24.4.2024 | Svátek má Jiří


PRAHA: Den Země v zoologické i botanické zahradě

21.4.2006

Den země v Zoo Praha

zoo 2Zoo Praha oslaví Den Země v sobotu 22. 4. 2006 bohatým programem pro malé i velké návštěvníky.
Neustále hromadící se odpady jsou velkým problémem pro naši modrou planetu, s nimiž si příroda sama neporadí. Proto připravila zoo spolu s ekologickou organizací Ekokom zábavný program s výchovnou tématikou, jehož hlavním námětem je třídění odpadu v domácnostech i jinde.

V dětském areálu v dolní části zoo budou v době od 11.00 do 16.00 připraveny různé zábavné hry a soutěže o drobné odměny pro děti i dospělé. Akce se zúčastní jako host olympijský vítěz v kanoistice Lukáš Pollert.

Zároveň můžete navštívit ve vzdělávacím centru neobvyklou výstavu nazvanou Příroda je za humny aneb Toulky Trojskou kotlinou, která je připravená především pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, ale může jistě potěšit i ostatní zájemce. Výstava potrvá do 30. 4. 2006.

Všem hendikepovaným občanům - držitelům průkazek TP, ZTP a ZTP/P - nabízíme po dobu konání výstavy (od 21. do 30. dubna 2006) vstup zdarma a srdečně je zveme do pražské zoo.

Tiskový mluvčí Zoo Praha
Vít Kahle



V Trojské botanické zahradě nebudete vědět, kde začít

Zveme na Hmatovou výstavu, do Lesa plného zvuků, na obrazy Josefa Wernera, oslavit Den země a uvítat jaro v zásobní zahradě

Hned na několik akcí současně můžeme přijat pozvání v rámci Botanické zahrady hl. města Prahy. O víkendu tu bude pěkně živo…
22. dubna v 9 hodin startuje:

- Hmatová výstava: Příroda je za humny aneb Toulky trojskou kotlinou. Již10. ročník výstavy pořádá Botanická zahrada hl. města Prahy ve spolupráci se Zoologickou zahradou hl. města Prahy a Institutem rehabilitace zrakově postižených FHS UK. Probíhá na dvou místech současně (vzájemně propojených): venkovní expozice BZ + vzdělávací centrum ZOO. Výstava potrvá do 30. dubna 2006. (Vernisáž obstaral 20. dubna v 15 hodin herec Jan Potměšil.)

Josef Werner- Prodejní výstava obrazů Josefa Wernera - německého malíře, grafika a sochaře s českým srdcem. "Je velmi nevyzpytatelný, má jednoduché a přitom velkorysé rozvržení plochy. Sloučil chladnou geometrii s poezií a zřetelnou radostí ze života," přibližují dílo jeho přátelé.Výstava potrvá do 7. května 2006 ve výstavním sále venkovní expozice BZ. (Vernisáž za účasti Josefa Wernera proběhne v pátek 21. dubna od 17 hodin.)

- Den Země v botanické zahradě. Poprvé se ve světě Den Země slavil před 36 lety z iniciativy amerických studentů. Zúčastnilo se ho tehdy téměř 20 milionů lidí. Od roku 1990 se Den Země slaví na celém světě. V BZ v Troji máme tradici kratší, letos s sebou přináší slavnostní otevření Naučné stezky přírodním areálem, včetně Lesa plného zvuků. Akce potrvá celý den, a to do 18 hodin.

- Jaro v zásobní zahradě. O nejskromnějších rostlinách, které k regulaci vegetačního cyklu trvajícího několik let, potřebují pouze malou cibulku - podzemní zásobní orgán, odkud čerpají živiny, a odkud po odkvětu nechávají vyrůst mladé dceřiné nástupkyně, se dozvíte více v zásobní zahradě (vstup z Bohnic). Zázemí BZ (přístupné pouze několikrát v roce) je návštěvníkům přístupné 22. a 23. dubna v čase od 9 do 18 hodin.

Zkrátka 22. dubna 2006 nebudete vědět, kde v Troji začít…

Foto:
1. Naučná stezka bude slavnostně otevřena u příležitosti Dne Země v BZ.
2. Prodejní výstavu zahájí vernisáží autor Josef Werner.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz