Neviditelný pes

PRAHA: Fata Morgana v obležení suchomilných rostlin

14.11.2006

Nemusíte v sobě zadržovat vodu, abyste sukulentům porozuměli...

Sukulenty jsou rostliny, které umí shromažďovat ve svém těle (stonku nebo listech) vodu, jež jim umožňuje přežít i velmi dlouhá období sucha. Jsou tak uzpůsobeny k přežití v pouštních a polopouštních podmínkách. Obvykle vyžadují hodně světla a občasnou zálivku v období růstu. Nejznámějšími sukulenty jsou americké kaktusy....

Stapelia grandifloraBotanická zahrada hl. města Prahy hodlá své návštěvníky v následujících dnech „dostat“ právě na tyto „zelené potvůrky“: od 14. listopadu do 3. prosince 2006 (denně mimo pondělí, od 9 do 16 hodin) se v tropickém skleníku Fata Morgana koná prodejní Výstava sukulentů. Především provázení s odborným výkladem, kdy se laická i odbornější veřejnost dozví vše o rozmanitosti 10.000 druhů rostlin v 300 čeledích, rozšířených po celém sukulentním světě. Pokud chceme, aby se nám průvodce cele věnoval, je lépe vědět, že:

A co nás v rámci výstavy čeká a nemine?

v pracovní dny nutno objednat: telefonicky nebo e-mailem (603 582 191, veronika.trmalova@botanicka.cz)

o víkendech od 10 do 16 hodin, začátek vždy každou celou hodinu - ZDARMA (nutno zaplatit pouze vstupné)

Prostřednictvím informačních panelů a fotografií z expedic ve štole skleníku nahlédneme do jejich života a přesvědčíme se o jejich někdy malinko podivné kráse: vítězné snímky amatérské soutěže O NEJBIZARNĚJŠÍ SUKULENT možná mnohé dopoví...

Po celou dobu výstavy je pro zájemce o pěstování připraven prodej rostlin i Stein Eksteen Aloe plicatilisporadenská služba u prodejců. Ostatně, proč nechtít mít doma kytky, o které je stále větší zájem, a to hlavně proto, že se o ně snadno postarají i děti?

V expozicích skleníku si na nás počkají: druhy a kultivary rodu Sansevieria, rostliny čeledi Didiereaceae, aloe, agáve a jí příbuzné rostliny, sukulentní bromélie a orchideje, pryšce, pelargónie, Pachypodium, méně obvyklé druhy sukulentů i sukulenty ČR a velké exempláře kaktusů.

Nestačí? Tak pak fakt zůstaňte doma!

- fotografickou výstavu Vinice sv. Klára okem fotografů. Snímky zachycující současnost i minulost největší z pražských vinic doplňují autentické, stále funkční exponáty související s výrobou vína. Probíhá do 21. listopadu ve výstavní sálku.

...a když už u nás budete, měli byste vidět a vědět:

- v tradičním cyklu přednášek Světem slovem i obrazem je na pořadu 16. 11. – RNDr. Oldřich Vacek – Expedice BZ do Peru 2005. Přednáší se v KD Krakov v Praze 8 – Bohnicích, začátek v 17.30 hodin. Každý účastník koupí vstupenky na přednášku (dospělí za cenu 45,- Kč) získává oprávnění k bezplatné návštěvě tropického skleníku Fata Morgana s platností 3 měsíce. 

- v tzv. zimním období, tj.od 1. listopadu 2006 do 31. března 2007 jsou venkovní expozice Botanické zahrady hl. města Prahy přístupné veřejnosti zdarma! Zpoplatněn je pouze vstup do skleníku Fata Morgana.

Botanická zahrada hl. města Prahy je v listopadu otevřena od 9 do 16 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let.

FOTO: V zahradě teď na celé čáře vítězí sukulenty!

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz



zpět na článek