a Kapslovně. Pamatuji se, jak mě tam vodil dědeček, který mě měl na hlídání, chodil tam do takové stařičké boudy  na úpatí kopce, kousek vlevo po svahu nad tunelem do Karlína. Hrál tam se svými kamarády   mariáš, šachy, dardu, dudáka a ještě jiný "hazard" o haléře. Kdo  vyhrál padesátník za odpoledne, cítil se jako Rotschild , kdo paďana prohrál, šel domů jako spráskaný pes. Potom tu boudu zlikvidovali, tak se tito milovníci liciťáku a jiného "hazardu" přestěhovali do Kapslovny. Jak šla leta , na Vítkov jsem moc nechodil, co tam, komouš si z toho udělal svůj hřbitov a občas tam dělal tu svou rudou chlastačku. To tam bylo milicionářského a jiného ksindlu jak máku. Ovšem na jaře, když se jaro vydaří, tak tam zajíždím na kole, mám to tak půl hodinky, koukám na Prahu, na starý Žižkov, když se otočím  vlevo, vidím zelený lán z korun kaštanů na Olšanech, vpravo Karlín a na obzoru Kobylisy s Prosekem. Skoro přímo vidím Petřín, na pravo od něj  sv. Víta a pod ním Malou stranu s červenou špicí kostela "U Tomáše" a zelené věže Mikuláše, vpravo od nich je Letná. Jestli se říká, rčení "mít  Prahu na dlani" tak z Vítkova je to doslova.  Je to zvláštní, neokoukaný pohled na Prahu, sedím nahoře pod Žižkou na zábradlí, je široké,pohodlně se na něm sedí, nebo na schodech , pokuřuji, popíjím kávu z termosky a moje oči pomalu přejíždějí střechy domů, snažím se určit, kde to přesně je, vybavuji si ulici v které který barák stojí. Potom začíná padat soumrak , pomalu se rozsvěcí světla, reklamy,  památné budovy září v té změti světel  jako solitéry a opticky zmenšují celou Prahu, zdá se malá, proti těm rozmlženým "dálkám " ve dne.Do té výše doléhá odspodu šum  aut z magistrály, pomalu utichá, občas projede vlak na "Hlavák"  , až se rozhostí ticho. Dopiju kávu, típnu poslední cigaretu , sednu na "oře" a v příjemném vlahém jarním večeru, nebo skoro noci , jedu liduprázdnými ulicemi domů.

éolo 25.10.2009 8:10

Re: Což to monstrum zbourat?

Nevím,nevím, ale v době líté diskuze nad projektem Národní knihovny mne napadla kacířská myšlenka , na zbourání tohoto ohavného objektu na Žižkově. Tento nabubřelý projekt byl chybný od samého počátku až do dnes.Nikdy nebyl, a ani nebude ,spojován se symboly naší státnosti, jako je Pražský hrad, Vyšehrad socha sv.Václava ,či Stará sněmovna. Ten zatuchlý zápach Gottwaldovy mumie odtud nikdo nevyvětrá.Neuvěřitelné náklady několika generací jsou vyhozeny do odpadkového koše vyčpělých myšlenek ,dnes již mrtvého, čechoslovakizmu.Přitom je místo tohoto mausolea jedním z nejlepších dominant Prahy. Navrhuji tento marný objekt zbourat,a na jeho místě vybudovat Národní knihovnu!

R.J. 25.10.2009 8:27

Re: Což to monstrum zbourat?

Blbá dostupnost, ona to je z Ohrady dálka. Od Viaduktu zase kolem voj. muzea krpál.  Právě jistá nedostupnost z toho udělala nevyužité místo.  Jinak při pohledu z druhé strany , je to jedna z dominant Prahy.  Jakoby uzavírá pohled na východ . Tak nevím, ten barák je opravdu jen pro pohled panoramatu, s tím jsme holt smířeni. Je to vlastně jen kulisa, jakoby se naplnila trochu symbolika státnosti. Na pohled to zemský ráj, pod povrchem šlendrián. Nakonec, není to tak dlouho, co socha Žižky prošla totální rekonstrukcí, najednou se dozvídáme, že to někdo zvoral.Taky symbolické.

éolo 25.10.2009 12:03

Re: Což to monstrum zbourat?

 Jedním, a to zásadním ,problémem ,pro laika i odborníka, je otázka ,co vlastně je účelem této architektury? I když nepatřím k zastáncům škatulkování, považuji za vhodné na tuto otázku hledat odpověď. 1.) Je to kultovní stavba,chrám? Potom je nutné si ujasnit, kterého kultu,církve. Hledat odpověď, kde tento kult má své věřící, jaké jsou její ideály, kdo jsou její kněží a jaké poselství nám má sdělit.2.) Pokud to není chrám, je to hrobka? Mausoleum? Koho?... Původně byl určen ,pokud se nemýlím , mimo jiné, jako oslavná hrobka legionářů.( Můj strýček ,bratr dědečka,byl ruský legionář,velký vlastenec.Jako 5letého mne vzal do Prahy na Hradčany ,na Vyšehrad, do Národního muzea, avšak o té hrůze s Gottwaldem uvnitř ,se vyjádřil velmi neuctivě.Takže, tolik pamětník.)  3.) Pokud to není 1.) a 2.) je to museum? Proč tam a takové, kdo tam bude chodit a na co se dívat.Bude se tam vybírat vstupné?...Místa pro autentické pomníky dějin nacházíme jinde, ať už je to Palach, či Horáková.Myslím, že smrad z Gottwaldovy mrtvoly by oba hrdiny v hrobě obrátil. Ten hloupý megachrám, bez církve i víry , je dinosaurus našich dějin. Hledejme ,bez sentimentu, nahrazení tohoto politického ,ideového i uměleckého omylu ,dílem zásadně jiným,našemu srdci bližším.Tato krásná část Prahy by si to zasloužila.

