25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POVÍDKA: Pan Liong

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cheve7 26.3.2007 19:36

Co přinesl nový silniční zákon? Šikanu a perzekuci obyvatelstva,nic víc.:

Téměř rok po platnosti nového silničního zákona se ukazuje, že nehodovost na našich silnicích se nezlepšila. Policie ale získala nepřiměřenou moc a také jí k šikaně obyvatel hojně využívá. Např. v Praze policie číhá za bukem u nějaké čtyřproudé přehledné svodidly opatřené komunikace (např. ul. Vrbenského Praha 7), kde záměrně ponechává rychlost 50km/h a poté řidiče perzekuuje. Stačí dva  přestupky s překročením rychlosti o více než 20km/h a řidič může přijít o oprávnění až na 6 měsíců. I když má jen 6bodů. Co dělají poslanci, když se ukazuje, že nehodovost díky novému zákonu neklesla. Proč již dávno neprojednávají slibovanou novelu. Nebo jim tento stav také vyhovuje? To jsme ale v komunismu. 

KROKODÝL 21.3.2007 10:50

VIETNAMŠTÍ OBCHODNÍCI

Měl jsem tu čest se setkat pracovně s mnoha těmito lidmi.Nikdy mne nepodvedli,nikdy mi nic nedlužili a nezůstali dlužni.Jejich děti jsou vymydlené,čisté, chodí do českých škol a učí se kupodivu velmi slušně na rozdíl od cikánské promiskuitní incestní bandy.Pokud prodávají napodobeniny a čínské zboží za pár kaček,je to spíše věc úplatných zkorumpovaných úředníků a celní správy,jak se sem ty tisíce tun zboží dostaly.Vietnamci mne z daní nestojí ani korunu,na rozdíl od cikánů,které si vykrmujeme,rozmnožujeme a oni nás za odměnu okradou i za bílého dne.

Saša 21.3.2007 11:57

Re: VIETNAMŠTÍ OBCHODNÍCI

Moje slova. Výstižně napsané ...

Cruton 20.3.2007 20:12

Děkuji

Pane Kersch, velmi hezké. Děkuji.

Juan 20.3.2007 19:00

Závist a neschopnost

Jen ubohá závist. Pokud by naši kecálkové uměli makat, stát by okrádali o daně také. Vietnamci začínají ráno ve 4 akončí v noci. Ukažte mi čecha, který ten zátah trvale vydrží. Pokud s vietnamci obchodujete asi víte, že nepodráží, nedluží, drží slovo. Kde se na ně čeští podnikatlé hrabou.

J.G. Pašek 20.3.2007 21:10

Prdlajs . . .

nedělej z nich svatoušky . . . většina jsou podvodníci a šmelináři.  Když policie udělá zátah na ty jejich boudy a stany kde většina jsou ilegální kopie a padělky, Vietnamci utečou a nikomu to zboží najednou nepatří. Měli by takové zalígrovat, naučit je konečně, že podvody se nevyplácejí . . .

Není každý Čech riskovat svojí pověst podvádět a šmelit jako Vietnamci . . . .

J.G. Pašek 20.3.2007 14:41

Tak na tu rohovou cukrárnu na náměstí se moc dobře pamatuji . . .

to byla vůůůně když mně tam někdy maminka vzala pomlsat  . . . a vedle ní vedla jedna temná ulice k Labi a tam hned na pravé straně byl malý obchod SPORT kam jsem si chodil kupovat součástky na kolo a obdivovat za výlohou modrého favorita s galuskama, pětikolečko vzadu a troj náhon vepředu přehazovačku . . . a kdybych ho měl, tak bych na něm určitě vyhrál Závod míru . . . . to už ani není pravda  . . . manželka předloni po návštěvě řekla . . .  "Už by se ti tam nelíbilo" . . .

J.G. Pašek 20.3.2007 15:32

Pardón . . .

to byla vůůůně když mně tam někdy maminka vzala pomlsat  . . .

2. a 4. pád  = krátké MĚ . . . . 3. a 6. pád = dlouhé MNĚ . . . v té větě zájmeno JÁ je 4. pád a mělo tam být krátké MĚ a ne dlouhé MNĚ . . . . . ach jo, ta čeština a pády bude moje smrt.

Zelený 20.3.2007 16:51

Re: Pardón . . .

vy ste nezaznamenal reformu čes. pravopisu, tak jak to říkáte to bylo nekdy pred 20 lety:-)

J.G. Pašek 20.3.2007 17:15

Re: Re: Pardón . . .

http://www.eckhardt-family.de/plavidla/zajm.html

Když tomu tak není, rád se přiučím . . . 

Kanuk 20.3.2007 19:42

Re: Re: Re: Pardón . . .

Pane Pašku, einfach. Tě, mě, Tebe, mne, Tobě, mně, Ti, mi. Pokud to akademici nezměnili.

J.G. Pašek 20.3.2007 21:11

Re: Re: Re: Re: Pardón . . .

Kanuku, mně už dává zabrat uhodnout ten správný pád . . .  a to i když nechvátám.

Alois 25.3.2007 19:29

Re: Re: Re: Pane Pašku, máte pravdu,

Žádná reforma to nezměnila, následující diskutér docela obyčejně kecá, pravidlo 2.,4. pád -- dvě písmenka, 3.,6. pád tři písmenka pro mě, mně / tedy tvary obsahující ě/ stále platí.

