18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POVÍDKA: Nekřesťansky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
chytrý horák 25.12.2006 22:47

Re: Cože?

trefné

P 25.12.2006 21:57

Pokrok

Jeden cestovatel vycestoval po dlouhé době na vzdálené ostrovy, na druhém konci světa. Po návratu se jej ptali, jak se mu tam líbilo. Odpověděl, nic moc. Při první návštěvě, jste si mohli z kteréhokoliv stromu utrhnout ovoce, volně se po ostrovech pohybovat, lidé byli přátelští. Dnes máte všude napsáno, soukromý majetek, zákaz vstupu, lidé se chovají "tržně".

Výše uvedený článek mi tuto historku připomenul. Vemte si, za co všechno už platíme. Dokonce i za místo na hřbitově. Ale svět je takový.

Kamil 25.12.2006 19:31

Zde je zpráva o případu

Server Lupa 15. 12. 2006:

Policisté v Kadani a Klášterci nad Ohří prováděli domovní prohlídky kvůli počítačovému pirátství domacích uživatelů. Policisté zabavili 14 počítačů, z jejichž pevných disků bylo údajně sdíleno větší množství filmů a hudby v rozporu s autorským zákonem. V České republice je povoleno hudbu a filmy stahovat pro osobní potřebu, ale jejich sdílení je trestné. Jde o největší zátah svého typu na české domácí uživatele. Informovala o tom televize Nova v dnešních Televizních novinách.

Sch.glosátor 25.12.2006 18:35

Ale to je nesmysl.

Policie nejprve na základě prvotních informací, například trestního oznámení, zahájila úkony tretsního řízení. Teprve potom státní zástupce na základě předložených důkazů vydal rozhodnutí a návrhy podle  trestního řádu, na jejcichž základě byly opatřeny další důkazy, zejména o IP adresách, o spojení, o datových přenosech  a po jejich vyhodnocení  podal k soudu návrh na domovní prohlídky, které soudce nařídil na základě předložených důkazů. To všechno trvalo nějakou dobu. Pak  spadla klec. Ve všech případech platí, že kde není žalobce, není soudce. Rozhodně to není tak, že jen tak bez ničeho na vás zabuší policie a sebere vám počítač, jestli na něm nemáte upirátěná Windows. Na začátku  byla datová promiskuita. Něco jako za první republiky návštěva bordelu ve kterém vás sebrala mravnostní policie. Na okraj : cédéčka se dobře ničí v mikrovlnce, třebaže s plnou  bednou  by byl problém a disky je dobré mít výměnné v šuplících. A mít síť s daty na dobře maskovaném serveru.

A.D. 25.12.2006 17:14

Re: Re: Re: třeba se víc začne šířit Linux

A o masové šíření jde především - z velkého množství uživatelů se vždycky najde víc neopatrných. Na dobře nastavené a ošetřené síti s Windows se mi viry taky nešíří :-)

EmillXX 25.12.2006 15:26

Autorská práva nemají s křesťanstvím nic společného už

proto, že starověk ani středověk nic podobného neznal.

EmillXX 25.12.2006 15:22

Ve Švédsku byla založena politická strana, která si

dala do PROGRAMU zrušení příslušných zákoných norem. Je to určitě rozumnější, než nesmysly prosazované stranou zelených...

Krígl 25.12.2006 14:56

Re: Re: třeba se víc začne šířit Linux

To je sice oblíbený mýtus, ale opravdu jen mýtus. Až (jestli) se masově rozšíří, budou se pro něj samozřejmě různé hnusárny dělat taky, ale ty klasické viry, na které sou lidi zvyklí z Oken tam nemají moc šancí, vzhledem k architektuře systému a oprávněním. Exploity různých chyb jsou už dnes, stejně jako červi a rootkity, ale jinak bude nutné spoléhat spíš na blbost a neopatrnost uživatelů (prostě spouštěný skript generator_hesel_k_super_pornostrankam.sh zahlásí "Nedostatečná oprávnění, spusťte jako root" a bude...). Mimochodem výrobcům virů se vyplácí psát viry i pro Linux/Unix, pokouší se o to dlouho a za těch cca dvacet let existence virů už dokonce spáchali několik funkčních. Ono nejde jen o prachy (kterých se ostatně kolem Linuxu točí dost), ale taky o prestiž - autor viru, který by dokázal v Linuxu nadělat stejnou paseku jako nějaký ten SoBig nebo Sasser, by se stal mezi script kiddies polobohem.

A. 25.12.2006 13:34

Cože?