R.J. 25.10.2009 20:32

Re: Což to monstrum zbourat?

Ono je to stejně trochu mimo. Mnoho legionářů leží mimo vlast. Sice máme památník , ale kosti těch co se za to zasloužili nemají důstojné pohřebiště, tím myslím na východě, v rusosovětsku.  Nebyl by přece problém, ostatky exhumovat a vrátit je domů, třeba do toho památníku. Místa je tam habaděj. Potom by ta symbolika měla i racionální jádro, byl by to památník  jedné z etap, té slavnější, v našich dějinách. když jsme již tedy chtěli Republiku.  A určitě by se tam našlo  místo pro památník CK vojáků ,  druhého a třetího odboje. I kdyby se to mělo trochu přestavět a dobudovat . Včetně dopravní obslužnosti a zázemí .  Ale již slyším , jak by to bylo drahé, třeba by poslanci neměli na ošatné. A jejich pseudovlastenecké kecy, tak ty jsou zadarmo a  ještě jim  zbude na poslaneckou kantýnu.  Tak na co památník našich novodobých dějin, na úrovni.

éolo 25.10.2009 22:18

Re: Což to monstrum zbourat?

Děkuji R.J. za repliku. Přemýšlím, zda ti padlí kamarádi našich dědů,kdyby si mohli vybrat, zda tento či jiný monument, by možná upřednostnili  důstojný společný náhrobek  třeba na vyšehradském slavíně ,či v rodné obci. Jako pěkný příklad ,který znám, je třeba památník na příbramském hřbitově obětem důlní katastrofy na dole Marie.To co mne odpuzuje na Vítkovském pantheonu ,je jeho znesvěcení komunisty,ale i hypertrofovaná architektonická nadutost s vyprázdněnou ideovou obálkou. Je to dílo bez života , s mylným obsahem , podle špatných vzorů  ke špatnému účelu. Pokud bych zde něco vystavoval, byly by to dokumenty jako "Úplný soubor 135 dekretů prezidenta Beneše", "Mnichovská smlouva v původním znění", "Dopis 99 pragováků", petice K potrestání Milady Horákové a jiných zrádců, "Zvací dopis členů UV KSČ k zásahu sovětských vojsk proti kontrarevoluci" a jiné dokumenty o úspěších při budování zdárných zítřků.             Ale, dost sarkasmu. Je to naprosto cizorodé mauzoleum jehož obsah není určen dnes už nikomu , a v minulosti komu byl určen tomu se nikdy nedostal. Pokud v něm neprojeví zájem po smrti spočinout Havel,o čemž silně pochybuji, pokud to rozumně odmítl T.G.Masaryk a Benešovi to umožněno nebylo, zbývá se zeptat Klause a v případě negativní odpovědi ,vydat demoliční výměr a vypsat architektonickou soutěž. Tož tolik.

R.J. 26.10.2009 12:31

Re: Což to monstrum zbourat?

No, Váš návrh má něco do sebe, zejména co tam vystavit, to by nebylo špatné. "Státnost" z jného úhlu, než je ten čítankový.  ;-D

swenhakon 19.1.2010 0:01

Re: Což to monstrum zbourat?

Zbourat... Nemyslím že přežiješ naše setkání, až tě najdu... Hradčany jsou jen kupou domů a jedním chrámem, Vyšehrad turistickou atrakcí. Svatý Václav a muzeum je svázáno magistrálou. Národní knihovna může být kdekoli. Atd...

Pokud nebudeme mít něco co nás spojí, budeme loutkami v cizích plánech a náš stát se rozpadne a bude rozebrán. Pokud nebudeme mít cíl, vše o co se snažili naši předci se obrátí v prach.

...proč to vlastně píšu, stejně to nikoho nezajímá...

Kobylka 25.10.2009 8:23

Re: Jako rozený Žizkovák,

R.J., díky a také trochu závisti, že tui krásu můžete vidět kdykoli se Vám zachce, já jsem z provincie. A hlavně díky za hřejivý, lidský příspěvek  mezi těmi stupiditami které by vymazávaly a bouraly kusy našich, byť ne bezchybných dějin. Takových akcí jsem už zažila - Dost bylo Halase, Pryč s katolickou modernou atd.atd. - ale vše zůstává trvalým odkazem našich předků. Ať si každý zamedituje po svém, určitě si myslím, že Vítkov či Žižkov mají co nabídnout k zamyšlení i sebereflexi.  A historii je třeba šetrně a pravdivě, ne zfanatizovaně doplnit, opravit - a hlavně se z ní pokorně a tiše učit. Jenže jde to vůbec se zbolševizovaným národem?

