30.3.2024 | Svátek má Arnošt


Diskuse k článku

POVÍDKA: Sedmadvacátý

Na podlaze se rozdrnčí budík. Jan ho poslepu zamáčkne a posadí se. Byl připravený, že tuhle noc probdí, ale vyzvánění jej vytrhlo z těžkého spánku. Musí dokonce několik vteřin přemýšlet, kde je, proč tu je a proč má vstávat za tmy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 27.6.2016 15:35

Povídka pěkně postavená

formálně i ideově a čtenáři nějak přijde vůči autorovi nespravedlivé, že má tak malou odezvu. Povídka je varováním, mohlo by to za pár desetiletí, po rozpadu infrastruktury, být i horší. Je ale i trochu zavádějící a v jistém smyslu snad i nebezpečná, protože předjímá budoucnost, předkládá její obraz čtenářům a upevňuje ho tak v jejich myslích. Budoucnost jako pokračování řetězu příčin a následků. Některé příčiny ale mohou zůstat nepostřehnuty, třeba těžké a strašlivé židovské kletby vůči německému národu, které se, mimochodem, vrátí zpět Židům na hlavu, nebo naopak věky trvající udržování české kotliny coby duchovního prostoru, z něhož po přejití očistných vichřic vzejde civilisace méně hmotařská a více duchovní než ta dnešní. Islám mnohé zkažené odstraní, těžko ale bude základem budoucího světa. Snad bude jen pomalu dožívat ve vylidněných prostorech tzv. západní Evropy. Naše odpovědnost je velká. Vyšší síly chrání území české kotliny a připravují je na budoucí události. Budiž dobře rozuměno, nejde o nás, její obyvatele, kvůli nám samotným, ale o Zemi jako takovou a o člověka jako jejího zvelebovatele. Těmto silám bychom měli být nápomocni.

B. Volarik 27.6.2016 20:10

Re: Povídka pěkně postavená

Jak jednoduché....za všechno mohou Židé. Ti Němci, chudáci, si žádné prokletí nikdy od nikoho nezasloužili, že ano?

B. Volarik 26.6.2016 21:08

Bohužel....

...jako povídka je to velmi dobré. Jako varování ještě lepší. Jako vize budoucnosti příliš realisticky děsivé!!!

J. Kombercová 26.6.2016 20:14

To se Vám povedlo.

Sugestivní.

J. Sinnreich 25.6.2016 16:10

Evropska migracni apokalypsa

Jean Raspail : "Tabor svatych" (The camp of the saints), cesky vyslo v nakl. Kosmas

B. Novacek 25.6.2016 15:07

Evropska apokalypsa...

...v primem prenosu. Doufejme ze zustane jen u fantasy a nestane se realitou. Burcovat je treba...diky, pane autore! Malokdy mi beha mraz po zadech...

P. Princ 25.6.2016 8:51

Dobré, poučné, deja vu.

Díky.