19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRAHA: Bývalé Federální shromáždění se otevírá

14.8.2009

Národní muzeum zpřístupňuje svou novou budovu veřejnosti!
Komentované prohlídky unikátní architektury a seznámení s historickými událostmi

15. srpna 2009 - 15. října 2009

V sobotu 15. srpna 2009 v 10.00 hodin dopoledne se poprvé v historii otevřou dveře budovy bývalého Federálního shromáždění veřejnosti. Národní muzeum zahajuje komentované prohlídky po stopách historických událostí, které se v ní odehrávaly, a po jejích zajímavých architektonických částech. Národní muzeum tak plní slib, který dalo před necelými třemi měsíci. Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš k tomu poznamenává "Jsem moc rád, že se nám v rekordně krátkém čase podařilo tyto prostory otevřít veřejnosti, aby se konečně podívala do "zakázané budovy", na kterou doposavad mohla hledět jen z dálky, přes policejní zátarasy. Národní muzeum tímto počinem dokazuje, že budovu převzalo především proto, aby sloužila kultuře." V místech, kde donedávna stáli po zuby ozbrojení strážci, lze dnes najít nejmodernější muzejní obchod v České republice, prostor pro děti či kavárnu, která se bude rozšiřovat.

Budoucnost nové budovy Národního muzea

Jak již bylo mnohokrát deklarováno, Národní muzeum budovu bývalého Federálního shromáždění převzalo především proto, aby mohlo rozšířit své Předsálí Sněmovny liduvýstavní prostory na Václavském náměstí a proměnit tuto lokalitu v místo, kam budou návštěvníci přicházet za kulturou, odpočinkem a poznáním. Nová budova bude s historickou budovou během její generální rekonstrukce v letech 2011 - 2012 propojena podzemním tunelem a společně tak vytvoří unikátní muzejně-kulturní celek světové úrovně. Veřejnosti však začíná sloužit již nyní. Vedle komentovaných prohlídek bude v jejích prostorách 16. září 2009 otevřena výstava "Košický zlatý poklad", na které budou mít návštěvníci možnost zhlédnout jeden z největších a nejunikátnějších evropských zlatých pokladů, který mimo jiné čítá 2900 zlatých mincí a celková váha zlata dosahuje téměř 13 kg. Dne 17. listopadu bude pro veřejnost otevřena výstava "Be Free", věnovaná touze člověka po svobodě, a Národní muzeum ji připravilo k 20. výročí pádu komunistického režimu. Dalším projektem v tomto roce bude výstava "Olympionici". Na rok 2010 připravuje Národní muzeum ve spolupráci s Moravským zemským muzeem velikou výstavu toho nejlepšího z moravských sbírek s názvem "Poklady Moravy". Po dobu rekonstrukce historické budovy pak bude v budově instalována expozice nejzajímavějších a nejunikátnějších sbírkových předmětů Národního muzea a budou zde pořádány tématické výstavy.

Prohlídkový okruh Vstupní hala nové budovy Národního muzea

Nová budova Národního muzea, která byla nejprve burzou, pak parlamentem, následně rozhlasem a nyní muzeem, nabízí ke zhlédnutí mnoho míst spojených s historií České a Československé republiky. Význam budovy a to jak po stránce architektonické, tak i historické, je natolik důležitý, že tato budova byla již prohlášena za kulturní památku ČR. Prohlídkový okruh se skládá ze 16 zastavení, během nichž zkušení průvodci zájemce seznámí nejen s původní stavbou, která byla postavena již za 1. republiky a následně v letech 1967 až 1973 přestavěna pro Federální shromáždění, ale i s prostory, kde byla utvrzována normalizace vydáváním zákonů socialistické republiky během 70. a 80. let 20. století. Ve Sněmovně lidu, původně burzovním sále, bylo přijato mnoho důležitých zákonů i po roce 1989. Byla zde zrušena vedoucí úloha komunistické strany, "válčilo" se zde o pomlčku v názvu naší republiky. Do politického života zde byl znovu uveden Alexander Dubček, v budově se odhlasoval i zánik České a Slovenské federativní republiky Navštívily ji světové osobnosti jako Michail Gorbačov, Margharet Thatcherová, Francois Mitterrand, George Bush st. nebo britská královna Alžběta II. Budova je vyzdobena cennými uměleckými díly; k nejzajímavějším patří sousoší Otty Gutfreunda Rodina, v atriu socha Eva Jana Štursy či rozměrný gobelín Praha Cyrila Boudy. Nezapomenutelné jsou i panoramatické výhledy na horizonty Prahy.

Jak se budova od 1. června 2009 změnila?

Rádio Svobodná Evropa se budovu snažilo proměnit v uzavřenou pevnost. Národní muzeum ji naopak mění v otevřené místo. Od okamžiku, kdy ji převzalo do své správy, zahájilo úpravy, aby se v ní návštěvníci cítili co nejlépe. V prostorách bývalé zaměstnanecké kantýny je otevřena příjemná kavárna částečně vybavená původním nábytkem z komunistické epochy. Kavárna bude postupně rozšířena o restaurační provoz. Pro děti je připraven dětský koutek, v jeho blízkosti jsou toalety vybaveny přebalovacími pulty. Návštěvník v budově najde též moderní muzejní obchod. Připraveny jsou zvláštní prohlídky pro návštěvníky s pohybovým omezením. Nová budova Národního muzea se tak již nyní stává jedním z nejpříjemnějších a nejmodernějších muzejních prostor České republiky.

Jak se bude budova nyní jmenovat?

Po převzetí budovy Národní muzeum požádalo veřejnost o pomoc při hledání jejího nového názvu. Sešlo se celkem 617 návrhů, které byly projednávány speciální komisí, která však dosud nedospěla ke konečnému výsledku. Proto všechny návrhy nyní zveřejňujeme, aby se mohla vést další diskuse, ze které, jak doufáme, vzejde nový a výstižný název, který si budova ponese do budoucnosti.

federální shromáždění

* Seznam návrhů na název nové budovy
* Leták o historii nové budovy

Informace o prohlídkách, rezervaci vstupenek a kontakty najdete na stránkách NM

Foto & video: Jiří Wagner