28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
portwyn 9.6.2008 8:39

Nejsem odborníkem na kulturu,

tím méně na financování pražských divadel, ale neodpustím si postřeh "zvonka": celá tak akce tak strašně připomíná tu slavnou telévizní rebélii za svobodu slova... Už chybí jen kempující Jan Ruml.

Eva D. 9.6.2008 18:07

Re: Nejsem odborníkem na kulturu,

R^

MeKu 9.6.2008 8:10

Pane Bystrove,

jistě dobře víte, že možnost uzákonit soukromé subvence do kultury či čehokoliv jiného, je v tomto státě naprosto neprůchodná, protože by ti ... mohli dávat své peníze někomu jinému než hochům co s nimi pan zákonodárce mluví.

huhu 9.6.2008 7:53

dlouhá fronta vyžírků

už mám těch různých part vyžírků plné zuby agrární komora, umělci, odboráři....Rv žádné dotace ! Svobodný trh kde každý svobodně rozhoduje vlastními penězi...

Viktor Kožený 9.6.2008 8:28

souhlasím ať žije svobodný trh !

A soudy a policii taky zrušit.

Marat 9.6.2008 11:48

Re: souhlasím ať žije svobodný trh !

Víťo,soudy a policií musí mít každý stát,každá společnost,neb lidé jsou k sobě vlky,ale nesčetná stáda šašku od divadel a filmu,na které diváci nejsou zvědaví,tak ty tedy nepotřebuje.Mezi herci jsou multimilionáři,tedy nechť ti dotují ze solidarity své chudší soudruhy,kteří vydělavájí svým "uměním" maličko.Proč by všichni občané měli dotovat daněmi kašpary o jejíchž umění je zájem nepatrný.

F2 9.6.2008 15:08

Re: souhlasím ať žije svobodný trh !

No většina firem používá soukromé ochranky a zabezpečovací systémy. I vy máte asi ve dveřích minimálně bezpečnostní zámek a ne státního policistu vedle dveří. Spoustu firem se již spoléhá spíže na arbitrážní řízení než liknavost soudců...Takže bych nepřeceňoval význam policie a soudu.

mamina 9.6.2008 2:33

Ke kulturním granátům

politiku ani ekonomiku od nelze vnímat separovaně od kultury - člověk sám je kulturním nosičem, který si a'la civil sapiens vládne. Má svobodu na kulturu kašlat, stále jen do jisté míry - do definice civilizovanosti kultury, k níž patří. Může jí nadávat, může ji ignorovat, může ji bojkotovat. Může jí zdrhnout rychlostí Zenónovy želvy, aby se obrátil v závěru k východu. Může ji pak začít znovu objevovat. Bůh je liberál.

Cedr 9.6.2008 1:01

A žebrat budou před panem podnikatelem

To nic neřeší - viz. níže.

zalozak 9.6.2008 1:32

Re: A žebrat budou před panem podnikatelem

"Zebrat"???  Myslim ze jsou lepsi slova ale budiz... Nicmene jaky je v tom rozdil. Bud si cinnost prislusneho umeni na sebe vydela sama (coz neni vzdy snadne) nebo musi ziskat prostredky a o ty musi nekoho pozadat. V cem vidite rozdil zda takto pozada magistrat ci firmu.

Ja jsem jiz nekolikrat vyrizoval ruzna sponzorstvi pro ruzne akce (ne v CR) a jako zebrani me to nepripadalo. Na druhou stranu jsem ale nemohl za nekym zajist s pocitem naroku - protoze narok neexistuje. A pokud si prectete grantove podminky tak se casto dozvite ze je tam i oznameni ze "grant neni narokovatelna polozka, a ze i v pripade splneni vsech pominek ma udelovatel pravo rozhodnout zda grant udelit ci neudelit..."   

Vite co, je prirozene se grantove podminky nemusi libit vsem ... a nikdo nikoho nenuti aby o  grant zadal!

dzanny 9.6.2008 1:49

Re: A žebrat budou před panem podnikatelem

Žebrat není to správné slovo, žebráků mne už oslovilo dost a žádný netvrdil, že má na mé peníze nárok, protože je PŘECE ŽEBRÁK.

křovas 9.6.2008 9:24

Re: Re: A žebrat budou před panem podnikatelem

R^ už není žebrák jako žebrák :-)

dzanny 9.6.2008 0:48

Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

1) Že nelze umělce definovat? Ale ano, v právním slova smyslu jako  toho, pro koho platí autorský zákon, ten se uměleckými díly a umělci ohání stále.

2) Že daňové odpisy podnikatelů na kulturu něco řeší? Ani náhodou, je to je jen jiný způsob přerozdělení těch už vybraných, ony ty odepsané totiž pro jiné veřejné výdaje chybí. A co takhle manžel-podnikatel a manželka-umělkyně či rafinovanější způsoby téhož? To ať rozdělují radši volení politici.

zalozak 9.6.2008 1:23

Re: Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

No a co je spatne na tom kdyz by "manzel-podnikatel" vydelal penize ktere prenecha "manzelce-umelkyni" ??  Sice by z nich neplatil dane ale na druhe strane by "umelkyne" nechodila s natazenou rukou na magistrat.

Pokud verite v to ze voleni politici jsou lepsimi rozdelovaci, pak rikate ze preferujete aby jste z vasich dani nejen platil onu "verejnou" cinnost ale take vsechny ty instituce (a komise) ktere se o vase penize staraji. Jinymi slovy misto modelu - podnikatel podporuje umelce, model podnikatel podporuje uredniky magistratu , ruzne vyhodnocovaci komise a castecne take umelce....

Zda se vam to opravdu lepsi?

dzanny 9.6.2008 1:43

Re: Re: Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

No, záložko, on mecenáš v obvyklém významu slova podporuje umění ze SVÝCH (v tomto kontextu už zdaněných) peněz v zájmu vyšších cílů a nic za to nechce. Dříve to u lidí hodně bohatých patřilo k dobrým mravům, též takový mecenáš žil s pocitem, že takto po něm zůstane více, než řekněme boty, co se stejně rozpadnou. V nic z toho bych dnes nevěřil a vytváření mecenášů administrativním postupem (ony úlevy) fungovat nebude.

Manželku-umělkyni jsem myslel opravdu účelovou (ať to zůstane v rodině!), zde je i pravděpodobnost, že by na magistrátu nic nedostala. Jaksi žijeme v demokracii a správci veřejných peněz jsou opravdu volení politici, jak správně píše i diskutovaný článek - správcem tedy není nějaký teatrolog či jejich komise, úředník ještě méně - ty nikdo nevolí.

Lepší se mi tedy zdá Richterův jednoduchý a snadno dodržovatelný model než komise, za ideál považuji nedávat jim nic, což je neprůchodné, neb se státní moc bojí řevu....

baltahsar 9.6.2008 1:46

Re: Re: Re: Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

Tož bacha na to -- Richterův vynález je toliko "doplněk ke komisi", takže zašmodrchání a komise se nezbavíte. Jednoduchej model by znamenal, že zůstává muzikál a muzeum sexu, vše ostatní se ruší. Ano, bylo by to jednoduché, takovej svět ;-)

dzanny 9.6.2008 1:57

Re: Re: Re: Re: Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

Ještě muzeum středověkých mučících nástrojů na malostraňáku, na to jsi zapomněl! Dle mých skromných úvah by po úplném zrušení státních peněz do pražských divadel přežila tak polovina, což není málo a bylo by to spravedlivé vůči zbytku republiky.

R. J. 9.6.2008 2:19

Re: Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

Souhlas s panem Bystrovem i s Vámi

Jenda 9.6.2008 22:49

Re: Moc hezky napsáno, je dvě připomínky

V tom pripade je programator na volne noze zacaste take umelec. Take se na nej vztahuje autorsky zakon. Myslim, ze s tim by umelci (kteri se s oblibou chlubi tim jak pocitacum nerozumi) rozhodne nesouhlasili.

jezevec 9.6.2008 0:40

definice kultury je pro "umělce" jasná

KULTURA to je to, o co nikdo nestojí, skoro nikdo na to nechodí, a nevydělá si to na sebe.

cca2 9.6.2008 7:37

Re: definice kultury je pro "umělce" jasná

České dráhy ???

křovas 9.6.2008 9:26

Re: Re: definice kultury je pro "umělce" jasná

Kultura českých drah

Marat 9.6.2008 12:02

Re: Re: definice kultury je pro "umělce" jasná

Ty dráhy potřebuje velká spousta lidí.Potřebuje je nutně k životu.ale stovky divadel a nesčetná stáda "divadelních umělcu",to tedy zrovna tolik veřejnost nepotřebuje.Ostatně do divadel se nechodilo pro kultůrní požitky,ale aby se paničky ukázaly.Dnes se paničky chodí ukazovat jinam a lepší zábavu jím předvádí i TV.Televisní inscenace dramatu,opery atd, je rozhodně větším, a lepším kultůrním  zážitkem,jak v divadle.A herci a nejen oni, jsou v TV daleko lépe placení,jak ti co šaškují v divadlech.Pochopitelně,reklama která nese peníze se v divadlech neuplatní.

Jenda 9.6.2008 22:44

Re: Re: Re: definice kultury je pro "umělce" jasná

Kdyby se penize rozfofrovane na drahy daly do subvenci autobusove dopravy tak ty autobusy jezdi pozlacene a trikrat tak casto.

Robert Zich 9.6.2008 0:21

Kde jste byl před rokem 1989 ?

Tohle jste měl radit. A žili jsme stále v socialismu. Pan Richter převedl část peníz určených na kulturní granty od městem zřizovaných divadel kamarádům ODS.

Rudolf 9.6.2008 5:34

Re: Kde jste byl před rokem 1989 ?

A Zich nic nedostal .....