19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Milda 3.4.2007 23:08

Toplolánek je ostudou vlády, ne Čunek

Třeba to někdo pochopí...

Tisifoné 3.4.2007 23:23

Re: Toplolánek je ostudou vlády, ne Čunek

Jak váš výrok souvisí s textem autora? Tam není o Topolánkovi ani slovo. Četl jste tu povídku? Všiml jste si vůbec, o co tam jde?

J.G. Pašek 3.4.2007 21:14

Charakter . . . .

Na závěr zasedání přistupovali přítomní spisovatelé, herci, hudebníci, výtvarníci, architekti a režiséři ke stolkům s podpisovými archy, které podepisovali. Tím vyjádřili svůj souhlas s prohlášením. Každý podpisový arch totiž začínal větou: "Přihlašuji se k provolání československých výborů uměleckých svazů." . . .  

Celé setkání přenášela v přímém přenosu Československá televize. Televizní kamery zabíraly, kromě funkcionářů, hlavně v hledišti sedící známé a populární herce a herečky.  . . .  

O týden později - 4. února 1977 proběhlo další shromáždění. V pražském Divadle hudby se sešli umělci působící v oblasti populární hudby. Přítomni byli i ředitelé uměleckých agentur, vydavatelství, Československé televize a Československého rozhlasu.

 

S patetickým projevem tu vystoupil zpěvák Karel Gott. Hlavní projev přednesla zpěvačka Eva Pilarová, která se připojila k dokumentu podepisovaném v Národním divadle. V diskusi vystoupili populární hudebníci Karel Svoboda, Karel Vágner, Ladislav Štaidl a zpěvák Jiří Korn. Na závěr setkání se opakovala podpisová akce známá z Národního divadla.

jv 3.4.2007 20:35

vyvolava asociace,

Citat je z bible, nam matykar vyhrozoval, ze bude plac a skripani zubu.....Proc to rekl trouba nemecky? Stejne tak s tou noci dlouhych nozu.

Byg 3.4.2007 15:42

bezva

Svastika (hákový kříž), tisíce let starý symbol štěstí pocházející z Asie jsme si kvůli jednomu blbečkovi Hitlerovi už zakázali. Zakážeme si kvůli němu i citáty z bible? Co takhle zjistit všechno co Hitler Himler Goebels aj. jedli, oblékali, říkali a všechno to zakázat?

Chápu že něco může někomu vyvolávat nějaké asociace. To je jeho problém, stejně jako mě vyvolává blbé asociace něco jiného (např. "čest práci"). Ale nikomu to zakazovat nehodlám.

Tisifoné 3.4.2007 16:23

Re: bezva

Řekl Vám někdo v poslední době "Čest práci!" německy? A byl to český člověk? Umíte číst? Myslím tím - s pochopením toho, co čtete. Chápete, že problém není ve významu inkriminovaného výroku, ale v použití německé  - velmi zprofanované, výhrůžné fráze. Co takhle si zjistit, vážený Bygu, co všechno Hitler, Himmler, Goebbels dělali a uvědomit si, že to je už dávno u nás všechno zakázané. Hitler nebyl žádný blbeček, přečtěte si o tom něco seriózního. Pak už třeba Vaše asociace nebudou tak blbé...

Hnyk 3.4.2007 13:38

Jednoho krásného dne... Pro slovní hnidopichy

Es kommt der Tag, da ihre Herrschaft bricht.

Denn es kommt der Tag der Rache des Herrn.

Es kommt der Tag, an dem der Hochmut der Menschen ein Ende hat

Es kommt der Tag, dass uns nichts mehr von Gott trennt: keine Schuld und kein Versagen.

Ja, es kommt der Tag, an dem mein Zorn wie ein Feuer im Ofen sein wird und alle wie Stroh verbrennt, die sich frech gegen mich auflehnen. Nichts bleibt dann mehr von ihnen übrig! Darauf gebe ich, der Herr, der allmächtige Gott, mein Wort! Für euch aber, die ihr meinen Namen fürchtet, wird die Sonne der Gerechtigkeit aufgehen, und ihre Flügel bringen Heilung.                                         

Jen 3.4.2007 13:30

Prorok Zachariáš

Větu "Es kommt der Tag lze najít v německém překladu bible (Zachariáš 14):

"Es kommt der Tag, an dem der Herr über Jerusalem Gericht hält. Ja der Herr lässt alle Völker vereint gegen Jerusalem in den Krieg ziehen... Doch dann wird der Herr selbst gegen diese Völker in den Kampf ziehen, so wie er es früher schon getan hat.

Česky "Aj, den Hospodinův přichází..."

Antonín Hrbek 3.4.2007 13:41

Re: Prorok Zachariáš

Siehe, es kommt für den HERRN die Zeit, daß man in deiner Mitte unter sich verteilen wird, awas man dir geraubt hat. 2Denn ich werde alle Heiden sammeln zum Kampf gegen Jerusalem. Und die Stadt wird erobert, die Häuser werden geplündert und die Frauen geschändet werden. Und die Hälfte der Stadt wird gefangen weggeführt werden, aber das übrige Volk wird nicht aus der Stadt ausgerottet werden. 3Und bder HERR wird ausziehen und kämpfen gegen diese Heiden, wie er zu kämpfen pflegt am Tage der Schlacht.

Luther napsal něco trošku jiného

tich@dohoda 3.4.2007 11:39

vazeny JAB'e , vy sice pisete "nezbolsevizovano cestinou" :-)

a vazim si vas pro vase postoje proti komunistum, a vubec odvahy se jim vzeprit. Ovsem na druhou stranu se obavam, ze jste pres vsechny sve zivotni zkusenosti / a ze jich bylo /nic nepochopil. Obavam se, ze jste ani nepostrehl, ze jste si sebou do USA ten komunismus vzal sebou a dnes zpet v CR jej stale vlacite v sobe. Komunismus a nacismus se dostal k moci prave diky aroganci mocnych, kdy bidy a bezmocnosti bezmocnych zneuzili komuniste i naciste ke svym zrudnym cilum. Prave masova vystoupeni pracujicich mas a boj za slusnejsi zachazeni, jista prava dohodnuta mezi zastupci odboru a zamestnavateli mela za nasledek jistou formu socialniho smiru, ktery trva dodnes. Zazente lidi do kouta a zacnou delat revoluce, ne z "pleziru" , protoze uz jim nic jineho nezbyva. Ve Vietnamu se neprohralo proto, ze komuniste byli lepsi, ten jihovietnamsky rezim byl totiz tak zkorumpovany , ze ztratil podporu vlastniho lidu. Vy jste ve Vietnamu nebojoval za demokracii jak si stale namlouvate, jen jste tam hajil zajmy korporaci USA a jejich domacich loutek a tech meli Vietnamci uz po krk. Proto naleteli komousum a jejich slibum, stejna jako nasi dedove a tatove Gottwaldovi nebo Nemci v Sudetech Henlainovi. Cest :-) Bezruc nebojoval svymi versi za komunismus, nybrz proti strasne bide a socialni nespravedlnosti.

jv 3.4.2007 20:37

Re: vazeny JAB'e , vy sice pisete "nezbolsevizovano cestinou" :-)

Bezruc taky  rozdmychaval rasisticke  vasne  proti zidum.

EmillXX 3.4.2007 21:00

Re: Re: vazeny JAB'e , vy sice pisete "nezbolsevizovano cestinou" :-)

Přesně tak. Maryčku Magdonovu také udal Žid.

EmillXX 3.4.2007 21:04

Re: vazeny JAB'e , vy sice pisete "nezbolsevizovano cestinou" :-)

S tím Vietnamem nemáte pravdu. Vietnam byl dobyt regulérní severovietnamskou armádou poté, co ho Američaké ke své hanbě díky domácím kreténům nechali na holičkách. Stačilo poskytnout tamní armádě vzdušnou podporu, ta by totiž dokázala útok pozemní armády dostatečně paralyzovat, aby to obránci zvládli (zkušenost z Koreje).

šakal 3.4.2007 11:37

Jééé,...

...já myslel, že ten článek přinese k tomu blbému tématu konečně nějakou veselou legraci! :-) 

A ono je to zas jen takové nudné, karatelské převáření dvakrát vystydlé polívky ;-P   :-/

Tisifoné 3.4.2007 16:44

Re: Jééé,...

“Vedle mne byl strážmistr Koch. Měl zastřelit malého, asi dvanáctiletého chlapce. Bylo nám řečeno, že máme hlaveň pušky držet na dvacet centimetrů od hlavy. Koch to zřejmě nedodržel. Když jsme opouštěli popraviště, ostatní se mi smáli, neboť kousky mozku se rozstříkly po mém bajonetu.”

