Neviditelný pes

PRAHA: Do Troje na letničky, burčák a bonsaje

8.9.2006


Botanická zahrada v září nabízí návštěvníkům pestrý program

Zářijové dny v Botanické zahradě hl. města Prahy s sebou přinášejí pestrý program v kalendáři akcí. Na návštěvnících je jen rozhodnutí, zda dají přednost venkovní expozici či tropickému skleníku.

letničky1. Deváté pokračování cyklu Seznamte se s Botanickou zahradou hl. města Prahy bude mít ve čtvrtek 7. září téma Letničky. V 16 hodin se u pokladny venkovní expozice sejdou všichni chtiví informací o rostlinách, které jsou v našich zahradách oblíbeny především pro spektrum barevných variací květů, tvarů a určitě i vůní. To vyvažuje jejich jedinou nevýhodu - krátkou životnost. Vegetační období u letniček bývá poměrně krátké, proto tyto rostliny rychle rostou, záhy nasazují květy, ale poměrně velmi rychle odkvétají. Daleko více ze života letniček návštěvníkům prozradí Ing. Zuzana Švábenská, která nás sbírkou s odborným výkladem provede.

2. Sobota a neděle 9. a 10. září budou prvními dny Slavností vína v botanické vinárnazahradě. Na Vinici sv. Klára, v prostorách u viničního domku je na pořadu Víkend světových vín. Akce s ústředním tématem víno a chutný a nepančovaný burčák bude mít pokračování i o následujících víkendech:
16. a 17. září - Vinobraní v botanické zahradě (s velkým kulturním programem - blíže v příští tiskovce)
23. a 24. září - Víkend českých a moravských vín
Říká se, že víno je božský nápoj: Může mít blahodárný vliv na život toho, kdo jej má rád a umí jej pít. V Troji budeme moci prověřit i platnost této moudrosti...

3. Desetiletou tradici má v botanické zahradě akce s bonsajemi. Na výstavě Bonsaje a suiseki (9. - 17. září 2006, denně 9 - 19 hodin) se seznámíme s přírodními suisekiminiaturami ze sbírek botanické zahrady i předních českých pěstitelů a sběratelů. Tato umělecká díla, společně s Japonskou zahradou (kde bude výstava instalována), uchvacují i návštěvníky, jež se jinak o kulturu Japonska blíže nezajímají. Pravidla pro tvorbu bonsají se vyvíjela bezmála tisíc let a vykrystalizovala ve svébytný umělecký obor, který takřka bez výjimky zaujme každého, kdo má smysl pro krásu. Krásné suiseki jsou přírodní kameny, tvarem znázorňující přírodní scenérii, osobu, či zvíře, jež mohou přivádět pozorovatele do meditačního a inspirujícího stavu. V trojské Japonské zahradě najdeme více než týden "zasvěcený" východní kultuře. Program výstavy Bonsaje a suiseki doplní:
9.9. sobota: 14.00 - Ukázka tradičního čínského cvičení Taiji, 17.00 - Koncert japonské flétny Šakuhači
10.9. neděle 14.00 - Ukázka tradičního čínského cvičení Taiji
16.9. sobota:
17.9. neděle: 14.00 - Ukázka tradičního čínského cvičení Taiji

A na co ještě nezapomeňte?

do 10. 9. Výstava masožravek ve Fata Morganě
do 24. 9. Výstava okrasných a užitkových dýní na venkovní expozici
7. 9. v 18.00 vernisáž Výstavy dřevěných plastik Zvino Va Africa před Fata Morganou bonsai

Botanická zahrada hl. města Prahy je v září otevřena denně od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.
13.00 a 15.00 - O krásných kamenech přednáší Karel Šerák, 14.00 - Ukázka tradičního čínského cvičení Taiji, 17.00- Koncert japonské flétny Šakuhači
:

Foto: V botanické zahradě je v těchto dnech co zažít

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz



zpět na článek