19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRAHA: Moderní sochařství Zimbabwe je tady!

29.6.2006

Na 150 soch součástí rostlinné sbírky botanické zahrady

Poprvé ve střední Evropě, poprvé v České republice, poprvé v Praze, poprvé prodejní, poprvé živě - taková bude výstava Moderní sochařství Zimbabwe, která pro někoho možná netradičně odstartuje ve čtvrtek 29. června 2006 v Botanické zahradě hl. města Prahy.

sochy - celkový pohledZimbabwské sochařské umění je poměrně mladé, o jeho rozvoj se zasloužili ve 40. a 50. letech dva misionáři Canon Paterson a Hans Groeber. Dostatek kvalitního kamene vedl k tomu, že jejich žáci si ze všech druhů výtvarného umění vybrali právě kamenosochařství…

Prý, kdo chce na jižní polokouli spatřit největší galerii soch pod širým nebem s cenami hodně při zemi, měl by zamířit do "Místa počátků" - Tengenenge. Na severu Zimbabwe založil roku 1966 tuto dnes již proslulou kolonii Tom Blomfield (prý mu její jméno poradil místní starý náčelník, který se od duchů předků dověděl, že vzniká něco trvalého a významného), sám běloch, který se začal zajímat o kulturu a jazyk černochů. V současné době v Tengenenge tvoří několik desítek sochařů a celkem více než 700 sochařů v ní souběžně nabízí svá díla k prodeji. (Prý celý den k tomu, abychom shlédli všechny dílny a prohlédli si vystavené sochy, nestačí…) Vedle sebe zde tvoří jak první sochaři, tak nastupující generace, řemeslo i umělecké vlohy se doslova přenáší z otců na syny. Proto tu najdeme i devadesátiletého Amali Malola s jeho děti a vnuky.

Koho v Tengenenge ale rozhodně nenajdete, jsou odborně vzdělaní a uměleckými slonškolami formovaní sochaři. Přitom nová generace umělců pravidelně sklízí úspěchy v zahraničí, sochy Zimbabwe dnes nalezneme ve sbírkách celého světa.

Po oba prázdninové měsíce budou moci návštěvníci trojské botanické zahrady vidět ukázky moderního zimbabwského sochařství, jako součást venkovní expozice. Dokonce během srpna můžeme v Troji při sochání sledovat jednoho z nejuznávanějších současných afrických umělců, více než 2 metry vysokého Lazaruse Takawiru. Ten je doma v Ruwě, satelitní čtvrti nedaleko Harare, kde tvoří coby nejmladší ze tří proslavených bratrů-sochařů.

Ministerstvo zahraničí České republiky vítá příležitost prezentovat kulturu Zimbabwe třeba právě prostřednictvím připravované výstavy moderního sochařství. Je si vědomo, že podobné akce mohou přispět k rozvoji a spolupráci se zemí, kde díky autokratickým tendencím a politováníhodnému přístupu k lidským právům, je každá nabídnutá pomoc nezanedbatelným přínosem.

Výstava Moderní sochařství Zimbabwe potrvá od 29. června do 31. srpna 2006 denně od 9 do 19 hodin a je prodejní. Nad akcí přijal záštitu prof. Milan Knížák, Dr. A., generální ředitel Národní galerie v Praze, kde se obdobná výstava uskuteční v příštím roce.

Určitě víte, že:
Zimbabwe je vnitrozemský stát v jižní Africe, kde od středověku vznikala domorodá království. V první polovině 19. století vznikl v oblasti bantuský Matabelský stát. Po objevu zlatých nalezišť začali do země pronikat Evropané.

  • Zimbabwe je svou rozlohou 59. stát světa.
  • Úředním jazykem v Zimbabwe je angličtina, domluvíte se zde tzv. bantuskými jazyky (šona, sindebele aj.).
  • 80% obyvatel (podle údajů z roku 2004) žije pod hranicí chudoby. V zemi je dle údajů z března 2006 inflace 913%.
  • Rozhlasové přijímače vlastní více než 1 milion, televizory 370 tisíc obyvatel (celkem téměř 11 milionů).
  • Zimbabwe je největším světovým exportérem tabáku, jedním z největších afrických vývozců vepřového a hovězího masa do Evropské unie a třetím největším světovým vývozcem růží.
  • V roce 2005 bylo v Zimbabwe registrováno 22% obyvatel HIV pozitivních. (Průměrná roční výše zahraniční finanční pomoci v sousední Zambii je podle údajů analýzy Světové banky z roku 2004 187 amerických dolarů na osobu infikovanou virem HIV, v Zimbabwe, díky sankcím, jsou to pouze čtyři dolary na hlavu.)
  • Státním svátkem je v Zimbabwe Den nezávislosti 18. dubna (1980).
  • V květnu 1983 byla podepsána Dohoda o vědeckotechnické spolupráci mezi vládou ČSSR a vládou Zimbabwské republiky.

    (Botanická zahrada hl. města Prahy je v květnu otevřena denně od 9 o 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.)

    Foto: Sochy ovládly zahradu v Troji

    Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz