25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POVÍDKA: KMČ – a bez brejlí

Sál restaurace Las Vegas, dříve U Šedivých, se v sobotu večer stal dějištěm plesu baráčníků. Ručně psané plakáty oznamovaly, že hudbu bude osobně řídit kapelník p. Hubáček. To byla velmi důležitá informace; obecenstvo z ní totiž bralo na vědomí, že na repertoáru nebudou žádné vylomeniny, se kterými by si starší páry neuměly na parketu poradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Rybnická 12.3.2021 22:30

No ono to má ještě jednu dimenzi. Řadu historických krojů a vesnických muzik z někdejších německých jazykových ostrůvků českých zemí najdete v Německu. Jsou to krajanské spolky, jeden z nejbarevnějších jsou Vyškovští a Jihlavští . Udržují historické tradice.

J. Kraus 12.3.2021 21:05

Krása, nádhera. Zkopírováno a uloženo k českým dechovkám. Vzpomněl jsem si na dechovou hudbu Příchvojanka v hospodě Na Blatech před desetiletími. Staří muzikanti postupně odešli, teď všechno táhnou klávesy, k nim trubka, buben, harmonika. Repertoár začíná v Semaforu šedesátých let. Poslední pravou českou dechovku jsem viděl asi před dvaceti lety v Sobotce. Na pohřbu hrála hasičská hudba, pánové tak 75+. Šel jsem za zvukem a věděl jsem, že už nikdy nic podobného nezažiju. A nezažil. Před lety ne tak dávnými běžel v tv seriál Za vesnickými muzikanty, připravil a uváděl J.Pospíšil, 41 dílů. Divné že mu to povolili, velmi pěkně hrála i větší tělesa z hudebních škol. Na tv Šlágr nic podobného nevidět, všechno je nějak umělé, přisprostlé a po moravsku rozjásané. Na youtube je podstránka Historie psaná šelakem, vše perfektně očištěno, kvalita výborná, počet shlédnutí v jednotkách až desítkách. To člověka zamrzí. V Německu, Rakousku vše funguje skoro jako kdysi, hrají pěkně postaru, počet shlédnutí deseti, sto, tisícinásobný než u nás. V Rakousku se pořádají okresní přehlídky vesnických dechovek, kapely pochodují na náves v krojích, většinou mladí, velká sláva. A v repertoáru velmi často staré německé lidovky nebo i nějaký Erzherzog Albrecht Marsch. Je to hudba vzešlá takříkajíc ze srdce lidu a podobně jako většina starší hudby "vážné" svojí harmonií posluchače pozvedá a nabíjí. I v Británii existují v plné slávě hornické (collier) hudby dávno zrušených dolů, množství amatérských dechovek je i v Holansku, Belgii. Přitom za starého Rakouska byli čeští muzikanti a kapelníci vyhlášení a vyhledávaní a mnohdy právě oni založili v cizině tradici. Nejstrašlivější je, že když se mi podaří odchytit nějaké dítě z příbuzenstva, jak že je ta dechovka krásná, ono se začne šklebit a pohýkávat.

Jistě nepíšu nic, co by autor nevěděl. Je to jen takové postesknutí. Že mám rád starou dechovku, tím se mezi lidmi chlubit nemůžu.

https://www.youtube.com/watch?v=8vkDVDVHWww

H. Rybnická 12.3.2021 16:27

Pane autore, nikdo doposud nekomentuje, takže Vás pochválím já. Pěkně jste to popsal. Jen by mne zajímalo, do které doby jste přihodičku vsadil: první republika nebo ještě dříve?