18.4.2024 | Svátek má Valérie


PRAHA: Jak získat magickou moc Karlova mostu

14.7.2007

V minulých dnech proběhlo „magické“ 650. výročí položení základního kamene Karlova mostu jeho císařským veličenstvem Karlem IV., kterého mistr Vojtěch Rankův z Ježova označil v pohřební řeči za zemřelého za Otce vlasti - PATER PATRIE.

Vše o Karlově mostu bylo napsáno, řečeno, natočeno, zobrazeno, zinternetováno.

Zdá se tedy, že již není co dodat. Přesto bych si dovolil malé doplnění o zajímavost, kterou o Karlově mostu znám z dětství a do dnešního dne o ní marně někde hledám zmínku.

Pocházím ze Zlína a díky široce rozvětvené rodině tatínka mám v Praze poměrně rozsáhlé příbuzenstvo. Jako mladého kluka mně bavila historie a měl jsem to štěstí, že v Praze bydlel strýček, starý soudní rada, který Prahu miloval a dokonale znal její historii. O prázdninách si vždy udělal dva týdny času a vodil svého venkovského synovce po metropoli; naučil mě Prahu milovat a já dodnes tvrdím, že Praha je nejkrásnější město nejen ve střední Evropě.

magika Karlova mostu 1Každý den mě provedl nějakou pražskou uličkou a pověděl mi o ní vše - začal střechou, pokračoval římsami oken až po dlažbu, uvedl všechna data a zajímavé informace prostě vše. Na konci uličky mě ještě upozornil na nejbližší pánské záchodky (byl již starší pán) a důležitost této informace jsem s narůstajícím věkem pochopil...

Na Karlově mostu jsme byli x-krát. Strýček mě upozornil na věc, o které se prý málo ví a není prý ani moc publikována. Cestou na Malou stranu, asi v poslední třetině, po pravé straně narazíte na sochu svatého Jana Nepomuckého. Na jejím podstavci je reliéf zobrazující jeho mučení - svrhnutí do řeky. Pověst říká, že tomu, kdo si na tento výjev sáhne, budou splněna jeho přání. Nádherně vyleštěná mosazná ploška reliéfu od rukou statisíců návštěvníků dokazuje, že tuto šanci nepromarní nikdo. Vysvětlil mi však, že pravé místo svržení Nepomuckého do Vltavy je jinde. Asi 30 metrů nazpět ke Starému městu je v kamenném zábradlí dvojramenný kříž, který prý označuje pravé místo spojené se smrtí sv.Jana Nepomuckého. Zde je tedy možnost získat světcovu přímluvu a navíc také možnost propojení s magickými silami Karlova mostu.

Postup je následující - nejprve musíte levou ruku položit na mosazný kříž, poté se ukazováčkem pravé ruky se dotknou mosazného kolečka o průměru asi 1,5 cm na magika Karlova mostu 2stěně vpravo a závěrem je nutno šlápnout pravou nohou na menší mosazný váleček, který se nachází vpravo na zemi. A takto, spojen se všemi atributy, už jen člověk nechá proudit staletou magickou sílu Karlova mostu do vědomí i nevědomí. Všechny tři uvedené atributy existují dodnes, zajímavé však je, že jsem zatím na mostě nepotkal jediného průvodce, který by o tomto magickém místě věděl.

To je tedy vzpomínka z mého mládí. Jestliže někdo zná bližší podrobnosti byl bych velmi rád, kdyby mě doplnil, opravil či upřesnil historku, která mi byla v dětství vyprávěna mým strýčkem.

Pokud vás rozčiluje vláda, manžel/ka, nadřízený, media či cokoliv jiného, cítíte se úplně vybitý, nic si z toho nedělejte, jděte se nabít magickou energii Karlova mostu a získat přímluvu sv. Jana Nepomuckého.