23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
franta tyčka 26.12.2008 11:11

Tak nějak podobně to bylo

Sloužil jsem jako špagát(nástup říjen 1970).Vydalo by to několik povídek.Nejlepší období bylo,když jsem byl propujčen k útvaru PTP jako velitel jednotky, která dostavovala VN v ČB.Fakticky tam velel dvoumetrový četař Ďurovec a tak moje úloha byla doprovodit je na stavbu a potom zpátky.Protože jsem jim do ničeho nekecal a věděli,že mám jen svůj mizerný žold zatímco oni byli placeni částí normálního platu byl jsem v hospodě vždy jejich hostem. No oni mohli do hospody do večerky kdykoli. No a když práci po cca 2 měsících skončili vrátil jsem se k svému ůtvaru a to už bylo o něčem jiném. Ať už to bylo potom jakkoli horší dodnes nemám dojem, že modrá byla tím nejlepším řešením jak podkopat socialismus.Základní vojenská služba měla cosi do sebe.Buzerace byla,nesetkal jsem se s nějakým šikanováním tak aby to snižovalo důstojnost člověka.Samozřejmě mazácké hry byly a bažanti se jich s vědomím,že až oni budou mazáci taky si vymyslí nějakou originální hru. Ukončím tím, že když se setkám s někým kdo ZVS absolvoval vzpomíná jak se jim podařilo s furťáky vysouložit atd. Vzpomíná se na to dobré.Můj názor je, že ZVS měla být stále i když třeba jen několik měsíců.Nedovedu si představit jak by se chovali ti mladí kteří na vojně nebyli v případě nějakého konfliktu.

Yarda 26.12.2008 15:03

Re: Tak nějak podobně to bylo

R^

Když vidím ty mlamoje co k nám nastoupili do kanclu tak si myslím že by jim vojna sedla jako čuněti drbání. A svým synům bych ji dopřál taky.

BTW: Když čtu výplody radaromilců, divím se, že jedním dechem nepožadují i zavedení ZVS když jsme tak ohroženi že se bez toho radaru neobejdeme.

A.D. 26.12.2008 16:25

Re: Tak nějak podobně to bylo

Já bych jim spíš naordinovala civilku v nemocnici, nebo ještě lépe LDN. Tam se ti kluci setkali se skutečně drsnou realitou, skutečnou bídou sklonku lidského života a opravdovou prací. Kdo tohle absolvoval, neumí sice pochodovat, ale umí si vážit zdraví a života.

Jura Jurax 26.12.2008 19:20

Re: Tak nějak podobně to bylo

Ale tak půlroční ZVS by neškodila - mladíci by se dostali od maminky, naučili se klasické voják se stará, voják má a naučili se kázni. A není špatné - protože vycvičení záložníci stárnou - když chlap ví, kterým koncem samopal střílí.

Jura Jurax 26.12.2008 19:21

Re: Tak nějak podobně to bylo

No, ono proti balistickým raketám bigoši nepomůžou - ale jinak by tak půlroční ZVS neškodila ... ;-)

franta tyčka 26.12.2008 20:51

Re: Tak nějak podobně to bylo

Na cvičení jsem byl potom několikrát. Byly to takové pionýrské tábory pro velké. To už jsem byl důstojník a velel svým lidem s kterými  jsem se setkával skoro vždy ve stejném složení.Ti kluci věděli,že kdyby udělali nějaký veliký průser tak mě degradují a kdo by jim potom vyhledával ty nejzašitější restaurace. Nemyslím,že to byla pro ně nějaká velka újma to cvičení i když pobírali za tu dobu jen část platu v civilu.Utekli na chvíli od rodiny, manželky hlavně a společně jsme si to užívali.A protože věděli, že když udělají nějaký velký průšvih tak budou přeřazeni někam kde se jimi budou zabývat furťáci a tak jsme měli opravdu klid. Dokončím to tak, že přes všechna úskalí vojenského cvičení a to i přes to, že nijak velký zájem neprojevovali alespoň v hrubých rysech získali něco co se jim může v případě i jaderného konfliktu hodit. Učila se CO i na pracovištích a ve školách. Byly dnes už rozkradené sklady CO kde byly pro každého občana prostředky osobní ochrany jednotlivce.A co je dnes? Radar?

EVa 26.12.2008 21:55

Re: Tak nějak podobně to bylo

No, ani bych neřekl, pokud bych nechtěl akceptovat jako základní poučení k protiatomové ochraně rozkazy súdruha majora Ocílky naší písařské rotě silničního vojska "Atom zprava, skryjtě sa za panák !" A to bylo prosím v roce 1964 !

Jiří 26.12.2008 18:55

Re: Tak nějak podobně to bylo

já narukoval v lednu 1967,po PTP už zbyly jen legendy! My jsme měli všechny móresy jako PTP,ale byli jsme Silniční vojsko-mostní rota,VÚ 3952 Horní Počáply u Mělníka. Např. velitel 1.roty byl jistý kapitán Janeček původně příslušník útvarů PS (ještě dřív SNB) spoluautor knih o boji proti imperialistům(V ruce samopal, snad i Král šumavy) přesto v očích nás "lopaťáků "jeden z nejuznávanějších lampasáků.A že tam byli exoti... Ta úvaha o potřebě ZVS v dnešní době je naprosto zcestná! Kdo touží po tom být vojákem se všemi důsledky ať to dělá profesionálně! Já byl na vojně 24 měsíců a ani minutu ze mě "socialistická vlast" které jsem oddaně sloužil, nic pozitivního neměla. Pokud někdo z bývalých VÚ 3952 nebo 5214 toto čte,tak ho srdečně zdravím.Ty kecy o PTP v pozdějších letech jsou JENOM  KECY !

Jura Jurax 26.12.2008 19:24

Re: Tak nějak podobně to bylo

Krále Šumavy napsal Rudolf Kalčík - viz http://www.spisovatele.cz/rudolf-kalcik

Jiří 26.12.2008 19:37

Re: Tak nějak podobně to bylo

ano,Kalčík je uveden jako 1.autor uvedeného díla V ruce samopal,Kalčík -Janeček.Netvrdím,jen se to u nás  na rotě prostě říkalo.

R.J. 28.12.2008 2:49

Re: Tak nějak podobně to bylo

Jsem mladší,rukoval jsem 72.  "První speciální mostní a silniční prapor" . VÚ 3513 Horní Počernice. Pracovní jednotky, několik rot po tehdejší republice, odloučených čet nepočítaně. Velitel pl. Svoboda, zástupce pro věci polit. Vasil Ignatějevič Mohorita. Práce v úkole honorovaná 40%, v hodinovce 30%, sobota a neděle "brigáda" 90%, reluta 15 Kč na den plus 10Kč příplatek, za každou odpracovanou směnu 3 Kč na svačinu. Tak to jen pro upřesnění. Taky zdravím.