23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRAHA: Géniové zmizeli

13.5.2006

Národní muzeumHistorická budova Národního muzea na Václavském náměstí čeká na rekonstrukci, která bude stát čtyři a půl miliardy korun. Stav celého objektu není dobrý a snaha o zajištění finančních prostředků je veliká. Nikomu není lhostejné, jak budou sbírkové předměty nadále uloženy, prezentovány veřejnosti a jak bude o ně postaráno pro další generace.
V těchto dnech probíhá záchrana sousoší z hlavní budovy Národního muzea.

Několikrát odkládaný termín snesení a restaurování sousoší dvou okřídlených chlapeckých Géniů nesoucích zlacenou svatováclavskou korunu se přiblížil. Dílo sochaře Antonína Poppa, které se nachází nad návštěvnicky exponovaným prostorem hlavního vchodu do budovy, bylo v pátek 12. května sneseno a dopraveno na nádvoří hlavní budovy Národního muzea, kde bude restaurováno.

Sousoší je značně poškozené a jeho stav lze označit jako havarijní. Na konci roku 2005 bylo provizorně zafixováno pletivem, neboť hrozilo odlomení některých částí (zejména rukou a křídel). Socha trpí degradací pískovce i mechanickým poškozením, které způsobila korozní a teplotní rozpínavost železných výztuh a kotev. Na tomto stavu se podepsaly zejména teplotní výkyvy a silně znečištěné ovzduší. Národní muzeum sousoší Géniů

Snesení sousoší, jehož hmotnost je odhadována na 2,5 tuny, a transport na místo restaurování prováděla stavební firma Skanska CZ, která má z obdobných akcí bohaté zkušenosti, a to formou sponzorského daru.

Socha byla pro účely transportu umístěna do speciální závěsné klece. Před budovou byla smontována věž z lešení, jejímž středem se pomocí kladkostroje dopravilo sousoší na zem a pomocí vysokozdvižného vozíku přemístěno na první nádvoří, kde akademický sochař Petr Váňa provede restauraci. Celkové náklady na projekt dosáhnou přibližně 1,1 miliónu korun.

Jak vidno z přiložených obrázků, dostavil jsem se na produkci a se zájmem jsem přihlížel. Přišel jsem sice skoro hodinu po předpokládaném snesení sousoší, ale jak jsem viděl, nic jsem nezmeškal. Géniové byli sice přemístění pod kladku na lešení, ale jak mě informovala pracovnice muzea, práce se kvůli nějakým dodělávkám zpozdily. Snesení začne prý co nevidět. Čekal jsem víc než půl hodiny, nicméně pak jsem usoudil, že postávání poblíž jednoho z nejexponovanějších míst Prahy, tedy u západní větve Magistrály, nijak nesvědčí zdraví a odebral jsem se domů.

Až později jsem se dozvěděl, že Géniové byli bez problémů spuštěni a přemístěni do dvora. Muzeum je nějaký čas bez jedné ze svých ozdob, ale mě napadlo, že tohle sousoší, přestože má rozměry 330 x 286 cm, vypadá v porovnání s těmi po stranách úplně titěrně. Bude-li nutno snést tyto dva kolosy, bude to operace velice, ale velice zajímavá. 

A jen tak mimochodem, když už budou to muzeum opravovat, možná by mohli na fasádě zahladit ty stopy po těžkém kulometu ruské okupační armády. Už je to přece jen 38 let. Nebo je tam ponechat? Vlastně proč ne, je to přece jenom viditelnější memento než mrňavý Palachův pomníček v chodníku u kašny...