Daniel Jonah Goldhagen , v knize “Hitlerovi ochotní kati - obyčejní Němci a holocaust” Knihu vydalo Nakladatelství Lidové noviny, 1992. Překlad Miloslav Korbelík-----------------------------

Tak, šakale, tohle není z počítačové hry, víš? To je z těch dnů, které přišly, když tys byl ještě na houbách. Žádná sranda, že jo.

gerontusinza 3.4.2007 11:33

Pane Kersch, díky.

Hezký den.:-)

Jirka 3.4.2007 11:23

Preklad

Mne se tedy ten uvedeny preklad zda dost umely. Prelozil bych to spis jako "Ten den prijde".

vita 3.4.2007 12:49

Re: Preklad

Ne, to by byl překlad Der Tag kommt. Bez zdůraznění - a bez konotací.

Přijde ten den! Důraz na TEN DEN - ten určitý DEN...

mbnmn 3.4.2007 11:08

hezke cteni

Pane autore, pisete hezky, dekuji za clanek.

"Es kommt der Tag" se mi moc komentovat nechce.

Elias antikomunista 3.4.2007 10:44

Topolánek má mizerný smysl pro humor

To je celé. Rozhodně to není rasista, nacista, hlupák, ani nic podobného.

MOON 3.4.2007 11:10

Re: Topolánek má mizerný smysl pro humor

Smysl pro humor ??? S vědomím milionu mrtvých !!! Topolánek je id*ot s klapkama na očích , otevřenou tlamou,prázdnou hlavou,bez mravů,bez morálky, bez cti,bez vědomí si minulosti,bez historických spojitosti,jalový  a prázdný.Chůdák, výplod komunistické výchovy v rodině i ve škole. Hezký den MOON

Elias antikomunista 3.4.2007 12:10

Re: Re: Topolánek má mizerný smysl pro humor

Ale no tak, běžte na sluníčko, vomrkněte pěkný ksoti, co kolem vás procházejí a nehroťte to tak.;-)

h 3.4.2007 15:20

Re: Re: Re: Topolánek má mizerný smysl pro humor

No jo, ale ti ostatni exoti narozdil od Topolanka vetsinou vyvazeji popelnice:-).

Antonín Hrbek 3.4.2007 10:09

Problém je v tom

že překládat eufenismus znamená jej zbavit svého původního významu. Tak například Endlösung je obyčejné "konečné řešení" a ne vyhlazení, Duschen jsou obyčejné "sprchy" a ne plynové komory s Cyklonem B, atd. A někdy není ani třeba překládat - viz fotbaloví rozhodčí a kapříci a pokus advokátů zdůvodnit, že šlo vlastně o rybičky. Proto jakékoliv české "přijde den" se nerovná nacistickému "es kommt der Tag".

MOON 3.4.2007 9:57

Doufám

Blednu stejně jako pan učitel a při pohledu na pana Topolánka zvracím.Hezký den MOON

ok 3.4.2007 8:30

prislovi

Tu větu jsem slyšel od mnoha lidí, a nikdo z nich tím nemyslel nic zlého. Je to jen štvanice tu na Topolánka, tu na Čunka. Co takhle spustit štvanici na úplatkáře, úplatnou policii a úplatné novináře?

ojen100 3.4.2007 8:50

Re: prislovi

A je to tady! Modri ptaci budou obhajovat svého guru i kdyby zacal hajlovat!

ok 3.4.2007 10:46

Re: Re: prislovi

Topolánka považuji za Tupolánka, ale to přísloví jsem slyšel opravdu mnohokrát, a vždy to bylo čisté (od učitelů, kteří vyhrožovali přezkoušením a podobně), prostě je to součást české "kultury", s tím nic nenaděláte.

Noc dlouhých nožů, to už je o dost horší, to může říct jen Tupolánek.

Jimmy Keen 3.4.2007 10:57

Re: Re: Re: prislovi

No já to používám také, zvláště pro studenty, když jim říkám, počkejte, přijde den, kdy se zápočty budou udělovat. Nakonec tohle použil i Petr Bezruč, který to navíc doplnil úderným -  zůčtujem spolu, což Cimrman ocenil na dvacet milionů. Jestliže se budeme pozastavovat nad obyčejnými výroky, které požil kdosi zlý, tak se za chvilku vůbec nedomluvíme. Politická korektnost je smrt normálního života.  

Tisifoné 3.4.2007 11:03

Re: Re: Re: Re: prislovi

Vy to studentům říkáte německy?