25.4.2024 | Svátek má Marek


POVÍDKA: Toe

19.4.2013

Na Australanech mám nejraději jejich smysl pro humor. Tomu sice dali základ Angličané svým zajímavým postřehem pro vyhmátnutí lidských slabostí, ale silně jej obohatili i Irové a Skotové a který se dále vyvinul do značně suchého (dry) australského sarkasmu. Ten však postrádá osten české jízlivosti, a to i když si nebere servítky. Konec konců proto rád s místními hraji koulovou hru, která se stala hrou mého stáří, protože si nejen zahraji, ale se svými stejně starými druhy se i zasměji a naučil jsem se od nich smát i sám sobě.

Toe v angličtině znamená palec u nohy, ale i ostatní prsty na noze se jmenují toe, množné číslo toes. Palec u nohy je velice důležitá část chodila, prakticky nepostradetelná, protože na palci leží většina přirozené balance stojícího člověka. Přijít o palec u nohy je tragedie pro každého sportovce, ale obzvlášť pro ty, kteří potřebují správné rozložení váhy při nehybném postoji. Jako třeba kuželkáři nebo lidé, kteří hrají bowles jako já. Teď nevím, jestli by se správně mělo česky říci bowleři nebo bowlesáci? Sport se anglicky jmenuje bowles a hraje se tak, že koulející hráč se jedním ladným pohybem ohne a přitom postoupí o krok dopředu protichůdnou nohou, než kterou rukou koulí mírně sploštělou kouli před sebe . Ta pak v oblouku míří ke svému cíli trávou, která je sestřižena až skoro ke kořínkům na povrchu rovném jako stůl. Dá rozum, když pravák balancuje na levé noze a levák na pravé, že když mu právě na té noze chybí palec, je jeho úkol mnohem těžší.

A to právě potkalo našeho presidenta Franka W. Byl v nemocnici na nějaké menší operaci a chozením bos po nemocničním pokoji se mu do ranky na noze dostala infekce. Frank si toho ani nevšiml, vrátil se domů a dál pokračoval v hraní bowles. Pak mu začal palec otékat, ale protože zrovna byla sezóna "Penants", kdy jednotlivé kluby hrají okresní soutěž a my Franka potřebovali do sestavy, tak návštěvu nemocnice odkládal na "až po sezóně". Jenže při posledním zápase v Nambucca Heads už jeho bolest byla tak veliká, že stejně musel odstoupit ze hry. Než jsme bez něj slavně prohráli, tak Franka odvezla záchranka do nemocnice. Odtud jej helikoptérou odlifrovali do Port Macquarie, kde je větší nemocnice a tam zjistili, že už má v noze gangrénu. Uřízli mu nejen palec, ale i druhý prst u nohy a zajeli dost hluboko, takže to s jeho hráčskou budoucností není nijak jasné. Mezitím jsme ale my, hráči, vypravili za Frankem delegaci, která mu do nemocnice odvezla karty s přáním rychlého uzdravení a jeden malý dárek.

Pokusím se ta přání přeložit , ale nejsem si jist, jestli to dokážu, jestli tomu udělám justice, jak říkají Australani, tedy jestli to správně vystihnu.

Většina karet začínala radou :

Look on the bright side..= dívej se na to pozitivně

Za touto krátkou radou pak následovala vždy nějaká ta humorná moudrost :

Saying, put your best foot forward should not be a problem from now on = Pořekadlo, vykroč správnou nohou je od nynějška bezproblémové

You will never get toe gout = Nikdy nedostaneš dnu do palce…

You don´t have to toe the line anymore = Už nemusíš nikoho poslouchat…

To poslední bych měl vysvětlit. Toe the line přeneseně znamená "poslouchat nařízení", ale vzniklo to z toho, že se palcem u nohy nakreslila do písku lajna a tu nesměl nikdo překročit..

No a pak dostal Frank ten malý dárek, pár vietnamek…

Prý po delegaci jednu hodil řka: "Tuhle nebudu potřebovat, mohli jste ušetřit…"