16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POVÍDKA: Venda

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Muki 26.3.2008 20:26

poznamka

Jen jsem chtel poznamenat, ze se zrejme jadna o vilu nad kostelem, tak o tu mel zajem pry i Gott

Pipsi 25.3.2008 11:35

Re: Pár nepřesností

Doškové chalupy v Chaloupkách byly ve dvacátých letech zcela běžné. Poslední byla zbourána v letech padesátých, do té doby se tam normálně bydlelo. Co se stalo s vilou, není v povídce řešeno. Co když tam nájemníci třeba nastěhováni byli?

Muki 25.3.2008 4:16

Re: Re: Re: Pár nepřesností

Nebyli

Jakub S. 24.3.2008 17:59

Vy všehoznalí a tak úžasní trumbelové,

ani vám nedošlo, že to není ani tak story, jak  h i s t o r i e  jedné přezajímavé rodiny, přes kolik desitiletí. Kdo si to nemůže, neumí či prostě nechce vychutnat, bezděčně porovnat s kalvárií a radostmi  s v é  mišpoche - tak nechť prostě skromně mlčí. Paní MM je chytrá, moudrá, láskyplná, vzdělaná a šarmantní dáma. Říká vám to něco, tak zastaralý pojem - ?

Anty 24.3.2008 17:34

Autorka vendy...

 umět něco napsat neznamená, že je to psaní...Raději stůj u plotny a vař,,,

Jakub S. 24.3.2008 15:22

Paní Marcelko, jedním dechem, tohle je pro mě strhující jako román:

jako má rodina v bleděmodrém. Ale dramatické to tedy bylo, co... klidně byste to roztáhla na desetkrát, že? Všecko si to představuju. U mě Brno a okolí - analogické. Pozdrav ze Zvířetníku!

V drobnostech se člověk,  s a m o z ř e j m ě , není-li historik atd., může mýlit. O ně přece nejde, proboha... jde o tu vůni... co už dávno není... ale my ji chceme cítit, pořád! A o závazek našim úžasným předkům!!

Kanuk 24.3.2008 9:36

Re: Re: Pár nepřesností

S těmi Němci v Dobřichovicích je to docela možné, nehádám se. Ale pravděpodobně to byli vojáci, zabití v boji. Těch  mohlo být leckde dost.

Muki 24.3.2008 6:50

Re: Pár nepřesností

Tak se zeptej nekoho, kdo si to jeste pamatuje,kolik je v Dobrichovicich u nadrazi zakopanych nemcu. Jinak horni Nokropsy jaou dnes Vsenory dolni Mokropsy jsou Cernosice Doktor Dvorak se dal k nemcum a prijal nemeckou narodnost a chodil v uniforme SA, takze spouta lidi by si na nem schladila zahu, proto se radeji s manzelkou zabil/

Nevada 24.3.2008 3:37

Kdybychom vedeli, vse dopredu...

Moc pekna povidka, pani Marcelo. Z rodinnych vzpominek / jako Vase povidka - Hodinky Prim /, nebo pribeh Vasich znamych?! Kolik smutnych, spolecnych osudu - jit za cilem, vypracovat se a diky politice padnout......

viktor 24.3.2008 3:26

povídka?

Takto povídka nevypadá, kromě toho jsou tam různé prohřešky vůči skutečnosti. Rada těm, kdo se snaží psát povídky: první dvě až tři stránky škrtněte. Nebo pište hlouposti, ale to musíte být členem nějaké "mafie" - jmenovat nelze, to by bylo na žalobu, tak domýšlejte, kdo zo tak může být, třeba na to přijdete.

Kanuk 24.3.2008 2:18

Re: Pár nepřesností

Holub, nikoliv Horák

Kanuk 24.3.2008 2:12

Pár nepřesností

Dost pochybuji, že ve 20. letech byly v Mokropsech ještě doškové střechy. Za války se sice nesmělo tancovat, ale taneční hodiny byly (chodil jsem do nich). O nějakém masakru německých žen a dětí po revoluci jsem neslyšel. Vím sice, že na Václaváku nějakého Němce pověsili na kandelábr a zapálili, že Němce tloukli, plivali na ně (zejména ti, kteří za flašku rumu a pár cigaret točili přesčasy pro německý válečný průmysl jen to hučelo), ale o masakru jsem neslyšel. Jinak rodina p. Horáka(?) asi měla štěstí, že jim vilu v Mokropsech nezabavili, nebo tam aspoň nenastěhovali nájemníky.

Martin 24.3.2008 1:38

ježišmarjá, ...

...já to zhltl jedním málem jedním dechem.

Moc díky, parádně napsané!