R.J. 25.10.2009 8:40

Re: Jako rozený Žizkovák,

O to jde, podívat se na historii , skutečnou, ne na mýty a poučit se. Neopakovat stejné chyby. Jinak , s tím pohledem na Prahu si člověk nevystačí a s chutí a nadšením  jede do té "provincie"  skouknout zase jiné krásy. A že jich je. Tak díky za Vaše poděkování a zdravím Vás.  Musím již "mazat" , ale večer se tu ještě "uvidíme" .

Mirka Pankrác 24.10.2009 18:46

Čeština, chudák, čeština

Paní nebo sl. Schusterová,

nemohla byste se, prosím , dodatečně trochu přiučit češtinu? Zvláště, věnujete- li se veřejnému psaní.

I.Laengsfeld 24.10.2009 10:39

Pamatnik, kteremu nepral cas...

Zajimave osudy velkolepe koncipovaneho projektu... At tam udelaji lanovku a v parku nejake atrakce, jinak to misto, i vzhledem k stale jeste dost odpudivemu okoli, neobzivne, na rozdil od (kdysi podobne monumentalniho) okoli pamatniku Stalina. Mimochodem, nejsem priznivcem starovekych metod uchovavani telesnych ostatku faraonu ci vudcu delnickeho hnuti, ale ta zula, z ktere byl Stalinuv pomnik byla pekna. Dovedete si predstavit, jaka by to dnes byla atrakce pro navstevniky ze Zapadu? Mozna vetsi nez Obamova navsteva

v Praze

Paul Sulc 24.10.2009 0:47

Po pomniku Dzugasviliho

by mela zmizet dalsi ostuda ceskych dejin, ''Jednooky Janek'', jak kupci kdysi prezdivali silnicniho lapku, pozdeji velkovraha Zizku.

Marat 24.10.2009 12:04

Re: Po pomniku Dzugasviliho

Především Lojza Jirásek udělal s toho lupiče a mordýře uctívaného národního geroje. Kdo dnes ví, že ti husité byli vandalové a lupiči jaké Europa nepoznala.

Kobylka Lajda 24.10.2009 14:34

Re: Po pomniku Dzugasviliho

Žádný jiný národ si nese-e do vlastního hnízda jako Češi. Bléééééééééééééééé. RvRvRv

Paul Sulc 24.10.2009 18:42

Re: Po pomniku Dzugasviliho

Vy nejste Kobylka Lajda, ale Slipka Lajda, a to dosti hloupa. Ty ceske dejiny jsou totiz diky Palackemu zalozeny na lzich. A tyto lzi pak roznasel zdatne Jirasek , Smetana, a Nejedly, staly se soucasti narodni kultury. Jenze dnes uz se muzete docist, zajima-li vas to, ze ''temno'' ceskych dejin nebylo kulturni baroko, ale prave husitstvi. Je to zanmo, alespon kulturnim lidem, davno, jenze za bolsevika bylo nutno drzet hubu. Prectete si o tom neco , pani hloupa slepice.

huhu 24.10.2009 20:43

Re: Po pomniku Dzugasviliho

jdi do (Y)Rv

huhu 24.10.2009 20:43

Re: Po pomniku Dzugasviliho

kolaboranti mají svoje vlastní hrdiny, dosazené jejich pány a z národních hrdinů dělají lumpy.

Sýček 24.10.2009 17:39

Jen bych poopravil

jaké Evropa do té doby nepoznala.

Pak jich bylo - a od francouzské genocidy je netřeba počítat.

I.Laengsfeld 24.10.2009 18:19

Re: Jen bych poopravil

Ale poznala. Mozna 14 a 15 stoleti bylo uz civilizovanejsi -

ale treba v dobe soupereni Cechu a Slavnikovcu se souperi

spolu taky nijak nemazlili. Jenze, tehda to bylo asi za normu vzajemnych vztahu statu ci jednotlivych kmenu

I.Laengsfeld 24.10.2009 18:21

Re: Jen bych poopravil

Nemluve o krizovych vypravach apod. a omezime li se na krestanske zvyklosti. Vychod - Dzingischan, Tamerlan apod. byl jeste krutejsi

Paul Sulc 24.10.2009 18:45

Re: Jen bych poopravil

Pravda, pravda. Myslite ze je v jejich zemich oslavovali a staveli jim pomniky, jako my Zizkovy a jinym taborskym mordyrum??

I.Laengsfeld 24.10.2009 20:17

Re: Jen bych poopravil

Samozrejme. Tamerlanovi v Samarkandu, Dzingischan je zas

nejvetsi hrdina mongolskych dejepisnych ucebnic. Napoleon

francouzskych... A kdovi, jak bude vypadat evropsky dejepis za 200 let ;-P