Že se nemá krást? V Česku? Od kdy?  Kdo to říkal? Tady se kradlo odjaktěživa a bude krást dál. Národ s mentalitou sluhů (hodnocení samotného TGM) už jiný nebude. Všimněte si, že u nás  jak zákony, tak soudci straní zlodějům a pečují o jejich práva. Něco mít je u nás moc fuj! Zkuste se postavit loupežníkovi se zbraní v ruce. Hádejte, kdo půjde sedět?

A.D. 25.12.2006 12:59

Re: třeba se víc začne šířit Linux

Na Linuxu není tolik virů jenom proto, že není tolik rozšířený = "výrobcům" virů se nevyplácí je psát pro Linux. Kdyby se masově rozšířil, bude boom virů pro Linux jen otázkou krátkého času..

jirka 25.12.2006 12:34

krádež

holt se nemá krást

ijáček 25.12.2006 11:43

Re: poněkud chabé

Skutečně, chybí informace o skutkové podstatě. Z principu P2P sítě se monitorují, jsou na to agentury, které zasílají držitelům IP adres=poskytovatelům stížnosti na činnost jejich uživatelů.

V uvedeném případě jsem vyrozumněl ze zpráv, že se jednalo o nějaký místní dc++ hub a snad i stížnost konkurenčního ISP. V každém případě, pokud policie obdržela oznámení s výpisy z hubu, co kdo nabízí (která IP adresa), nemá asi jinou možnost, než znalecký posudek, že soubor AutoCad-crack-14 je opravdu cracknutý Autocad 14 (nebo Windows Vista nebo cokoliv). Rozhodně ale o podstatě věci "povíka" mlčí.

Můžeme diskutovat o tom, zda zásah byl nebo nebyl přiměřený, ale zásah proti zlodějům lze stěží označit za nekřesťanský.K tomu, zda mít nebo nemít Windows nenutí nikoho Microsoft, ale aplikace: účet u Komerční banky, nakoupené hry (Windows-only), neochota použít OpenOffice místo Microsoft Office, případně jiné aplikace (AutoCad, ekonomický software), které prostě pod Linuxem stěží spustíte.

Dokonce bych řekl, že podobný zásah proti studentům a domácím uživatelům Microsoftu ani moc nevyhovuje - může totiž paradoxně místo tlaku na legalizaci Windows vést k hromadnějšímu používání Linuxu a to by mohlo následně ovlivnit i podnikovou sféru. Něco jiného je zásah proti firmám - a i tam pochybuji, že spuštěcím impulsem je něco jiného, než udání (konkurence, nespokojený bývalý zaměstnanec).

LJG 25.12.2006 10:15

třeba se víc začne šířit Linux

Má výhodu - není na něm tolik virů.

Ale nechápu tak drastické razie - krádst se nemá, ovšem, ale na Západě se nelegální software vyskytuje taky (30%?) a nevybrali tam zatím celé město. To jsme zase v Čechách papežtější než papež? Proč vlítli na študáky s kapesným tak 500 měsíčně? Opravdu zastrašovací akce.

Skepticus Maximus 25.12.2006 10:08

Obchod se strachem a vyděračství jde $$$Malémuměkkému©$$$ dobře :-(((

Proto už z principu těžko někdo vidí problém v okradení zloděje. Ostatně nejlepší taktikou je poslat stejné udání přímo na BSA a jeho členy. Oko za oko, zub za zub ;-D

Mejla 25.12.2006 9:09

Vysvětlím Vám to, Sašo. Obchodní "politika" Microsoftu spočívá na leninské kombinaci legálních

a ilegálních kroků, a to již od samotných počátků firmy, viz "vypůjčení" windows od Apple. Oč horší a dražší jsou výrobky a služby MS, o to agresivnější a více dryáčnická je jejich kampaň doprovázená preventivním zastrašováním nezákonnou formou - vzpomeňte na videokazety s "policejním" zásahem atd. Pohůnci MS, jakási BSA, která v ČR vystupuje a vyhrožuje, zde ve skutečnosti nemá žádnou právní formu a údajně sídlí kdesi v USA. Tudíž je v ČR nepostižitelná. Podívejte se také na "záruční" podmínky paskvilu MS. Stručně řečeno, MS/BSA se dle mého názoru snaží donutit spotřebitele, aby si koupili jejich paskvil tím, že pokud má někdo počítač a nemá MS paskvil, okamžitě u něj může být provedena razie.

saša 25.12.2006 4:02

poněkud chabé

chaotické, co chtěl autor říci mi uniklo.Tohle není povídka, která by upoutala.