20.4.2024 | Svátek má Marcela


PRAHA: Nejmrazuvzdornější banánovník rozkvetl

3.11.2007

Rostlina budhistického kláštera k vidění ve Fata Morganě

Musella lasiocarpa (Franch.) H.W.Li, čeleď Musaceae – banánovníkovité, endemit z jihozápadu provincie Yunnan v Číně, umístění: Fata Morgana - horský skleník - Musella lasiocarpamobilní zeleň.

Zakrslý otužilý banánovník roste v horách do nadmořské výšky 2.500 m. Jde o rostlinu z horských lesů Číny poblíž Tibetu. V tomto prostředí je banánovník vystaven častým suchým a mrazivým zimám, což je jeden z důvodů, proč se mu dobře daří i v mnoha zahradách po celé Evropě. Vzhledem k tomu, že domácímu obyvatelstvu tato rostlina slouží k obživě, je její výskyt v přírodě spíše vzácností. Dokonce se před časem mělo za to, že vyhynula....

Banánovník Musella lasiocarpa je znám také jako „čínský žlutý banánovník“ nebo „zlatý lotosový banánovník“. Ten poslední název se vztahuje ke tvaru květenství těsně před otevřením, kdy se skutečně nápadně podobá květům lotosu. Protože je ale „Golden Lotus“ v tibetském budhismu považován mimo jiné za léčivou rostlinu, začal se před několika lety pěstovat v jednom budhistickém klášteře. Po připojení k Číně byl prostřednictvím společnosti Tropical Plants zahájen import a prodej této exotické rostliny do celého světa.

„Lotosový banánovník“ dorůstá do výšky jen 1,5m, proto je vhodný i do menších zahrad nebo jako pokojová rostlina. Kvete několik měsíců až jeden rok. V době květu Musella lasiocarpa květyztrácí listy a po odkvětu rostlina odumírá. Naštěstí stačí vytvořit dostatečné množství odnoží, ze kterého vzejde nová generace. Malé, 5 až 6 cm dlouhé plody pokryté červenající slupkou, jsou dužnaté a plné černých semen, a nejsou příliš chutné. Ovšem dočkáme se jich jen pokud máme více různě dlouho kvetoucích rostlin. Květy banánovníků jsou totiž jednopohlavní a v květenství se netvoří současně, nejprve vykvétají květy samičí....

Musella lasiocarpa ovšem není v nabídce rostlin, které coby přebytky nabízí Fata Morgana ještě v pátek od 9 do 16 hodin. Jo, a když už budete ve skleníku Fata Morgana, rozhodně byste měli navštívit venkovní expozice. Od 1. listopadu jsou totiž přístupné ZDARMA, a to denně 9 – 16 hodin a až do 31. března 2008 (1. dubna totiž startuje nová sezóna 2008).

Podzim v botanické zahradě je prostě nádherný!

FOTO: Musella lasiocarpa

tisková mluvčí BZ