Jiné už je to s tvary mne/ 4. p./ a mi / 3.p./ . Tady se zase chybně zaměňuje spojení ,,napadlo mi napsat knihu.. ačkoli napadlo koho co, tedy správně má být ,,napadlo mě napsat dopis," nebo ,,napadlo mne napsat dopis...."  se spojením napadlo komu co př. ,,napadlo mi přes noc velké množství sněhu do dvora..."  Velmi se touto chybou proslavil spisovatel Hrabal, který zachycoval hovorové projevy svých postav, dokonce on sám to v řeči používal, až se dnes  chyba, která Čecha s jazykovým citem tahá za uši, šíří v mluvené řeči jako mor. Možná se dočkámejejího kodifikování pro časté užívání. Tato chyba nesouvisí tolik se skloňováním zájmen, jako s neznalostí vazeb českých sloves.

Čím méně čteme kvalitní texty, čím menší máme možnost slyšet správnou češtinu, tím krkolomněji se vyjadřujeme a více chybujeme..  Bohužel, i v médiích veřejné služby se dnes mluví a v novinách píše takovou zpatlanou češtinou / myslím tím všechny, kdo se tím živí, nikoli hovorovou mluvu hostů nějakého pořadu/, až by se dalo usuzovat, že používat špatně češtinu je pro novináře, řečníky a politiky kvalifikačním předpokladem.

V poslední době se dokonce rozmáhá nešvar tolerance k vadám řeči hlasatelů, moderátorů, konferencierů - patlavé L, šumující sykavky, žvatlavé Ča Ř, široké samohlásky jsou možná zdrojem inspirace pro humorné scénky, ovšem lhostejnost ke kultuře rodného jazyka je smutnou charakteristikou současného "Česka". V poslední době mě šokovalo sdělení studentů učitelství, že předmět Kultura řeči a mluveného projevu zmizel ze studijních programů. Představím -li si šišlavého, patlavého nebo ráčkujícího učitele kteréhokoli předmětu, děsím se školy. Nejhorším důsledkem pak je, že mladí rodiče bez znalosti " normy" nenavštíví s dětmi logopedii včas.

Zelený demokrad 20.3.2007 13:49

Tak jsem se nachytal

Navíc kráčí o rozeného fabulátora, který dovede utkat příběh s patřičnou mírou fantasknosti nebo nenápadné hyperboličnosti – a zvláště jeho citlivé povahokresby, vesměs předkládané bez jakýchkoli vypravěčských fines, s důrazem na srozumitelnost a jednoduchost (což jistěže nemá nic společného s literátskou prostoduchostí) bývají fascinující.

Alois 25.3.2007 19:43

Re: Nevšiml jste si, že je to POVÍDKA, nikoli ekonomický komentář.

Povídka je to lehoučká, naivní, ale vzhledem k ostatní produkci docela dobře napsaná. Autor má talent a příště možná zkusí závažnější téma, ne? Třeba tu ve vašich příspěvcích načerpá inspiraci.

Tisifoné 28.3.2007 21:30

Re: Re: Nevšiml jste si, že je to POVÍDKA, nikoli ekonomický komentář.

To jsem se zasmála, opravdu. Lojzo, použij vlevo nahoře hledáček a vyhledej "Kersch".

Zelený demokrad 20.3.2007 13:46

Kersch vezme cash

Liong mi vyplatí honorář způsobem cash and carry a pan Kersch vezme cash (to se nám to rýmuje)  a utíká na finančák a VZP oznámit radostnou událost že si neco přivydelal :-D

František 20.3.2007 21:57

Re: Kersch vezme cash

Pro upřesnění - výdělek do 5000 zdaňuje objednatel služby - tzv. "srážková daň". Jednorázový výdělek do určité meze se nedaní. Dá se ovšem legálně čarovat tím, že se služba odmění v naturáliích za cenu v místě běžnou. Viz vtip: Co to neseš? Kocoura. Co stál? 20 000. Jsi cvok. Ba ne. Dal jsem mu dva králíky po 10 000. V praksi to jde otočit. Kocour za 2 koruny výměnou za dva králíky po koruně. Těch kouzel dokáže najít šikovný poradce přemnoho.

bp 20.3.2007 10:23

Dost dobře nerozumím tomu....

...kde berou peníze na nájem v těch kamenných obchodech. Ze zájmu jsem si několikrát na internetu zjistil, kolik chce majitel za pronájem volného obchodu, kolem kterého jsem třeba dlouhé týdny chodil. Šlo typicky o desetitisíce korun měsíčně, řekněme náklady na dva prodavače na plný úvazek. Češi na to evidentně neměli... Pak se tam objevili Asiaté (já je zatím neumím rozeznat) a vesele si tam prodávají své ovozely nebo hadryboty.

Jestli je to pouze jejich pílí a chytrostí, pak ať je jim přáno. Pokud je to ale tím, že je naše úřady na rozdíl od českých obchodníků nechávají být, pak je to silně na pováženou.

hodne neRath 20.3.2007 10:27

Re: Dost dobře nerozumím tomu....

no, ny ty protory nejsou jiz davno statu...takze se musite ptat majitelu... lidumilove rozhodne nejsou

bp 20.3.2007 12:33

Re: Re: Dost dobře nerozumím tomu....

Já vím, čí jsou ty prostory.

Myslím úřady finanční, živnostenský, správu sociálního zabezpečení, hygienu, ... Tedy ty, které o nás, české firmy a podnikatele, tak úzkostlivě dbají a svou ustavičnou pozorností nás oblažují.

filip 20.3.2007 9:18

A Liong umí čínsky?

Josef 20.3.2007 12:29

Re: A Liong umí čínsky?

Liong možná umí čínsky, jenže milionář bude, až bude umět čínsky a česky.

filip 20.3.2007 12:33

Re: Re: A Liong umí čínsky?

Znal jsem kdysi jednoho Vietnamce, ovšem ten u nás studoval. Tën mi tvrdil, že u nich ve Vietnamu je čínština nezbytná pro vzdělance, asi jako u nás němčina nebo latina.